Το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών του 2007, θα είναι για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των Αμερικανών οι οποίοι έγιναν μάρτυρες της πιο βαριάς ήττας που έχει υποστεί η ομάδα τους, αλλά και του άδοξου «αντίο» της θρυλικής τερματοφύλακα, Χόουπ Σόλο μετά τις ασεβείς δηλώσεις της.
Σε οποιαδήποτε διοργάνωση λαμβάνει μέρος η εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ, αυτομάτως θεωρείται το φαβορί. Η πολυνίκης του Μουντιάλ, με τρεις κατακτήσεις έως τώρα, έχει το ταλέντο αλλά και το mentality ώστε να κερδίζει σχεδόν κάθε κρίσιμο ματς ειδικά αν αυτο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου τουρνουά.
Βέβαια, ακόμα και οι πρωταθλητές συχνά καλούνται να διαχειριστούν αναπάντεχες ήττες, πόσω μάλλον στο ποδόσφαιρό όπου όλοι ξέρουμε πως δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος.
Η ήττα που υπέστη η USWNT το 2007, στην Κίνα, δεν ήταν και τόσο αναπάντεχη παρόλα αυτά, έχει χαραχτεί στις μνήμες των Αμερικανών ως η πιό βαριά που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Εθνικής τους ομάδας.
Το παρασκήνιο πριν το ματς
Έχοντας περάσει εύκολα το εμπόδιο των Άγγλων, με ένα πολύ ικανοποιητικό 3-0 στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι παίκτριες των ΗΠΑ ετοιμάζονταν για ένα παιχνίδι που θα ήταν κάθε άλλο παρά εύκολο. Η Βραζιλία σίγουρα θα τους έβαζε δύσκολα στα ημιτελικά και οι Αμερικάνες δεν είχαν περιθώριο λάθους, καθώς και στο προηγούμενο Μουντιάλ είχαν χαιρετήσει πρόωρα μετά τον αποκλεισμό τους στους «4».
Ο προπονητής της ομάδας, πριν τον αγώνα κόντρα στις Λατινοαμερικάνες, πήρε μία εξαιρετικά τολμηρή απόφαση, η οποία απέβη μοιραία. Ο Γκρεγκ Ράιαν θεώρησε πως η καλύτερη απόφαση ενόψει του κρίσιμου ματς θα ήταν το να αλλάξει τερματοφύλακα. Η αλλαγή γκολκίπερ δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ειδικά όταν αυτος που πρόκειται να σε αντικαταστήσει έχει παίξει μόνο επτά παιχνίδια! Κι όμως, ο Αμερικανός ομοσπονδιακός ξεκίνησε με τη Μπριάνα Σκάρι ως βασική αφήνοντας στον πάγκο το αστέρι της ομάδας, Χόουπ Σόλο.
Σημειωτέον, η Σόλο πραγματοποιούσε ίσως την καλύτερη σεζόν της έχοντας το απίστευτο σερί των 300 λεπτών χωρίς να δεχθεί γκολ. Οπωσδήποτε η απόφαση του προπονητή προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, ωστόσο ο ίδιος στήριξε την επιθυμία του λέγοντας πως η Σκάρι είχε κάνει πολύ καλή εμφάνιση κόντρα στη Βραζιλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004...
Το παιχνίδι που οι ΗΠΑ θέλουν να ξεχάσουν…
Οτιδήποτε μπορούσε να πάει λάθος σε αυτο το ματς, πήγε!
Στο 20ο λεπτό, η Λέσλι Όσμπορν σημείωσε αυτογκόλ, δίνοντας το προβάδισμα στις αντιπάλους (0-1). Η ασταμάτητη Βραζιλιάνα, Μάρτα, στο 27΄ διπλασίασε τα γκολ της ομάδας της ενώ λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο για το σύνολο του Ράιαν. Η Σάνον Μποξ δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα και έτσι οι ΗΠΑ βρέθηκαν με 10 παίκτριες ενώ παράλληλα έχαναν με 2-0 πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο μέρος του αγώνα.
Η ίδια η Μποξ δεν ξέχασε ποτέ αυτήν την αποβολή, λέγοντας σε συνέντευξη λίγα χρόνια αργότερα: «Κοίταζα την κάρτα ξανά και ξανά και κάθε φορά με εκνεύριζε τόσο πολύ, θυμάμαι να βλέπω το replay στα αποδυτήρια και να κλαίω!».
Η Βραζιλία στο δεύτερο 45λεπτο συνέχισε να προκαλεί εφιάλτες στις Αμερικάνες με την Κριστιάν και τη Μάρτα να βρίσκουν ακόμα δύο φορές δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ σε 4-0 υπέρ της σελεσάο.
Η Κέιτ Μάρκγκραφ, στον απόηχο της ταπεινωτικής ήττας που υπέστη η ομάδα της είπε: «Για πρώτη φορά κοίταξα γύρω μου και σκέφτηκα ότι δεν έχουμε την αυτοπεποίθηση να κερδίσουμε αυτό το ματς. Δεν ήμασταν η καλύτερη ομάδα σε αυτό το τουρνουά σε αντίθεση με τα προηγούμενα και ακόμα και με 11 παίκτριες, ίσως να μην είχαμε μπορέσει να κερδίσουμε τη Βραζιλία».
Η απάντηση της Σόλο που σηματοδότησε το τέλος της διεθνούς καριέρας της
Η μεγάλη αδικημένη του επεισοδιακού αυτού αγώνα, η θρυλική τερματοφύλακας Χόουπ Σόλο, δεν άφησε ασχολίαστη την -όπως αποδείχθηκε- λάθος απόφαση του προπονητή της.
Μετά το ματς έκανε κάποιες δηλώσεις οι οποίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και έβαλαν τέλος στη μακρά πορεία της με το εθνόσημο.
Η Αμερικάνα γκολκίπερ, είπε: «Ήταν λάθος απόφαση και οποιοσδήποτε ξέρει ελάχιστα για αυτό το παιχνίδι θα το καταλάβαινε αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό που πως θα μπορούσα να έχω κάνει τις αποκρούσεις και να είχα σώσει την ομάδα. Δεν μπορείς να ζεις στο παρελθόν και το τι είχε κάνει κάποιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες τρία χρόνια πριν δεν θα έπρεπε να έχει καμία σημασία».
Οι δηλώσεις της Σόλο είχαν πολύ κακό αντίκτυπο στην καριέρα της και επισκίασαν ακόμα και την ταπεινωτική ήττα που υπέστη η ομάδα της σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η υπόνοια πως η συμπαίκτριά της, Μπριάνα Σκάρι ήταν ανίκανη να υπερασπιστεί την εστία τους και η δημόσια κριτική της απόφασης του προπονητή της έβαλαν ένα τέλος στη διεθνή καριέρα της καλύτερης τερματοφύλακα που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ.
Το αξέχαστο εκείνο βράδυ, έμεινε χαραγμένο στη μνήμη των Αμερικανών που δεν ήταν καθόλου συνηθισμένοι στο να χάνουν, ειδικά σε Μουντιάλ γυναικών. Η Εθνική τους ομάδα, ωστόσο, όπως έδειξε η ιστορία κατάφερε να ανακάμψει και να γίνει φόβος και τρόμος για τις αντιπάλους τους, έχοντας πάρει ένα μεγάλο μάθημα: Στο ποδόσφαιρο δεν χωράει υπεροψία γιατί κανείς δεν μένει για πάντα ανίκητος.
Βασιλική Μπαρτζιώτη
www.bnsports.gr