Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται η πρώτη σέντρα του Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στο Κατάρ και το BN Sports κάνει μια αναδρομή στην Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι που το 2014 έφτασε τόσο κοντά στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αργεντινής δεν χωράει αμφιβολία ότι έχει χτίσει την δική του ιστορία στα Παγκόσμια Κύπελλα, με εντυπωσιακές πορείες, σπουδαίους ποδοσφαιριστές και έχοντας προσφέρει αναμνήσεις που έχουν μείνει ανεξίτηλα στο μυαλό των φίλων του ποδοσφαίρου.
Στις παραπάνω κατηγορίες πρέπει να προστεθεί δεδομένα, η ομάδα της «Αλμπισελέστε» το 2014 στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Όχι, δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το 1978 και το 1986 αλλά έφτασε μια…ανάσα και γενικότερα η πορεία της από την φάση των ομίλων έως τον τελικό όπου ηττήθηκε από την Γερμανία, χρίζει ιδιαίτερης αναφοράς.
Οι προσδοκίες για κάτι καλό έπειτα από πολλά χρόνια είχαν δημιουργηθεί αρκετό καιρό πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Η Αργεντινή υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Αλεχάντρο Σαμπέγια, κατετάγη στην 1η θέση των προκριματικών της Νοτίου Αμερικής με 32 βαθμούς έχοντας στην διάθεση της, τον 27χρονο τότε Λιονέλ Μέσι στα…καλύτερα του και γύρω του παίκτες όπως οι Άνχελ Ντι Μαρία, Σέρχιο Αγκουέρο και Γκονζάλο Ιγκουαϊν που αποτελούσαν αναπόσπαστα κομμάτια στις ομάδες τους με σημαντική συνεισφορά.
Η πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την Αργεντινή ξεκίνησε με νίκη αφού επικράτησε με 2-1 της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, με τον Λιονέλ Μέσι να σκοράρει ένα γκολ βγαλμένο από το «πλούσιο» ρεπερτόριο του. Η επόμενη αναμέτρηση απέναντι στο Ιράν μπορεί να έμοιαζε εύκολη λόγω του επιπέδων των δύο ομάδων, αλλά μόνο τέτοια δεν ήταν στον αγωνιστικό χώρο του γεμάτο από Αργεντινούς οπαδούς, «Μινεϊράο». Η ομάδα του Κόλπου ακολουθώντας πιστά την αμυντική τακτική του προπονητή της, αναχαίτισε όλες τις επιθετικές προσπάθειες αλλά στις καθυστερήσεις «μίλησε» ξανά, ποιος άλλος; Ο Λιονέλ Μέσι που με ένα γκολ-ποίημα εκτός περιοχής διαμόρφωσε το τελικό 1-0 με τους εκστασιασμένους οπαδούς να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του.
Το σύνολο του Αλεχάντρο Σαμπέγια ολοκλήρωσε τον όμιλο στην πρώτη θέση με τρείς νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις με τον ηγέτη, Μέσι να έχει σκοράρει τέσσερα γκολ, με την ατομική του επίδοση να συγκρίνεται με εκείνη του Ντιέγκο Μαραντόνα που το 1986 στο Μεξικό είχε οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου.
Στα νοκ-άουτ η Αργεντινή δεν εντυπωσίαζε με την αγωνιστική της εικόνα, αλλά ήταν αποτελεσματική και είχε τις κατάλληλες προσωπικότητες για να φτάσει μακριά. Στους «16» απέναντι στην Ελβετία και σε μια αναμέτρηση που οδηγήθηκε στην παράταση, ένα γκολ του Άνχελ Ντι Μαρία έπειτα από του Μέσι ήταν αρκετή για να δώσει συνέχεια στο «ταξίδι» της.
Στην συνέντευξη τύπου πριν την αναμέτρηση των προημιτελικών απέναντι στο Βέλγιο ο Σαμπαόλι δήλωσε: «Κάθε ομάδα που έχει έναν παίκτη σαν τον Μέσι θα εξαρτηθεί από αυτόν. Είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Υπάρχει μια ομάδα που στηρίζει τον Μέσι, που τον κάνει πιο δυνατό, που τον κάνει να νιώθει καλά. Πριν από τέσσερα χρόνια, επικρίθηκε. Τώρα λέμε ότι εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τον Μέσι. Δεν είναι εύκολο».
Την αναμέτρηση έκρινε ο Γκονζάλο Ιγκουαϊν πέτυχε το μοναδικό του γκολ στη διοργάνωση και έστειλε την Αργεντινή στα ημιτελικά, όπου θα έβρισκε την Ολλανδία που είχε «φιλοδωρήσει» στους ομίλους με πέντε (!) γκολ την μέχρι τότε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Ισπανία. Εκεί, τα 120 λεπτά συμπεριλαμβανομένης και την παράτασης δεν έβγαλαν νικητή, με την ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι να στέλνει την «Αλμπισελέστε» στον μεγάλο τελικό έπειτα από 24 χρόνια, με τον Σέρτζιο Ρομέρο να αποκρούει δύο πέναλτι.
Στον μεγάλο τελικό του «Μαρακανά» απέναντι στην Γερμανία, η Αργεντινή λογιζόταν ως αουτσάιντερ αφού τα «πάντσερ» προερχόντουσαν από το ιστορικό 7-1 επί της οικοδέσποινας, Βραζιλίας. Η σπουδαία αναμέτρηση, εμπεριείχε την χαμένη ευκαιρία του Γκονζάλο Ιγκουαϊν στο πρώτο μέρος όπου μνημονεύεται ακόμα, αστόχοντας από πλεονεκτική θέση και το μοναδικό γκολ του αγώνα που προήλθε από τον Μάριο Γκέτσε στην παράταση, στέφοντας την Γερμανία του Γιόακιμ Λεβ, Παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η απόδοση του Λιονέλ Μέσι σε όλη την διάρκεια του τελικού δεν ήταν αυτή που αναμενόταν, με την απογοήτευση του στο σφύριγμα της λήξης να είναι τεράστια. Εν τέλει, ο σταρ της Μπαρτσελόνα αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά, βραβείο που δεδομένα θα αντάλλαζε με το τρόπαιο του Μουντιάλ.
Οχτώ χρόνια μετά και στην τελευταία απόπειρα του Λιονέλ Μέσι να προσθέσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο παλμαρέ του, οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές. Η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα, έχει αποβάλει το «πρέπει» με την χώρα του και μοιάζει έτοιμος να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014. Θα καταφέρει; Η απάντηση στο ερώτημα, σε περίπου ένα μήνα, στα γήπεδα του Κατάρ.
Χρήστος Λόης