Γράφει ο Έκτορας Σταυρόπουλος
Στην Ελλάδα υπάρχει πολλές φορές η τάση και η νοοτροπία να βγαίνουν εύκολα και γρήγορα συμπεράσματα από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις ενός ποδοσφαιριστή. Πόσες φορές έχει ακουστεί η ατάκα «ο παίκτης που ξέρει μπάλα φαίνεται από την πρώτη επαφή, από το πρώτο κοντρόλ», με τα παραδείγματα που οι… καφενειακού τύπου προπονητές και μάνατζερ έχουν διαψευστεί να είναι αναρίθμητα.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση όμως είναι αυτή του Αρούνα Μπαμπαγκίντα, που ίσως λόγω της κοινής του έλευσης με τον σπουδαίο Γιάγια Τουρέ, (με τον οποίο είχαν και τον ίδιο μάνατζερ) από την Μέταλουργκ Ντονετσκ, έχει πετύχει κάτι απίστευτο… Χωρίς ουσιαστικά να κάνει «τίποτα» σε δύο χρόνια παρουσίας του στο Ελληνικό πρωτάθλημα, κατάφερε να εντυπωσιάσει τόσο πολύ στις πρώτες του εμφανίσεις, που σήμερα 17 χρόνια μετά είναι δύσκολο να βρεις φίλαθλο του Ολυμπιακού (και όχι μόνο… ), που δεν τον θυμάται!
Με εκατοντάδες παίκτες να έχουν περάσει από τότε απ’ το «λιμάνι», αυτή η… επίδοση φαντάζει μοναδική. Αφορμή στάθηκαν δύο… κομβικές στιγμές στο «μάτι» του απλού φίλαθλου: Το πρώτο του φιλικό επί Ισπανικού εδάφους και η νίκη επί της Βαλένθια στο Μεστάγια, ματς στο οποίο ο Μπαμπαγκίντα έδειξε εξαιρετικά στοιχεία, σκοράροντας από ασίστ του επίσης εξαιρετικού Τουρέ και μία από τις πρώτες του εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου βρήκε δίχτυα με αντίπαλο τη Λυών (σε ήττα με σκορ 1-4!). Αυτό ήταν! Μπήκε στις ερυθρόλευκες «καρδιές» και δεν ξαναβγήκε ποτέ... Τα δύο χρόνια ανεμικής παρουσίας του στην Ελλάδα με απολογισμό 5 γκολ σε 50 εμφανίσεις δεν ήταν αρκετά για να τον βγάλουν από κει.
Μάλιστα τη δεύτερη χρονιά ξεκίνησαν και τα εκτός γηπέδου προβλήματα, με τον Νιγηριανό εξτρέμ να καθυστερεί στις προπονήσεις και γενικότερα να δείχνει αδιαφορία, με αποκορύφωμα τα Χριστούγεννα της σεζόν 2006/07, όπου στην άδεια των εορτών αντί να επιστρέψει στου Ρέντη στις 29 Δεκέμβρη, εμφανίστηκε στις 11 Γενάρη! Αυτό ανάγκασε τον τότε προπονητή του, Τροντ Σολιντ, να τον… συστήσει ξανά στους συμπαίκτες του ως Μπαμπα-τούριστ!
Μετά την παρουσία του στο «λιμάνι», ο Αρούνα που υπήρξε το 8ο παιδί μιας 10μελούς οικογένειας (!), μετακόμισε στην Κύπρο για λογαριασμό του Απόλλωνα Λεμεσού. Εκεί ο ταχύτατος επιθετικός κατάφερε να κάνει κάπως πιο αισθητή την παρουσία του, μετρώντας σε δύο χρόνια και 54 συμμετοχές τον αξιοπρεπές αριθμό των 18 τερμάτων. Μάλιστα το μοτίβο της εντυπωσιακής εκκίνησης εμφανίστηκε και πάλι, σκοράροντας 2 γκολ στο επίσημο ντεμπούτο του, στη νίκη με 4-3 απέναντι στην ΑΕΛ!
Η μετέπειτα πορεία του δεν συνεχίστηκε ανοδικά, καθώς στην ρωσική Κούμπαν Κράσνονταρ έπαιξε μόλις 14 ματς σκοράροντας μία φορά, ενώ στη Μάιντς που πήγε μετά «κατάφερε» σε 2 σεζόν να παίξει μόλις ένα επίσημο παιχνίδι, με τους Γερμανούς να τον υποβαθμίζουν στη Β’ ομάδα. Το Γενάρη του 2011 πήρε μεταγραφή στην Ολλανδική Φίτεσε, που τον υποδέχθηκε με διθυράμβους, όμως της ανταπέδωσε 7 εμφανίσεις με 1 γκολ… Το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος και 6 μήνες μετά υπέγραψε στην Αυστριακή Κάπφενμπεργκ, όπου κατάφερε να αγωνιστεί σε 24 ματς σημειώνοντας 2 γκολ. Στη συνέχεια τσακώθηκε με τη διοίκηση, έμεινε ελεύθερος, αλλά στην πορεία τα «ξαναβρήκαν» και στις 12 Σεπτέμβρη του 2012 υπέγραψε νέο συμβόλαιο και έμεινε άλλο 1,5 χρόνο στην Αυστρία, στην οποία ένιωθε σαν παιδί όπως ο ίδιος έχει πει…
Μετά το πέρασμα από το Αυστριακό πρωτάθλημα, τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα για τον Μπαμπαγκίντα, που στα 31 του, το Γενάρη του 2013 έμεινε χωρίς ομάδα, με τον διάσημο μάνατζέρ του, Ντμίτρι Σέλουκ, να μην μπορεί με τίποτα να του φέρει κάποια πρόταση! Αυτή η κατάσταση κράτησε για 2 ολόκληρα χρόνια, με την καριέρα του πρακτικά να έχει ολοκληρωθεί άδοξα. Τον Γενάρη του 2015 ήρθε μία τελευταία πρόταση από την Μόστα της… ποδοσφαιρομάνας Μάλτας, την οποία και δέχτηκε. Στα 33 του, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σωματικά στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος και 6 μήνες μετά κρέμασε οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Ο Μπαμπαγκίντα κατάφερε να αφήσει το στίγμα του και να αγαπηθεί σε Ελλάδα και Κύπρο με το πλατύ και αυθεντικό χαμόγελο να είναι το σήμα κατατεθέν του. Όμως το «hype» που υπάρχει γύρω από το όνομά του στη χώρα μας μέχρι και σήμερα (!) δεν δικαιολογείται σε τίποτα από την πορεία της καριέρας του. Και όμως, οι βάσεις υπήρχαν, καθώς «μεγάλωσε» ποδοσφαιρικά στις δύο καλύτερες ακαδημίες του κόσμου, του Άγιαξ, ως έφηβος και τη Μασία, τη μεγάλη της Μπαρτσελόνα σχολή. Μάλιστα σύμφωνα με το «μύθο» (και τον ίδιο τον Μπαμπαγκίντα), στην Ελλάδα τον έφερε ο τότε «αυτοκράτορας» του Ολυμπιακού και του Ελληνικού ποδοσφαίρου, που τον γνώριζε από τη Βαρκελώνη και εισηγήθηκε την απόκτηση του. Ο μεγάλος Ριβάλντο…
www.bnsports.gr