γράφει : Γιάννης Ψαράκης
Μια παλιά κινεζική παροιμία λέει πως «αν έχεις ζήσει από κοντά το Ευρωμπάσκετ του 1987 και ανήμερα της επετείου κάθε χρόνο δεν γράψεις έστω ένα σχόλιο για τον τελικό, έρχεται στον ύπνο σου ο Αργύρης Καμπούρης και σου λέει “θα τις χάσω τις βολές”».
Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης
Ο Αργύρης φυσικά τις βολές τις είχε βάλει. Και θα τις έβαζε όσες φορές και αν χρειαζόταν να τις σουτάρει με 14.000 ζευγάρια μάτια να κρέμονται από τα χέρια του και κάποια εκατομμύρια να κρατάνε την αναπνοή τους από την αγωνία. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που το… είχαν δει το όνειρο. Που είτε πίστεψαν υπερβολικά σε εκείνη την ομάδα είτε έπαιξαν τη ζαριά τους και… κέρδισαν μία θέση στο πάνθεον των πιο επιτυχημένων προβλέψεων στην ιστορία.
Πίσω στον Ιούνιο του 1987 λοιπόν. Ο υπογράφον ενάμιση χρόνο πριν είχε πιάσει δουλειά, μαθητής Β Λυκείου ακόμη, μετά από σχετική αγγελία στο νεοσύστατο τότε “7ημερο του Basketball” που τιμόταν τότε 50 μεταλλικές δραχμές. Ήτοι 14 λεπτά του ευρώ! Ήταν η μοναδική μπασκετική έστω εβδομαδιαία εφημερίδα με ολίγη από βόλεϊ (μία σελίδα) και χάντμπολ (άλλη μία) με τους πατριάρχες του σχετικού ρεπορτάζ Νίκο Σοφιανό και Μανώλη Νεόφυτο αντίστοιχα, καλή τους ώρα. Εκδότης και εμπνευστής του μπασκετικού αυτού έντυπου που είχε έρθει το 1985 για να καλύψει το κενό των περιοδικών “Σούπερ Μπάσκετ” και “Ματιές στο μπάσκετ” που κυκλοφορούσαν μέχρι τις αρχές εκείνης της δεκαετίας, ο Θοδωρής Κοτσώνης με γραφεία στο τέρμα της Σόλωνος 136 downtown στο κέντρο της Αθήνας.
Το 7ημερο που έδωσε τη σπίθα ενάμιση χρόνο μετά το Ευρωμπάσκετ για την έκδοση του ιστορικού “Τρίποντου” σε μορφή περιοδικού (που όπως ήταν αναμενόμενο έλαμπε περισσότερο από το χαρτί εφημερίδας) με αρχισυντάκτη τότε τον Δημήτρη Καρύδα και πρώτο… βιολί τον μετέπειτα ατζέντη παικτών Κώστα Παπαδάκη (αμφότεροι εκ των βασικών στελεχών του Τρίποντου 18 μήνες αργότερα) είχε “πιάσει” τον παλμό της διοργάνωσης πριν το ξεκίνημά της. “Εθνική – θαύμα έχει έτοιμη ο Πολίτης” ήταν ο τίτλος του εξώφυλλου του τεύχους 80 στις 27 Μαίου 198, μία εβδομάδα πριν το τζάμπολ ενώ στο τεύχος της 3ης Ιουνίου, ανήμερα της έναρξης της διοργάνωσης έγραφε: “Εμπρός της Ελλάδας παιδιά” από τον στίχο που είχε ερμηνεύσει η Σοφία Βέμπο σχεδόν μισό αιώνα πριν σχολιάζοντας επίσης με έμφαση: “Το μετάλλιο είναι δικό σας στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας”. Το όνειρο που λέγαμε παραπάνω…
Τεύχος 83 πριν τον προημιτελικό με τους Ιταλούς (10/6) και ένα τεράσιο “Αέρα” κοσμούσε το εξώφυλλο με “χτύπημα” δήλωση του προπονητή των Σοβιετικών Αλεξάντερ Γκομέλσκι προς τον Γκάλη “Για μένα είσαι ο καλύτερος στον κόσμο”.
Εκείνες τις μέρες το 7ημερο έκανε εντυπωσιακές για τους συνήθεις μέσους όρους του πωλήσεις αλλά την κίνηση-ματ την έκανε τη μέρα του τελικού. Κάτι που ελάχιστοι θυμούνται αλλά ήταν αλήθεια. Το βράδυ της 12ης Ιουνίου μετά την πρόκριση επί της Γιουγκοσλαβίας στον ημιτελικό η εντολή που δόθηκε ήταν σαφής. Να κυκλοφορήσει ένα “έκτακτο” τεύχος σε μορφή “διπλωμένης” αφίσας με μία μεγάλη φωτογραφία της Εθνικής και στο εσωτερικό του δισέλιδο σε μέγεθος διπλού χαρτιού Α3 (για να καταλάβετε τις διαστάσεις) παρουσίαση των διεθνών μας με βιογραφικά στοιχεία, παρουσίαση των ρόστερ των φιναλίστ και ένα κείμενο σχόλιο ενόψει τελικού. Όσο για τον τίτλο του έξτρα αυτού τεύχους το οποίο μάλιστα διανεμήθηκε από το πρωί της 14ης Ιουνίου δωρεάν (!) έξω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αλλά και στην πλατεία Ομόνοιας (που τότε ήταν σημείο συνάντησης) τι λέτε πως είχε γραφτεί;
“ΝΑΤΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ” με πηχυαία τεράστια άσπρα γράμματα σε γαλανό φόντο και ένα (… άκυρο με τη διοργάνωση) Κύπελλο στη μέση! Και στο κείμενο που το συνόδευε έγραφε: “Ο τελικός της νίκης έφτασε. Παιδιά της Ελλάδας μεθύστε μας κι απόψε” και κάποιες ακόμη προτάσεις, ακριβώς όλα όσα (θα) ήθελε να διαβάσει ο θεατής πηγαίνοντας στο γήπεδο για να… πωρωθεί. Όπως και τελικά έγινε. Οι πρωταθλητές εμφανίστηκαν το βράδυ της 14ης Ιουνίου και το 7ημερο πέρασε στην ιστορία ως το έντυπο που είχε… προβλέψει το χρυσό μετάλλιο!
Και φυσικά στο αμέσως επόμενο τεύχος του το πανηγύρισε… δεόντως με πανηγυρικό εξώφυλλο της επιτυχίας που είχε προβλέψει!