11 Αυγούστου 1984: Έπρεπε να περάσουν συνολικά 48 χρόνια για να δούμε έναν αθλητή να πετυχαίνει επίδοση σαν αυτή του Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, με τον συμπατριώτη του, Καρλ Λιούις, να χτίζει τον δικό του μύθο στο Λος Άντζελες το ’84, κερδίζοντας 4 χρυσά μετάλλια, μπαίνοντας μια για πάντα στο πάνθεον των Ολυμπιακών Αγώνων.
Γράφει ο Αντώνης Κεφαλωνίτης
Ο Καρλ Λιούις ήδη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες ήταν σε εξαιρετική φόρμα και όλοι πίστευαν ότι ήταν η στιγμή του, με τις πιθανότητες να κάνει κάτι πολύ καλό να είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Πράγματι, ο τότε 23χρονος αθλητής ξεκίνησε τις υποχρεώσεις στου στη μεγάλη διοργάνωση με μια εκπληκτική και ταυτόχρονα άνετη νίκη στα 100 μέτρα και μάλιστα με κακή εκκίνηση!
Ο Λιούις έκανε επίδοση 9,99 δευτερόλεπτα και άφησε πίσω του τον συμπατριώτη του Σαμ Γκρέιντι. Μάλιστα μόλις τελείωσε η κούρσα, ο ενθουσιασμός του ήταν τέτοιος που άρπαξε μία αμερικανική σημαία από κάποιον θεατή και πανηγύρισε έξαλλα με αυτή!
Η αρχή ήταν εντυπωσιακή μα η συνέχεια ήταν ακόμα καλύτερη για τον Αμερικανό αθλητή… Μετά το χρυσό στα 100 μέτρα, ήρθε η σειρά για το άλμα εις μήκος. Ήταν φανερό ότι ο νεαρός αθλητής βρισκόταν σε φοβερή κατάσταση και υπήρχε η πεποίθηση ότι θα κατάφερνε να κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ.
Κι όμως, με μόλις μία προσπάθεια, ο Λιούις πήρε στο χρυσό και σε αυτό το αγώνισμα! Το πρώτο του άλμα έφτασε τα 8,30 μέτρα, που ήταν πολύ μακριά από το ρεκόρ των 8,90 μέτρων. Η δεύτερη προσπάθεια του ήταν άκυρη, όμως ο Αμερικάνoς δεν χρειάστηκε καν τρίτο άλμα για να πάρει το χρυσό, μιας και οι επιδόσεις των αντιπάλων του ήταν κατά πολύ κατώτερες από το πρώτο του άλμα.
On this day in 1984, Carl Lewis won GOLD in the long jump with a distance of 8.54 meters. pic.twitter.com/Y4yuQIoFAZ
— NBC Olympics (@NBCOlympics) August 6, 2015
Αυτό όμως που δεν άρεσε στον κόσμο ήταν ότι ο Λιούις δεν προσπάθησε για το κάτι παραπάνω ώστε να σπάσει το θρυλικό ρεκόρ του Μπομπ Μπίμον, με τον ίδιο να μη θέλει προφανώς να κουραστεί ή να διακινδυνεύσει να τραυματιστεί, έχοντας μπροστά του ακόμα δύο αγωνίσματα, 200 μέτρα και σκυλατοδρομία.
Έχοντας ήδη δύο χρυσά, τα οποία είχαν έρθει χωρίς μεγάλο κόπο, ο Καρλ Λιούις συνέχισε τον θρίαμβό του κατακτώντας και το τρίτο του χρυσό στη διοργάνωση, αυτή τη φορά στα 200 μέτρα, κάνοντας χρόνο 19,80 δευτερόλεπτα! Πλέον ήταν κοντά στο όνειρο και στην απόλυτη επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν γινόταν να μην γράψει ιστορία αυτός ο αθλητής…
Το τελευταίο αγώνισμα που συμμετείχε ο σπουδαίος Αμερικάνος ήταν η σκυταλοδρομία 4Χ100. Οι ΗΠΑ ήταν το μεγάλο φαβορί, έχοντας το παγκόσμιο ρεκόρ από την προηγούμενη χρονιά στο Ελσίνκι και το επιβεβαίωσαν. Ένας φοβερός και τρομερός Καρλ Λιούις θα επισφραγίσει τη νίκη της χώρας του, όντας τελευταίος δρομέας, με άνεση και νέο παγκόσμιο ρεκόρ (37,83 δευτερόλεπτα), γράφοντας με αυτό τον τρόπο το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των Αγώνων, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τζέσι Όουενς με τα τέσσερα χρυσά μετάλια!
Ο θρίαμβος του Λιούις στο Λος Άντζελες ήταν στην ουσία η αρχή μιας εποχής απόλυτης κυριαρχίας του Αμερικανού, ο οποίος θα σάρωνε τα πάντα τα επόμενα χρόνια…
Is he the G.O.A.T of @Olympics athletics? ? @TeamUSA @Carl_Lewis collected 4 medals at Los Angeles 1984 and emulated his hero Jesse Owens by collecting gold in the 100m, 200m, 4x100m relay and the long jump! ?
— #Tokyo2020 (@Tokyo2020) July 11, 2020
Relive this classic final here: https://t.co/o8rDvRzQwb pic.twitter.com/q4Y8ed6m2a