Ο Εργκίν Αταμάν είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα εντός και εκτός παρκέ που δεν χρειάζεται συστάσεις. Ένας εκρηκτικός άνθρωπος και προπονητής που επιδιώκει συνεχώς την περιπέτεια. Τώρα θα γίνει μέλος της οικογένειας του Παναθηναϊκού και αναμένεται να… ταράξει τα νερά των «πράσινων» με τον έντονο χαρακτήρα του.
Μια πολυτάραχη ζωή που τα έχει όλα, ο Εργκίν Αταμάν δεν θα έπρεπε να έχει παράπονο αφού έχει «γευτεί» κάθε κατάσταση στο έπακρο. Λατρεύει το μπάσκετ και δεν τον απασχολούν τα λεφτά. Μισεί τη μονοτονία και αγαπάει την περιπέτεια και το άγνωστο. Γι’ αυτό φροντίζει κάθε πτυχή της ζωής του να έχει άπλετο ενδιαφέρον. Από τις μπασκετικές του επιλογές, τις προσωπικές και όχι μόνο…
Όλα ξεκίνησαν το...
1966: Έρχεται στη ζωή ο Εργκίν Αταμάν στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε σε ευκατάστατη οικογένεια, καθώς οι πατέρας του είχε το μεγαλύτερο εργοστάσιο με κάλτσες στην Τουρκία. Το ταλέντο του Αταμάν δεν περιορίζεται μόνο στην «πορτοκαλί» μπάλα μιας και βοήθησε αρκετά το εργοστάσιο να ανακάμψει σε μία δύσκολη περίοδο. Έζησε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής του στην Ιταλία, όπου και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων για να μπορεί και τυπικά να ανταπεξέλθει στην οικογενειακή επιχείρηση.
Από τα… μικράτα του είχε τα σπορ μέσα στην οικογένειά του. Ο πατέρας του ήταν στην εφηβική ομάδα της Γαλατασαράι και ο θείος του ασχολούταν με το μπάσκετ. Απ’ όταν ο Αταμάν ήταν μόλις 8 χρονών τον ακολουθούσε στις προπονήσεις του και όταν ο ξάδερφός του ξεκίνησε το μπάσκετ, ακολούθησε κι αυτός με την σειρά του.
1985: Σε ηλικία μόλις 19 χρονών, ο Αταμάν ξεκίνησε την προπονητική του πορεία στην ομάδα νέων της Ετσζάτσιμπασι. «Σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο, για χόμπι» είπε για εκείνα τα χρόνια ο Τούρκος προπονητής που τότε δεν φανταζόταν ότι το μέλλον του επρόκειτο να είναι λαμπρό. Παράλληλα έκανε εντατικά μαθήματα ιταλικών (η αγαπημένη του γλώσσα) και από τότε του «κόλλησε» από τους φιλους του το παρατσούκλι «Ιταλός».
Στη συνέχεια, προπόνησε ομάδες του Τουρκικού Πρωταθλήματος, όπως η Καρσίγιακα και η Εφές. Διετέλεσε βοηθός προπονητή της εθνικής ομάδας της Τουρκίας δίπλα στον Ερκούμεντ Σούντερ, που τον εμπιστεύτηκε, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης του 1997 στην Ισπανία όπου η Τουρκία έφτασε στην 8η θέση.
1998-1999: Πέρασε έναν χρόνο της ζωής του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.
1999-2001: Ήρθε η πρώτη μεγάλη επιτυχία της καριέρας του. Ως προπονητής της Εφές, ο Αταμάν απέκλεισε τη Βιλερμπάν και προκρίθηκε στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Ευρωλίγκα) στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα κατέκτησε και τo President’s Cup (Super Cup Τουρκίας).
2001-2003: Για να αποφύγει τα… φώτα της δημοσιότητας και να βρει την ησυχία του πήγε στην Ιταλία για να αναλάβει την Μοντεπάσκι Σιένα με την οποία κατέκτησε και το Κύπελλο Σαπόρτα το 2002.
2003: Επέστρεψε στην Πόλη για λογαριασμό της Ούλκερ (πλέον Φενέρμπαχτσε) κερδίζοντας το Κύπελλο και το President’s Cup.
2005: Ο Αταμάν απασχολούσε τα μέσα όχι μόνο για όσα έκανε ως προπονητής αλλά και για την προσωπική του ζωή η οποία υπήρξε αρκετά… πικάντικη. Το 2005, όταν μόλις είχε πάρει διαζύγιο από την επί 17 χρόνια σύζυγό του με την οποία είχε αποκτήσει και δίδυμα κορίτσια, απασχόλησε τα τουρκικά μέσα με «φρέσκο» ερωτικό σκάνδαλο. Μία γυναίκα άγνωστης ταυτότητας μπήκε στο προπονητικό κέντρο όπου η Ουόλκερ, η ομάδα που κοούτσαρε ο Αταμάν, έκανε την προπόνησή της και χαστούκισε τον Τούρκο προπονητή. Όπως διέρρευσε τότε, η γυναίκα είχε σχέση με τον Αταμάν και θεώρησε πως την απατούσε με μία ρεπόρτερ που βρισκόταν επίσης εκεί και δεν γλίτωσε ούτε εκείνη από το… βαρύ χέρι της πληγωμένης συντρόφου του Τούρκου τεχνικού.
25 Μαρτίου 2006: Οι προσωπικοί λόγοι για τους οποίους ο Τούρκος προπονητής παραιτήθηκε από την Ούλκερ είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι το όνομά του πρωταγωνιστούσε στις κίτρινες φυλλάδες εκείνη την εποχή. Η αιτία; Η σύντροφος τότε του Μπερφού Χασίογλου κατήγγειλε πως ο Αταμάν την χτύπησε έξω από εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης.
2006: Φεύγοντας από την Ούλκερ υπέγραψε για ένα χρόνο με την ιταλική Φορτιτούντο Μπολόνια μέχρι να επιστρέψει για τα καλά στην Τουρκία το 2007 για λογαριασμό της Μπεσίκτας με την οποία έκανε και μια άκρως επιτυχημένη χρονιά φτάνοντας ως τα Προημιτελικά του EuroCup με 10 σερί νίκες στον όμιλο της.
2008: Έγινε γνωστή η σχέση του με το πρώην μοντέλο Μπέρνα Ουτσκούν, την οποία ο Αταμάν τη διεκδίκησε με κάθε τρόπο κάνοντας προσωπικές «θυσίες». Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, αποφάσισε να χάσει πολλά κιλά (τότε ζύγιζε 127 κιλά) για να δείξει πως προσέχει την εικόνα του. «Μόλις την είδα, σκέφτηκα πως είχε έρθει η ώρα να ξανακάνω σχέση» είπε. Η προσπάθειά του δεν πήγε στον… βρόντο με την Ουτσκούν να ξεπερνά τελικά τις όποιες αμφιβολίες της.
2009: Ο Εργκίν Αταμάν και η Μπέρνα Ουτσκούν «δένονται» με τα δεσμά του γάμου και έναν χρόνο μετά αποκτούν και το αγόρι τους τον οποίο ο Εργκίν έχει πάντα μαζί του στους μεγάλους αγώνες.
Ως ένας άνθρωπος που βαριέται εύκολα και δεν αντέχει τη μονοτονία δεν άργησε να απασχολήσει ξανά τα τουρκικά μέσα για την προσωπική του ζωή. Κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με τη διαιτολόγο που τον βοήθησε να υλοποιήσει τον στόχο της απώλειας των κιλών που ήθελε, να τον επισκέπτεται στο ξενοδοχείο όπου διέμενε με την τότε ομάδα που προπονούσε, τη Γαλατασαράι.
Η Σέιντα Κοσκούν που ήταν και διατροφολόγος της ομάδας καταγράφηκε από τις κάμερες του ξενοδοχείου να μπαίνει στο δωμάτιο του Τούρκου προπονητή. Οι δυο τους διέψευσαν τα δημοσιεύματα με τον Αταμάν να μηνύει το ξενοδοχείο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
2008-2010: Από την Μπεσίκτας ο Αταμάν πήγε στην Εφές υπογράφοντας διετές συμβόλαιο κατακτώντας και το νταμπλ το 2009.
Η επιστροφή του στην Εφές συνδέθηκε με το ντοπάρισμα του παίκτη Γκερέμ Γκονλούμ, ο οποίος και τιμωρήθηκε μ’ έναν χρόνο αποκλεισμό από τα παιχνίδια. Οι φίλοι της Φενέρ μη χάνοντας ευκαιρία να έρθουν σε ρήξη μαζί του τον κατηγόρησαν για το ντοπάρισμα του διεθνή ψηλού με αποκορύφωμα στον μεταξύ τους τελικό της σεζόν 2009-2010 να βροντοφωνάζουν κατά τη διάρκεια των τελικών των πλέι-οφ της σεζόν 2009-10 το σύνθημα «Doping yapsana doping yapsana Ergin Ataman doping yapsana» που σημαίνει «Εργκίν Αταμάν είσαι υπεύθυνος για το ντοπάρισμα».
2011-2012: Η Μπεσίκτας είχε στον πάγκο της ξανά τον παλιό της γνώριμο για δύο χρόνια ο οποίος τη βοήθησε να πανηγυρίσει και το νταμπλ και τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα!
2012-2017: Τα πέντε χρόνια του Αταμάν στη Γαλατασαράι ήταν σαν τρενάκι σε πάρκο διασκέδασης. Από το ζενίθ του πρωταθλήματος το 2013 στο ναδίρ των οικονομικών προβλημάτων με του παίκτες να αρνούνται να εμφανιστούν στις προπονήσεις και τα γνωστά «νεύρα» του Τούρκου να έχουν πιάσει… ταβάνι.
Μπορεί η «πιπεράτη» προσωπική του ζωή να είχε ηρεμήσει με τον ίδιο να επιθυμεί να διατηρεί ένα πιο διακριτικό και χαμηλό προφίλ πια, αυτό δεν ίσχυε όμως για τα ξεσπάσματά του και τις εντάσεις που δημιουργούσε.
2013: Ξεκίνησε η «κόντρα» με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Αφορμή ήταν ο ερχομός του Ζοτς ως νέος προπονητής της αντιπάλου Φενέρμπαχτσε με την οποία ο Αταμάν είχε έτσι κι αλλιώς κόντρα. Αιχμηρός όπως συνηθίζει να είναι δεν κράτησε τα λόγια του: «Λέτε όλοι ότι επειδή ήρθε ο Ομπράντοβιτς, θα τελειώσει η βασιλεία του Αταμάν. Σας υπογράφω ότι δεν πρόκειται να τελειώσει»!
Μερικά χρόνια αργότερα τα λόγια του Τούρκου προπονητή επιβεβαιώθηκαν λόγω των συνεχόμενων επιτυχιών του κόντρα στη Φενέρ του Ομπράντοβιτς, τον οποίο εννοείται πως δεν έπαψε να προκαλεί.
Ιανουάριος 2014: Ο Αταμάν ενεπλάκη στο επεισόδιο με τον τότε παίκτη της Γαλατασαράι που προπονούσε, Νόλαν Σμιθ, ο οποίος μην αντέχοντας τα νεύρα και τη γενικότερη συμπεριφορά του, αφού τον έκανε και αλλαγή με αποτέλεσμα να του πετάξει την πετσέτα σε αγώνα με την Μπάνβιτ.
Νοέμβριος 2014: Η ιδιαίτερη προσωπικότητα του Τούρκου προπονητή δεν κρύφτηκε ποτέ. Πάντα τοποθετούταν ακόμα και αν προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις όσα έλεγε. Αποκορύφωμα ήταν η δήλωσή του: «300–400 τρομοκράτες του Ερυθρού Αστέρα επιτίθενται στην αστυνομία και στους οπαδούς μας με πυρσούς και πέτρες. Ανησυχώ ως πολίτης για την ασφάλειά μου και των άλλων». Αυτή του η τοποθέτηση συνδέθηκε με τη δολοφονία οπαδού του Ερυθρού Αστέρα από οπαδούς της Γαλατασαράι πριν από αγώνα. Ακόμα και ο τότε πρωθυπουργός της Σερβίας αντέδρασε λέγοντας πως ο Αταμάν δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στην χώρα. Όταν, δε, η Γαλατά πήγε στο Βελιγράδι για τον αγώνα του 2ου γύρου είχε τη συνοδεία χιλίων αστυνομικών 24 ώρες το 24ωρο με τον Εργκίν να λέει πως «αισθάνομαι σαν τον Μπαράκ Ομπάμα».
2015: Άλλο ένα αμφιλεγόμενο περιστατικό με τον Τούρκο προπονητή να χαστουκίζει τον παίκτη του Γκιοκτούρκ Ουράλ για… παραδειγματισμό. «Το έκανα επειδή δεν ήταν σοβαρός. Ήθελα μόνο να τον προειδοποιήσω. Αυτά συμβαίνουν στα αποδυτήρια. Το μεγάλο πρόβλημα αυτό είναι. Τι είναι τα αποδυτήρια; Είναι το δωμάτιο της ομάδας. Είναι ο δικός μας ξεχωριστός χώρος. Οι ατζέντηδες οδηγούν τους νεαρούς παίκτες σε ανεύθυνες συμπεριφορές», δήλωσε ο Αταμάν με τον (σοκαρισμένο) παίκτη να μένει εκτός ομάδας.
Ο Ουράλ προχώρησε σε καταγγελία, όμως η Γαλατά στήριξε τον προπονητή της τιμωρώντας τον μόνο μ’ ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο της τάξεως των 25.000 ευρώ. Βέβαια, οι οπαδοί της Φενέρ που τον είχαν και λίγο «άχτι» βρήκαν αφορμή να ζητήσουν την απόλυσή του από την εθνική όπου ήταν προπονητής εκείνο το διάστημα, κάτι που φυσικά δεν έγινε.
2016: Κολλητός με τον Ερντογάν, έχοντας αρκετά αμφιλεγόμενες πολιτικές πεποιθήσεις, ο Αταμάν τα έβαλε και με τον μπασκετμπολίστα Ενές Φρίντομ (Καντέρ) ο οποίος έχει κηρυχθεί «εχθρός» της Τουρκίας, διώχνοντας τον από την εθνική ομάδα. Αυτό συνέβη γιατί ο Καντέρ είναι φίλος με τον Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από τον Ερντογάν για απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Ο Αταμάν έγραψε τότε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Οι ανήθικοι δεν μπορούν να φορούν τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Έχεις γίνει ένας καλός παίκτης αλλά δεν έχεις γίνει ούτε καλός αθλητής, ούτε καλή προσωπικότητα».
Ey Korkak Aciz!
— Enes FREEDOM (@EnesFreedom) May 7, 2016
Bahane üreteceğine biraz şerefin olsa da çıkıp başımızdaki Diktatör yüzünden almaya korkuyoruz desen https://t.co/jTJWPdy1Uy
2017-18: Μετά το ξεκίνημα της σεζόν επέστρεψε στην Αναντολού Εφές αντί του Βέλιμιρ Περάσοβιτς αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη χειρότερη πορεία στην ιστορία της ομάδας καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση (!). Ένα χρόνο αργότερα έπαιρνε το αίμα του πίσω οδηγώντας την στον τελικό της Euroleague το 2019 όπου «γνώρισε» την ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
2018: Ο Αταμάν τα ξανά έβαλε με τον Ομπράντοβιτς. Μετά τη λήξη ενός αγώνα του πρωταθλήματος όπου η Εφές ηττήθηκε από τη Φενέρ με 100-74, τον κατηγόρησε πως δεν «άφησε» την τελευταία επίθεση απλά για να φτάσουν τους 100 πόντους με αποτέλεσμα να αρνείται να του δώσει το χέρι του στο τέλος του παιχνιδιού.
2021: Δύο χρόνια μετά τον χαμένο τελικό, ο Εργκίν Αταμάν κατέκτησε την Euroleague για πρώτη φορά στους τελικούς κόντρα στη Μπαρτσελόνα και έγινε ο πρώτος Τούρκος προπονητής που κερδίζει την Ευρωλίγκα. Έναν χρόνο αργότερα το σκηνικό επαναλήφθηκε.
Ανά διαστήματα έχει τσακωθεί με παίκτες, με διαιτητές, με παράγοντες και φιλάθλους. Εκρηκτική προσωπικότητα όπως είναι ο Αταμάν έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με «εκρήξεις» εντός και εκτός γηπέδων.
Στις 13 Ιανουαρίου 2022 η Εφές αντιμετώπισε τη Μπαρτσελόνα στο Παλάου Μπλαουγκράνα όπου και ηττήθηκε 82-77. Ο Αταμάν μόλις τρία λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου αποβλήθηκε κάνοντας τον «γύρο του θριάμβου» με χειρονομίες προς τους Καταλανούς που έδειχναν ότι αυτός είναι ο πρωταθλητής. Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική στιγμή «έκρηξης» στο μακροσκελές βιογραφικό του Τούρκου προπονητή.
2023: Ήρθε η πολυαναμενόμενη συμφωνία του Αταμάν με τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έψαχναν τον άνθρωπο που θα τους φτάσει στα υψηλότερα σκαλοπάτια της Ευρωλίγκα με τον Τούρκο προπονητή να μοιάζει η ιδανική επιλογή για την περίσταση.
To be continued...
Ευτυχία Οικονομίδου