Ο 13ος αγώνας της φετινής σεζόν έφερε αλλαγή στην κορυφή της βαθμολογίας των οδηγών και απέδειξε ότι η σεζόν έχει δρόμο μέχρι να μάθουμε ποιος θα κατακτήσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αλόνσο, Πέρεζ, Μπότας μας έδειξαν πράγματα που θα θυμόμαστε από το ολλανδικό grand prix.
Γράφει ο Κώστας Ψάρρας.
Η ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα στο Ζάντφουρτ
Οι Ολλανδοί ήταν οι πρωταγωνιστές του 13ου αγώνα της σεζόν αφού δημιούργησαν εντυπωσιακή ατμόσφαιρα από την Παρασκευή ως την Κυριακή. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που βλέπαμε σε μία πίστα τέτοια ομοιομορφία στις εξέδρες. Παντού πορτοκαλί χρώμα, καπνογόνα και όλοι όρθιοι να ζητωκραυγάζουν για τον Μαξ Φερστάπεν.
Το κλίμα ειδικά την Κυριακή ήταν πανηγυρικό αφού ο πιλότος της Red Bull έγινε ο πρώτος Ολλανδός στην ιστορία του σπορ που κέρδισε σε εντός έδρας αγώνα.
Again....tears??? https://t.co/PbACOfINdo
— ???1????????? new account (@Bertie23574627) September 6, 2021
Ο Φερστάπεν έχει τη… στόφα του πρωταθλητή
Στην ιστορία της Formula 1 έχουν υπάρξει πάρα πολλοί καλοί οδηγοί οι οποίοι δεν έφτασαν στον τίτλο είτε από συγκυρία είτε γιατί αυτό άξιζε να συμβεί. Υπάρχουν και άλλοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με μοναδικό στόχο να πιάσουν κορυφή. Ο Μαξ Φερστάπεν έδειξε από την πρώτη του σεζόν στη Formula 1 ότι το πιθανότερο ήταν να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Τα πρώτα του χρόνια στη Red Bull έκανε πολλά λάθη και εντός πίστας και εκτός. Δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον εαυτό του και έχανε βαθμούς λόγω των συναισθημάτων του. Τη φετινή χρονιά αποδεικνύει ότι έχει ωριμάσει. Το πιο τρανό παράδειγμα ήταν το Ζάντφουρτ. Χρειάστηκε να πιέσει για 60 και πλέον γύρους στο όριο, χρειάστηκε να διαχειριστεί τα ελαστικά του και να βρει χρόνο την κατάλληλη ώρα, όταν ο Χάμιλτον είχε αποφασίσει να τον φτάσει στα… κόκκινα. Και το έκανε με απόλυτη επιτυχία. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα και τον ξεκάθαρο στόχο που έχει, ήταν η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αποθέωσης που γνώρισε στο τέλος του αγώνα. Κατευθείαν έδωσε το χέρι του στον Χάμιλτον και χωρίς έξαλλους πανηγυρισμούς, χαμογέλασε και ευχαρίστησε τους πάντες.
Ο Αλόνσο που όλοι αγάπησαν
Ο Φερνάντο Αλόνσο είναι ένας από τους κορυφαίους πιλότους της Formula 1 του 21ου αιώνα. Ο Ισπανός πέρασε από χίλια… κύματα στην καριέρα του και όταν αποχώρησε (το 2018( από το σπορ είχε χάσει το κίνητρο και το ενδιαφέρον του. Η επιστροφή του στην Alpine τη φετινή χρονιά ξένισε πολλούς, αφού ο 40χρονος Ισπανός είναι 2 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής και σίγουρα δεν είχε ελπίδα να είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο με τη γαλλική ομάδα. Κι όμως γύρισε. Και ο λόγος είναι αυτός που έδειξε στο Ζάντφουρτ. Λατρεύει να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο και να μας δείχνει το πλούσιο ταλέντο του. Η κίνησή του στην εκκίνηση ήταν… όλα τα λεφτά όταν πέρασε στην ίδια στροφή τους Τζιοβινάτσι και Οκόν, αν και στην προηγούμενη φάνηκε ότι δεν θα τα καταφέρει.
All the action at the #DutchGP right here!? https://t.co/NhOWkhJcSO
— SingaporeGP (@F1NightRace) September 6, 2021
Στο τέλος του αγώνα κατάφερε να κερδίσει ακόμη μία θέση με προσπέρασμα πάνω στον Σάινθ.
See how massively *on it* @alo_oficial is here… Check his hand movements just before and during the pass: absolute commitment and control, while on the edge. #Absolutely https://t.co/Asj4HJkNSO
— Anthony Rowlinson esq (@Rowlinson_F1) September 5, 2021
O… ξενερωμένος Μπότας αγνοεί και τις εντολές της Mercedes
Ο κόσμος το χει… τούμπανο και η Mercedes κρυφό καμάρι ότι ο Μπότας θα αποχωρήσει από την ομάδα στο τέλος της σεζόν και ο Ράσελ θα είναι ο teammate του Λιούις Χάμιλτον. Είναι ξεκάθαρο ότι την απόφαση των Γερμανών την γνωρίζουν επίσημα και οι δύο εμπλεκόμενοι πιλότοι απλά δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Ο Μπότας που από το 2017 είναι ο πιστός στρατιώτης που σπανίως θα γκρινιάξει για την όποια εντολή της ομάδας να παραχωρήσει τη θέση του στον Χάμιλτον, έδειξε ότι αυτό δεν θα συμβαίνει τόσο εύκολα από εδώ και πέρα. Δεν ξέρουμε αν θα το κάνει στα κρίσιμα, αλλά στο Ζάντφουρτ που είχε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμά του δεν την άφησε να πάει χαμένη. Του ζήτησαν να μην κάνει ταχύτερο γύρο για να πάρει το βαθμό ο Λιούις Χάμιλτον και έκανε ακριβώς το αντίθετο. Και το έκανε με τόσο έξυπνο τρόπο που μπορούσε μετά να το δικαιολογήσει. Είπε ότι με ενημέρωσαν στα μισά του γύρου και στο τέλος σήκωσα το πόδι από το γκάζι για να μπορεί ο Χάμιλτον να μπει στα pits και να κάνει αυτός τον ταχύτερο γύρο. Όπερ και εγένετο. Θα χει ενδιαφέρον το πώς θα διαχειριστεί τους τελευταίους 9 αγώνες του στη Mercedes αν και η σχέση του με τον Τότο Βολφ είναι τέτοια που δεν πιστεύουμε ότι ο Μπότας θα το…. τραβήξει στα άκρα όσο ξενερωμένος κι αν είναι.
Ο Πέρεζ είναι αυτό που ακριβώς θέλει η Red Bull
Μεγάλη κουβέντα γίνεται φέτος για το αν ο Μεξικανός μπορεί να σταθεί στο πλευρό του Μαξ Φερστάπεν και η αλήθεια είναι ότι η απόστασή του από τον Ολλανδό σε ρυθμό κατατακτήρων δοκιμών είναι χαοτική. Αυτό όμως είναι πιθανό ότι θα συμβεί με όποιον… Πέρεζ πάει στη Red Bull. Κορυφαίος πιλότος δεν είναι καθόλου εύκολο να συνυπάρξει με τον Φερστάπεν οπότε οι αυστριακοί έχουν βρει τον κατάλληλο για να κάνει τη δουλειά. Ο Μεξικανός έχει πολλές ατυχίες φέτος, έχει κάνει και ο ίδιος λάθη όμως η ανάκαμψή του στο Ζάντφουρτ δείχνει τον χαρακτήρα του. Εκκίνησε από το pit lane, δεν μπόρεσε στην αρχή να βρει ρυθμό καταστρέφοντας τα ελαστικά του στην προσπάθεια του να κάνει προσπέρασμα κι όμως επανήλθε από όλο αυτό. Τελικά τερμάτισε 8ος, δίνοντας 4 πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του και μάλιστα ψηφίστηκε οδηγός της ημέρας.
Ο σεβασμός στον αντίπαλο
Μια έκφραση που στο μυαλό των περισσοτέρων φαντάζει δεδομένη όμως δυστυχώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις μόνο τέτοια δεν είναι σε αθλητικούς χώρους. Από το 2013 έκανε την εμφάνισή του το φαινόμενο της μαζικής αποδοκιμασίας σε πιλότο που κυριαρχεί στη Formula 1, όχι κατά τη διάρκεια των αγώνων που το ζούσαμε και στο παρελθόν, αλλά πάνω στο βάθρο ή τα τελευταία χρόνια την ώρα των δηλώσεων. Αρχικά ήταν ο Φέτελ στα χρόνια του στη Red Bull και πλέον είναι ο Χάμιλτον που μπαίνει στο… στόχαστρο γιατί κάνει το “έγκλημα” να είναι στην κορυφαία ομάδα της εποχής και να παίρνει νίκες. Στο Ζάντφουρτ όλοι μας περιμέναμε ότι οι χιλιάδες Ολλανδοί θα αποδοκίμαζαν μαζικά τον Χάμιλτον αφού εκτός των παραπάνω, είναι και ο μεγάλος αντίπαλος του τοπικού ήρωα, Μαξ Φερστάπεν.
Κι όμως, αυτό που ζήσαμε ήταν η απόδειξη πώς μπορούμε να αποθεώνουμε τον πιλότο που υποστηρίζουμε χωρίς να αποδοκιμάζουμε τον αντίπαλο. Το Σάββατο μετά το τέλος των κατατακτήριων, αρκετοί ήταν αυτοί που άρχισαν να αποδοκιμάζουν αλλά κατευθείαν σταμάτησαν ή για να ακριβολογούμε, τους κάλυψαν τα χειροκροτήματα της πλειοψηφίας. Την Κυριακή δεν πρόλαβαν καν να ακουστούν όσοι είχαν διάθεση να αποδοκιμάσουν. Προφανώς στη συγκεκριμένη συμπεριφορά βοήθησε και το αποτέλεσμα. Ο Φερστάπεν είχε νικήσει οπότε το συναίσθημα της χαράς… νίκησε την οργή για τον αντίπαλο.
www.bnsports.gr