Euro 2024

Ο Λουσιάν Σανμαρτεάν στο BN Sports: «Η Ρουμανία του Ιορντανέσκου θα προχωρήσει, γιατί έχει γίνει μια οικογένεια – Ευγνώμων στον Παναθηναϊκό!» (video)

Ο Λουσιάν Σανμαρτεάν στο BN Sports: «Η Ρουμανία του Ιορντανέσκου θα προχωρήσει, γιατί έχει γίνει μια οικογένεια – Ευγνώμων στον Παναθηναϊκό!» (video)

Τον ακολουθούσε το προσωνύμιο «Ρουμάνος Πλατινί», κάτι που ο ίδιος, μάλλον αποστρεφόταν! Αφίχθη αθόρυβα στον Παναθηναϊκό, όπου παρέμεινε… καιρό, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση ενός επικού νταμπλ. Υπηρέτησε το εθνόσημο και τώρα βρίσκεται στην «αυγή» της προπονητικής του καριέρας. Στο ερώτημα εάν η Ρουμανία θα προχωρήσει στο τουρνουά, δεν δέχτηκε δεύτερη κουβέντα. «Σκάναρε» την Εθνική Ρουμανίας, αποθέωσε τον Ιορντανέσκου, αναφέρθηκε στη Στεάουα του 1986 και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο «τριφύλλι»!

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τσάκνη

Ο Λουσιάν Λιλιάν Σανμαρτεάν αποτελεί έως σήμερα έναν από τους πλέον αγαπητούς ξένους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και ομολογουμένως τον πιο ξεχωριστό Ρουμάνο ποδοσφαιριστή που έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα με το «τριφύλλι» στο στήθος.

sanmartean_1.jpg

Ο «Λούτσι» όπως ήταν το προσωνύμιο που αποδόθηκε στον Ρουμάνο αρτίστα από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, αφίχθη κάπως αθόρυβα στη Λεωφόρο το καλοκαίρι του 2003 και είναι γεγονός πως είχε σπουδαία συνεισφορά στο νταμπλ που το «τριφύλλι» κατέκτησε στο τέλος εκείνης της χρονιάς, τερματίζοντας μία ανομβρία οκτώ ολόκληρων χρόνων.

Ο Σανμαρτεάν παρέμεινε στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού για τέσσερα χρόνια και στο διάστημα αυτό συνέδεσε το όνομά του με ορισμένες ξεχωριστές στιγμές. Τα γκολ του είχαν την ιδιότητα να προκαλούν ντελίριο στους φίλους της ομάδας, ένεκα της ασύγκριτης ομορφιάς τους. Ωστόσο, όπως ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει χρόνια αργότερα, ο χαρακτηρισμός που του είχε αποδώσει ο συμπατριώτης του, ο αείμνηστος Γκεόργκι Χάτζι ήταν λιγάκι... υπερβολικός. Τον είχε παρομοιάσει με τον Μισέλ Πλατινί. Είναι επίσης γεγονός πως οι υψηλές προσδοκίες που εξαρχής υπήρξαν από τον Σανμαρτεάν πολλές φορές λειτούργησαν ως τροχοπέδη και επιβάρρυναν ιδιαιτέρως τον νεαρό τότε Λουσιάν.

Powered by Λουξ: Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία αναψυκτικών και χυμών 

λουξ_λογκο_1.png

Στο σήμερα. Ο Ρουμάνος «βιρτουόζος», ο οποίος διανύει αισίως το 44ο έτος της ηλικίας του, έχει την ιδιότητα του βοηθού προπονητή στις μικρές Εθνικές ομάδες της Ρουμανίας, φιλοδοξώντας να ξεκινήσει την καριέρα του ως προπονητής. Το BN Sports εντόπισε τον «Λούτσι» και τον υπέβαλλε σε... ανάκριση ενόψει του επερχόμενου EURO, με τον Λουσιάν να ανταποκρίνεται προθύμως και να προσφέρει... αρκετή «τροφή» για συζήτηση.

LYNXMPEB03067.jpg

«λουξ free»: Προϊόν της χρονιάς για το 2023!

Υπενθυμίζεται πως η ρουμανική ομάδα, ρίχνεται στη μάχη του EURO 2024, τη Δευτέρα 17/06 (16.00 ώρα Ελλάδας) με αντίπαλο την Ουκρανία στο παιχνίδι της πρεμιέρας του πέμπτου ομίλου. Ένας όμιλος, ο οποίος αποτελείται από τις Ρουμανία, Ουκρανία, Βέλγιο και Σλοβακία και η αλήθεια είναι πως με εξαίρεση το ισχυρό Βέλγιο, παραμένει ανοιχτός για τις υπόλοιπες ομάδες.

Πάμε να δούμε τι μας είπε ο Λουσιάν για την ομάδα της Ρουμανίας, για την οποία το ελληνικό κοινό διαθέτει μικρή γνώση και θεωρείται, μάλλον δίκαια, ένα από τα «μαύρα άλογα» της διοργάνωσης. Ο ίδιος μίλησε με μεγάλη σιγουριά για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και απάντησε με προθυμία σε όσες ερωτήσεις του έθεσε το BN Sports.

Υπάρχουν πιθανότητες πρόκρισης για την Ρουμανία στην επόμενη φάση; Ποια είναι η εκτίμησή σου;

 «Πιστεύω ακράδαντα πως η ομάδα μας θα περάσει τους ομίλους και πως θα προκριθεί στην επόμενη φάση. Εμπιστεύομαι απόλυτα την φιλοσοφία που έχει ενσταλάξει ο ομοσπονδιακός προπονητής (βλ. Έντουαρντ Ιορντανέσκου) στην ομάδα μας. Έχω επίσης μεγάλη πίστη στις ικανότητες των ποδοσφαιριστών μας και στην επιθυμία τους να απορροφήσουν την φιλοσοφία του και τα αγωνιστικά του πιστεύω. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως στην ομάδα έχει δημιουργηθεί οικογενειακό κλίμα. Είναι κάτι που λόγω του ρόλου μου το γνωρίζω καλά» μας απάντησε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής.

Υπάρχει κάποιος παίκτης από την Εθνική Ρουμανίας, που στα μάτια σου ξεχωρίζει και θα πρέπει οι αντίπαλοί του να τον προσέξουν;

«Μου αρέσει πολύ ο Στάντσιου. Έχει εξελιχθεί και πλέον είναι ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Εκτιμώ πολύ τον Ιάνις (Χάτζι). Διαθέτει αυτό που λέμε ποδοσφαιρική φλόγα και έχει καταφέρει να γίνει πολύ χρήσιμος για την Εθνική μας. Είναι από τους καλύτερους της γενιάς του. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναφερθώ στους δύο Ρουμάνους που αγωνίζονται στην Πάρμα. Μαν και Μιχάιλα είναι δύο εξαιρετικοί παίκτες. Ο πρώτος (Μαν), είναι φοβερά ψύχραιμος και ποιοτικός για την ηλικία του. Ο δεύτερος (Μιχάιλα), είναι πολύ γρήγορος και έχει την ικανότητα να προκαλεί αναστάτωση στις αντίπαλες άμυνες. Θα τους απολαύσετε ζωντανά» εξομολογήθηκε, δείχνοντας μεγάλη σιγουριά για τους συμπατριώτες τους.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ρουμανική ομάδα όλων των εποχών και ποιον παίκτη θα χαρακτήριζες ως ποδοσφαιρικό σου ίνδαλμα;

«Δύσκολο να το απαντήσεις αυτό. Θα πω την Στεάουα, την ομάδα που κέρδισε το Kύπελλο Πρωταθλητριών. Αυτή είναι η κορυφαία ρουμανική ομάδα που υπήρξε μέχρι σήμερα. Σε εκείνη την ομάδα έπαιζαν και τα ποδοσφαιρικά μου είδωλα. Μπάλιντ, Ιορντανέσκου, Μαγεάρου, Στόιτσα, Λάκατους» αποκρίθηκε ο Λούτσι.

Έχεις αγωνιστεί κι εσύ με τα χρώματα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ρουμανίας. Ποιες στιγμές θα ξεχώριζες ως κορυφαίες στην καριέρα σου ως διεθνής ποδοσφαιριστής;

«Τις πιο έντονες στιγμές τις βίωσα ως παίκτης της Εθνικής στους προκριματικούς αγώνες για το EURO του 2016. Το συναίσθημα είναι πολύ ιδιαίτερο, δεν μπορεί να μεταφερθεί. Τα παιχνίδια απέναντι στην Ουγγαρία και την Βόρεια Ιρλανδία ήταν ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα μου με την Εθνική ομάδα» απάντησε ο Σανμαρτεάν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε εκείνο τον όμιλο είχε βρεθεί και η Ελλάδα, η οποία πραγματοποίησε μία εφιαλτική παρουσία, τερματίζοντας τελευταία (τότε είχαν σημειωθεί και οι δύο ήττες από τα νησιά Φερόε, δύο πραγματικά μαύρες σελίδες στην ιστορία της «Γαλανόλευκης».

Ποιες ομάδες ξεχωρίζεις ως φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης;

«Σε αυτή τη συζήτηση μπορούν να εμπλακούν πολλές ομάδες. Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία είναι ισχυρές ομάδες. Πάντοτε ξεκινούν από την θέση του φαβορί, βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στο DNA τους. Διαθέτουν όλες τους μία εξαιρετική γενιά ποδοσφαιριστών με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των συναισθημάτων, κάτι που είναι απαραίτητο να συμβεί στα μεγάλα παιχνίδια του τουρνουά» ανέφερε.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην διατυπωθεί μία ερώτηση για το χρόνο που ο Λουσιάν Σανμαρτεάν πέρασε στην Ελλάδα, όπου συνδέθηκε πάρα πολύ έντονα με τον Παναθηναϊκό. Κλήθηκε λοιπόν να ανακαλέσει μνήμες από την χώρα μας και να μας εξομολογηθεί ποια είναι η ανάμνηση που τον συντροφεύει έως σήμερα...

«O χρόνος που πέρασα στην Ελλάδα με εξέλιξε πολύ ως ποδοσφαιριστή, αλλά και σαν άνθρωπο. Ο χρόνος μου εκεί, μου προσέφερε πολλά μαθήματα. Ο κόσμος με υποδέχτηκε με ζεστασιά. Με τον Παναθηναϊκό, είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ στο Champions League. Αυτό ήταν κάτι που με καθόρισε και μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω στιγμές τις οποίες δεν είχα ποτέ μου φανταστεί. Αισθάνομαι βαθύτατα ευγνώμων στον Παναθηναϊκό και τους φιλάθλους του για τον πολύ όμορφο τρόπο με τον οποίο με αντιμετώπιζαν, παρά το γεγονός πως ορισμένες φορές δεν ήμουν απόλυτα… σωστός απέναντί τους. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα για όλα όσα μου προσέφερε και δεν μπορώ να ξεχάσω όσα υπέροχα έζησα στην χώρα σας» ολοκλήρωσε ο Λουσιάν Σανμαρτεάν.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης