04 Μαϊου 1966: O Πίτερ Σίλτον, πραγματοποιεί την παρθενική εμφάνιση της καριέρας του στα γήπεδα, σε ηλικία 16 ετών με την Λέστερ. Μια καριέρα, τεράστια, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά, που για να φτάσει στο τέλος της μεσολάβησαν, 1005 εμφανίσεις, 10 τίτλοι και ένας πολυπόθητος ημιτελικός παγκοσμίου Κυπέλλου.
Γράφει ο Γιώργος Ζαχαρίου
Έχουν περάσει 56 χρόνια από την ημέρα που ένα 16χρονο παιδί από το Λέστερ, πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του στα γήπεδα, με τη φανέλα των «αλεπούδων». Σε μια χρονιά που το αγγλικό ποδόσφαιρο, θα έφτανε στην κορυφή του κόσμου, ο Πίτερ Σίλτον, «συστηνόταν» στον ποδοσφαιρικό πλανήτη, ως ένας ελπιδοφόρος τερματοφύλακας, που έμελλε να διαδεχθεί τον Γκόρντον Μπάνκς. Από εκείνο το ντεμπούτο στο «Φίλμπερτ Στριτ» και το 3-0 της Λέστερ εναντίον της Έβερτον, μέχρι τον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1990 και από εκεί στο βιβλίο Γκίνες, έξι χρόνια αργότερα
Το «βάπτισμα του πυρός»
Τελευταία αγωνιστική της ποδοσφαιρικής σεζόν 1965/66 με τη Λέστερ υποδέχεται στο «Φίλμπερ Στριτ» την Έβερτον. Μια αναμέτρηση ιστορική για το Αγγλικό ποδόσφαιρο, όχι τόσο για τη βαθμολογική της σημασία, όσο για την μετέπειτα εξέλιξη του. Ένα νεαρό παιδί γεννημένο στις 18 Σεπτεμβρίου του 1948, με το όνομα Πίτερ Σίλτον, πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τη φανέλα των «αλεπούδων» σε ηλικία 16 ετών επτά μηνών και 16 ημερών.
Το σφύριγμα της λήξης, βρίσκει τη Λέστερ να επικρατεί με 3-0 των «ζαχαρωτών» και τον Σίλτον να ξεκινάει μια διαδρομή που κράτησε 31 ολόκληρα χρόνια και ήταν γεμάτη απο τρόπαια, συγκινήσεις και… αποκρούσεις.
Το παράπονο του Πίτερ
Τα χρόνια περνούσαν, ο Σίλτον ωρίμαζε και η τροπαιοθήκη του μεγάλωνε. Μέλος της μεγάλης Νότιγχαμ Φόρεστ, με την οποία κατέκτησε σε δύο σεζόν οκτώ τίτλους, αλλά και διεθνής με τα «Τρία Λιοντάρια», o Πίτερ Σίλτον, ένιωθε πως μια διάκριση με την εθνική ομάδα ήταν αυτή που έλειπε από το παλμαρέ του.
Υπερασπίστηκε την εστία της Εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 στα γήπεδα της Ισπανίας αλλά και σε εκείνο του 1986 στο Μεξικό, χωρίς να καταφέρει σε καμία από τις δύο διοργανώσεις να φτάσει στη δική του «Γη της επαγγελίας». Ωστόσο, επέμεινε κι έτσι σε ηλικία 41 ετών κάθισε ξανά στην εστία των Άγγλων σε τρίτο Μουντιάλ, το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας. Εκεί, ο Σίλτον, κατάφερε να φτάσει με την ομάδα του στους «4» εναντίον της Δυτικής Γερμανίας σε μια επανάληψη του τελικού του 1966 . Η πορεία της Αγγλίας παρόλα αυτά ανακόπηκε από τα «Πάντσερ» στη διαδικασία των πέναλτι, με τα «Τρία Λιοντάρια» να συμβιβάζονται εν τέλει με την τέταρτη θέση, μετά και την ήττα τους στον μικρό τελικό από την οικοδέσποινα Ιταλία.
Η υπόκλιση του «Μπρίσμπεϊν Ρόουντ» και το βιβλίο Γκίνες
Έχοντας γίνει ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική Αγγλίας, με 125 εμφανίσεις και μετρώντας δέκα ομάδες στην καριέρα του, ο Σίλτον, στις 22 Δεκεμβρίου 1996, θα «έσπαγε» όλα τα κοντέρ.
Ήταν το μεσημέρι, που σύσσωμο το «Μπρίσμπεϊν Ρόουντ», πάλαι πότε έδρα της Λέιτον Όριεντ, γέμισε για να χειροκροτήσει τον 46χρονο τότε Άγγλο τερματοφύλακα, ο οποίος θα πραγματοποιούσε την 1000η του εμφάνιση, στην αναμέτρηση εναντίον της Μπράιτον για την 21η αγωνιστική της League Two.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι, μεταδόθηκε ζωντανά από το Sky Sports και πριν από την έναρξη του, πραγματοποιήθηκε μια ειδική τελετή, προς τιμήν του Σίλτον, κατά την οποία θα παρουσιαζόταν το βιβλίο Γκίνες, όπου εντός αυτού θα αναγραφόταν το επίτευγμα του Άγγλου.
Ο Πίτερ Σίλτον, προσέθεσε το τελευταίο κομμάτι στο πάζλ της μεγαλειώδους καριέρας του στο τέλος της σεζόν 1996/97, έπειτα από 1005 συμμετοχές, όντας ο πέμπτος γηραιότερος παίχτης μέχρι εκείνη τη στιγμή στα Αγγλικά γήπεδα, αφού είχε κλείσει τα 47 του χρόνια.
www.bnsports.gr