Καρώ Σημαία

Formula 1: Το fair play των νέων διεκδικητών του «θρόνου» Λεκλέρ – Φερστάπεν και 5+1 πράγματα που μάθαμε στη Τζέντα! (video)

Formula 1: Το fair play των νέων διεκδικητών του «θρόνου» Λεκλέρ – Φερστάπεν και 5+1 πράγματα που μάθαμε στη Τζέντα! (video)

Μπορεί να είμαστε στην αρχή της νέας σεζόν στη Formula 1 όμως τα δείγματα για το πώς θα κυλήσει η χρονιά είναι εντυπωσιακά. Λεκλέρ και Φερστάπεν έδωσαν ακόμη μία εκπληκτική μάχη η οποία ολοκληρώθηκε με νίκη του Ολλανδού και με τα συγχαρητήρια του Μονεγάσκου προς τον αντίπαλό του. Το κλίμα είναι εξαιρετικό μεταξύ τους, μπορεί να μείνουν έτσι τα πράγματα ως το φινάλε;

Γράφει ο Κώστας Ψάρρας

Οι νέοι μονομάχοι για το πρωτάθλημα

Αν και είναι νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι η φετινή χρονιά θα φέρει τους Λεκλέρ και Φερστάπεν να μονομαχούν για τον τίτλο, τα πράγματα στους δύο πρώτους αγώνες μας οδηγούν προς τα εκεί. Δεν έχει μεγάλη αξία να μπούμε σε διαδικασία αναζήτησης του φαβορί και του αουτσάιντερ. Το σίγουρο είναι ότι οι δυο τους μας έχουν προσφέρει υπέροχες μάχες στους δύο πρώτους αγώνες, αλλά ακόμη πιο ωραίο είναι το κλίμα που υπάρχει μεταξύ τους. Και μπορεί να ακούστηκαν γκρίνιες από τον Φερστάπεν για το ότι πατούσε τη γραμμή στην είσοδο του pit lane ο αντίπαλός του, όμως η ουσία ήταν ο τρόπος διαχείρισης της ήττας από τον Λεκλέρ. Ο Μονεγάσκος αν και έχασε στους τελευταίους τρεις γύρους τη νίκη, εντούτοις το πρώτο πράγμα που έκανε με την ολοκλήρωση του αγώνα ήταν να δώσει συγχαρητήρια στον αντίπαλό του. Θα κρατήσει αυτό το κλίμα μέχρι το τέλος; Μοιάζει δύσκολο αφού όταν θα γίνουν ακόμη πιο κρίσιμες οι μάχες, τότε θα φανεί αν οι δύο θα μπορέσουν να δώσουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα στη μονομαχία τους.

 


Τα ισοδύναμα μονοθέσια των 
Red Bull και Ferrari

Οι αλλαγές της φετινής χρονιάς  μας έχουν δώσει την ευκαιρία να βλέπουμε μάχες από την αρχή ως το τέλος και μπορεί να χρειαζόμαστε ακόμη το DRS για να δούμε προσπεράσματα, όμως το σίγουρο είναι ότι η σεζόν κυλάει όπως θέλει η πλειοψηφία των φίλων του αθλήματος. Δύο διαφορετικές ομάδες έχουν ισοδύναμα μονοθέσια και διεκδικούν τη νίκη από την αρχή ως το τέλος. Το πόσο κοντινός είναι ο ρυθμός των Red Bull και Ferrari φάνηκε ξεκάθαρα στη Τζέντα. Στο  πρώτο μισό του αγώνα ο πρωτοπόρος Πέρες είχε σταθερή διαφορά 2 δευτερολέπτων από τον Λεκλέρ και στο δεύτερο μισό όταν ο Λεκλέρ βρέθηκε στην κορυφή δεν μπόρεσε να ανοίξει πάνω από τα δύο δευτερόλεπτα τη διαφορά του από τον Φερστάπεν. Ίδιος ρυθμός για τα δύο μονοθέσια και με τη σκληρή και με τη μέση γόμα. Οι λεπτομέρειες κρίνουν ως τώρα τους νικητές.

Η ψυχραιμία της Ferrari δείχνει ότι έχει προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα

Προφανώς το θέμα των δύο πρώτων αγώνων είναι η άνοδος της Ferrari που μετά από χρόνια έχει παρουσιάσει ένα μονοθέσιο το οποίο μπορεί να της δώσει τίτλο. Σε αυτό το κομμάτι η Scuderia έχει δικαιωθεί απόλυτο που παράτησε την περυσινή χρονιά και ασχολήθηκε από νωρίς με το φετινό πρότζεκτ. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Ferrari δείχνει και αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και στη στρατηγική, ένα κομμάτι που… πονούσε σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι μόνο η κίνηση που έκανε με την… μπλόφα στο pit stop του Λεκλέρ που έφερε τον Πέρες νωρίτερα για αλλαγή ελαστικών, είναι κυρίως η… χορογραφία των μηχανικών της όταν τράβηξαν στον ίδιο γύρο Λεκλέρ, Σάινθ και έκαναν δύο αλάνθαστα pit stops σε απόσταση ελάχιστων δευτερολέπτων.

Η αδυναμία του μονοθεσίου της Mercedes φέρνει και λάθη στην στρατηγική

Η Mercedes κυριάρχησε απόλυτα για 7 σερί χρόνια στη Formula 1 ενώ και πέρυσι που έχασε το πρωτάθλημα στους οδηγούς, κατάφερε να εξασφαλίσει αυτό των κατασκευαστών. Φέτος φαινόταν από τις χειμερινές δοκιμές ότι κάτι δεν έχει πάει καλά στη σχεδίαση του νέου μονοθεσίου. Η εικόνα της στους δύο πρώτους αγώνες είναι σίγουρα χειρότερη από αυτή που δείχνει η βαθμολογική συγκομιδή. Η W13 είναι ξεκάθαρο ότι απέχει, τουλάχιστον, μισό δευτερόλεπτο στο γύρο σε σχέση με Red Bull και Ferrari είτε μιλάμε για ρυθμό κατατακτήριων δοκιμών είτε μιλάμε για ρυθμό αγώνα. Κι όμως η γερμανική ομάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας αφού εκμεταλλεύτηκε τη διπλή εγκατάλειψη των αυστριακών στο Μπαχρέιν. Ο Τότο Βολφ έχει να αντιμετωπίσει μία κατάσταση άγνωστη για την ομάδα του εδώ και 8 χρόνια. Οι Γερμανοί θα πρέπει να φέρουν μία σημαντική αναβάθμιση στους επόμενους δύο αγώνες η οποία θα λειτουργήσει και θα τους δώσει την ευκαιρία να ξαναγίνουν ανταγωνιστικοί. Πάντως η πίεση που νιώθουν φάνηκε και στην αργοπορημένη αντίδρασή τους όταν βγήκε η ένδειξη του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας. Δεν ήταν αποφασιστικοί όπως την 8ετία της κυριαρχίας τους και τα δευτερόλεπτα που έχασαν μέχρι να ενημερώσουν τον Χάμιλτον ήταν καθοριστικά.

Η μάχη του midfield και οι πρώτοι βαθμοί της McLaren

Σίγουρα όλα τα φώτα έχουν πέσει στη συγκλονιστική μάχη που φαίνεται ότι θα έχουμε για τον τίτλο αλλά ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει στη διεύρυνση του αριθμού των ομάδων που θα παλέψουν για τις θέσεις κάτων από την κορυφή. Πριν την έναρξη της σεζόν εκεί φανταζόμασταν ότι θα ήταν η McLaren, η Alpine και η Alpha Tauri αλλά είναι δεδομένο ότι η Haas και η Alfa Romeo έχουν κάνει άλματα προόδου. Απογοήτευση μέχρι στιγμής είναι η Aston Martin ενώ η McLaren εμφανίστηκε καλύτερη σε σχέση με τον Μπαχρέιν, όμως παραμένει μακριά από εκεί που τη φανταζόμαστε. 

Η βαθμολογία των κατασκευαστών

Η πυραυλική επίθεση, η επικίνδυνη διαδρομή και οι αποφάσεις της Liberty Media

Το θετικό για τη Formula 1 είναι ότι ο αγώνας στη Τζέντα ήταν συγκλονιστικός και... σκέπασε τη σκόνη που δημιούργησαν όλα τα υπόλοιπα του τριημέρου στη Σαουδική Αραβία. Έτσι κι αλλιώς η απόφαση της Liberty Media να δώσει αγώνα σε μία χώρα που αγνοεί την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που βρίσκεται σε πόλεμο με τους Χούτι της Υεμένης, ήταν τουλάχιστον αμφιλεγόμενη. Ήρθε και η πυραυλική επίθεση σε κοντινή απόσταση από την πίστα που έγινε σε πετρελαϊκή εγκατάσταση εταιρείας χορηγού του αγώνα, να... δέσει το γλυκό. Κι όμως η Formula 1 έμεινε εκεί παρά τις διαβουλεύσεις της Παρασκευής. Μοιάζει δεδομένο το ότι οι ομάδες και οι πιλότοι θα θέσουν εκ νέου το θέμα στη Liberty Media για τα επόμενα χρόνια, αλλά τα χρήματα είναι πολλά και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα τηρηθεί το συμβόλαιο που υπάρχει. Το ατύχημα του Μικ Σουμάχερ το Σάββατο μας έδειξε για ακόμη μία φορά ότι η συγκεκριμένη διαδρομή είναι επικίνδυνη ακόμη και για τους κορυφαίους πιλότους στον πλανήτη. Και μπορεί ο Μικ να μην έπαθε το παραμικρό αλλά ποιος μας λέει ότι την επόμενη φορά δεν θα έχουμε κάτι χειρότερο. Το σίγουρο είναι ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα πρέπει να εξετάσει το πώς ακριβώς κάλυψε, τηλεοπτικά, το ατύχημα του Σουμάχερ και να το έχει ως παράδειγμα προς αποφυγή. Δημιούργησε ένα... πέπλο μυστηρίου, άφησε το κοινό να έχει την αίσθηση ότι κάτι σοβαρό έχει συμβεί λες και παρακολουθούσε ένα μονταρισμένο ριάλιτι. Είναι η πρώτη φορά που το κάνει σε τέτοιο βαθμό και ελπίζουμε η τελευταία.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0