Καρώ Σημαία

Formula1 2012: «Μάχη μεταξύ γιγάντων» στην συναρπαστικότερη σεζόν όλων των εποχών

Formula1 2012: «Μάχη μεταξύ γιγάντων» στην συναρπαστικότερη σεζόν όλων των εποχών

Το 2012 υπήρξε κατα γενική ομολογία η καλύτερη και πιο συναρπαστική σεζόν στην μέχρι τώρα ιστορία της Formula 1. Έξι παγκόσμιοι πρωταθλητές για πρώτη- και ίσως μοναδική- φορά ήταν αντιμέτωποι στην διεκδίκηση του πολυπόθητου τίτλου. Σε μια χρονιά γεμάτη επικές κόντρες, ανατροπές και πολλές ανακατατάξεις στην βαθμολογία, ο Σεμπάστιαν Φέτελ με την Red Bull έμελλε να γίνει αυτός που θα κέρδιζε το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα κόντρα σε έξι φαβορί.

f1.jpg

Στην σχάρα εκκίνησης του πρώτου Grand Prix του 2012 στην Αυστραλία, βρίσκονταν έξι παγκόσμιοι πρωταθλητές. Ανάμεσά τους θρύλοι όπως ο Μίχαελ Σουμάχερ, ο Τζένσον Μπάτον, ο Λιούις Χάμιλτον και ο Φελίπε Μάσα. Πρόκειται ίσως για το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα έως τώρα. Ενδεικτικό του υψηλού αυτού ανταγωνισμού είναι το γεγονός ότι  στους επτά πρώτους αγώνες, υπήρξαν και επτά διαφορετικοί νικητές! Οι οδηγοί των ομάδων έδιναν ό,τι είχαν και δεν είχαν στις πίστες χαρίζοντας «μάχες»  που έχουν αφήσει ιστορία. 

Η…παραλίγο νίκη του Σέρχιο Πέρεζ και της Sauber στην Μαλαισία

Υπο καταρρακτώδη βροχή, η πίστα της Μαλαισίας υποδέχθηκε τους οδηγούς της Formula1 σε έναν αγώνα γεμάτο ανατροπές με τον Φερνάντο Αλόνσο και την Φεράρι να ανεβαίνουν τελικά στο πιο ψηλό σκαλί του πόντιουμ. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Σέρχιο Πέρεζ ήταν ο μεγάλος άτυχος αυτού του αγώνα. Είχε καταφέρει να πλησιάσει τον Αλόνσο που προπορευόταν, ωστόσο μια σειρά από ατυχή γεγονότα του στέρησαν την πρώτη θέση. Ύστερα από λάθος του Ρικιάρντο, βρέθηκε εγκλωβισμένος στα πιτς χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Όταν κατάφερε να βρεθεί ξανά σε απόσταση αναπνοής από τον Ισπανό οδηγό, ένα απλό λάθος τον έβγαλε εκτός πίστας επτά μόλις γύρους πριν το τέλος του αγώνα. Ο Μεξικανός τερμάτισε στην δεύτερη θέση, μένοντας όμως μακριά από την πρώτη του νίκη στην διοργάνωση.

perez_1.webp

Η χαμένη pole position του Σουμάχερ στο Μονακό και η νίκη του Βέμπερ

Ο Μίχαελ Σουμάχερ παρά το ότι στις κατατακτήριες του Μονακό είχε κάνει τον καλύτερο χρόνο, κατέληξε να ξεκινάει τον αγώνα από την έκτη θέση ύστερα από ποινή πέντε θέσεων που του είχε επιβληθεί. Η Red Βull με τον Μαρκ Βέμπερ έκανε μια απίστευτη κούρσα, εκμεταλλευόμενη την απουσία του Σουμάχερ από τις πρώτες θέσεις. Παρά την συνεχή απειλή βροχής και τις πιέσεις που δεχόταν από τα μονοθέσια που τον καταδίωκαν, ο Αυστραλός πήρε την νίκη «με νύχια και με δόντια» αφού τα ελαστικά του ήταν εμφανώς καταπονημένα στους τελευταίους γύρους.

Οι διαδηλώσεις που σημάδεψαν το Γκραν Πρι του Μπαχρέιν

To 2012 το Μπαχρέιν θύμιζε “καζάνι που βράζει” λόγω πολλών γεωπολιτικών προβλημάτων. Παρά την κατάσταση που επικρατούσε στην χώρα, η διοργανώτρια αρχή σε συνεννόηση με την κυβέρνηση αποφάσισαν να διεξαχθεί κανονικά το προγραμματισμένο Grand Prix, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και εξεγέρσεις.Οι εξεγέρσεις αυτές είχαν μάλιστα τραγικό τέλος με έναν νεκρό.

Στα αγωνιστικά, ο Σεμπάστιαν Φέτελ πανηγύρισε μια γλυκόπικρη αλλά πολύ σημαντική για τον ίδιο νίκη στην πίστα του Σακχίρ ύστερα από έναν συναρπαστικό αγώνα που κρίθηκε μεταξύ εκείνου και του πρωταθλητή του 2007, Κίμι Ράικονεν.

bahrain.jpg

Το δραματικό φινάλε της σεζόν στην Βραζιλία  

O επίλογος της συναρπαστικής σεζόν του 2012 γράφτηκε στην πίστα του Ιντερλάγκος στην Βραζιλία. Φέτελ και Αλόνσο διεκδικούσαν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή ο ένας έχοντας 273 και ο άλλος 260 βαθμούς αντίστοιχα. Στα προκριματικά κανένας από τους δύο διεκδικητές δεν είχε καλή επίδοση.Ο Αλόνσο βρέθηκε να ξεκινάει από την όγδοη θέση, ενώ ο Φέτελ με μια πολύ κακή εκκίνηση έμεινε αρχικά μακριά από τις πρώτες θέσεις. Όσο περισσότερο ανέβαζε τους ρυθμούς του ο Ισπανός τόσο δυσκολότερο γινόταν για τον οδηγό της Red Bull να τον προσπεράσει, ωστόσο τίποτα δεν ήταν αδύνατο για τον Γερμανό ο οποίος κατάφερε να τερματίσει στην έβδομη θέση κερδίζοντας τους βαθμούς που του χάρισαν την πρώτη του νίκη στην Formula1.

Το 2012, η Formula1 ήταν σαν ένα σόου το τέλος του οποίου δεν γνώριζες. Επικές μάχες μεταξύ των κορυφαίων του αθλήματος και φοβερές ανατροπές σημάδεψαν αυτό το πρωτάθλημα το οποίο θα μείνει στην μνήμη όσων το παρακολούθησαν ως το κορυφαίο που έχουν δει ως τώρα. Μπορεί μερικοί να το θυμούνται για το αντίο του Μίχαελ Σουμάχερ, παρόλα αυτά ήταν ένα ιστορικό πρωτάθλημα στο οποίο επτά παγκόσμιοι πρωταθλητές για μια και μοναδική φορά στην ιστορία συνυπήρξαν στο ίδιο γκρίντ.

Βασιλική Μπαρτζιώτη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0