Retro Stories

H «μάχη του Χάιμπουρι»: Όταν o πραγματικός τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετατράπηκε σε αγώνα πάλης!

H «μάχη του Χάιμπουρι»: Όταν o πραγματικός τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετατράπηκε σε αγώνα πάλης!
Έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πιο σκληρές ποδοσφαιρικές μονομαχίες όλων των εποχών. Η «μάχη του Χάιμπουρι» τον Νοέμβριο του 1934, ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιταλία, πέντε μήνες μετά την αμφισβητούμενη στέψη των «ατζούρι» ως πρωταθλητών κόσμου αποτέλεσε για πολλούς τον πραγματικό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανάμεσα σε δύο πραγματικές ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις.
Σχετικά Άρθρα

Η ιστορία του ποδοσφαίρου διαχρονικά πάντα καθοριζόταν από την ιστορία της ανθρωπότητας και συγκεκριμένα της πολιτικής. Δεν θα μπορούσε άλλωστε το πιο λαοφιλές άθλημα του πλανήτη να μην είχε καμία σχέση με την πολιτική, ειδικά σε περιόδους σκοτεινούς, όπου η προπαγάνδα ήταν όπλο στα χέρια φασιστικών κυβερνήσεων και το ποδόσφαιρο δυστυχώς γινόταν μέσο της.

cropped_APTR_Italy-World-Cup-1938.jpg

Η αμφισβήτηση της Ιταλίας

Τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1934 και του 1938 ήταν από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα. Η Ιταλία, νικήτρια και στις δύο διοργανώσεις, παρότι διέθετε εξαιρετική ομάδα την δεκαετία του ’30, εντούτοις πήρε μεγάλη βοήθεια προκειμένου να κάνει το back to back, ελέω φυσικά του Μπενίτο Μουσολίνι.

Μέχρι και το Μουντιάλ του 38’  στη Γαλλία, η εθνική ομάδα της Αγγλίας δεν συμμετείχε σε καμία διοργάνωση της FIFA. Παρότι η Ιταλία στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου τον Ιούνιο του 1934, νικώντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία, οι Άγγλοι, όντας αήττητοι στο Νησί, θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως την καλύτερη ομάδα στον κόσμο και αμφισβητούσαν φυσικά την ανωτερότητα των Ιταλών. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, τα φοβερά διαιτητικά εγκλήματα στη διοργάνωση, με τα οποία η «σκουάντρα ατζούρα» προχώρησε μέχρι την στέψη, είχαν κάνει όλη την Ευρώπη να αμφισβητεί και εκείνη τους Ιταλούς.

 

Ένας «φιλικός» αγώνας με έντονο πολιτικό υπόβαθρο

Όλη αυτή η αντιμετώπιση της Ιταλίας ακόμα και μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου φυσικά δεν άρεσε στον Μπενίτο Μουσολίνι. Κάπως έτσι, ο «Ντούτσε» ξεκίνησε τις διαδικασίες για να διοργανωθεί ένα φιλικό παιχνίδι μεταξύ της Ιταλίας και της Αγγλίας στο Νησί. Ο αγγλόφωνος προπονητής των «ατζούρι», Βιτόριο Πότσο, στάλθηκε με εντολή του Μουσολίνι στο Λονδίνο προκειμένου να προτείνει στην αγγλική ομοσπονδία την διεξαγωγή του φιλικού. Εκεί, βρήκε ως σύμμαχό του, τον πρίγκιπα Αρθούρο, εγγονό της βασίλισσας Βικτώριας και κάπως έτσι όλα έγιναν πιο εύκολα.

Οι Άγγλοι επέκριναν συνεχώς το φασιστικό καθεστώς που επικρατούσε στην Ιταλία και είδαν τη φιλική αναμέτρηση ως μία ευκαιρία να δείξουν ότι εκείνοι ήταν η κορυφαία ομάδα στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, ο Μουσολίνι ήθελε να βάλει τέλος στην αμφισβήτηση της ομάδας της χώρας του και φυσικά να δείξει την ανωτερότητα του καθεστώτος του.

«Ο πραγματικός τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου»

Η αναμέτρηση αποφασίστηκε να γίνει στην έδρα της Άρσεναλ, το ιστορικό γήπεδο «Χάιμπουρι» στις 14 Νοεμβρίου 1934. Μόλις έγινε γνωστή η διεξαγωγή του αγώνα, ο βρετανικός Τύπος έδωσε βαρύνουσα σημασία, έκανε λόγο για ευκαιρία να δείξει η Αγγλία την ανωτερότητά της, μειώνοντας χαρακτηριστικά τους Ιταλούς«Εάν χάσουμε από την Ιταλία στην έδρα μας δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι», έγραφαν χαρακτηριστικά αγγλικά δημοσιεύματα της εποχής ενώ η αναμέτρηση πήρε τον τίτλο του «πραγματικού τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου». Ο αγώνας κόντρα στην Αγγλία θα ήταν ουσιαστικά το πρώτο παιχνίδι που θα έδινε η Ιταλία ως πρωταθλήτρια κόσμου.

 

Και από την πλευρά των Ιταλών ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν και πολύ διαφορετικά, τουναντίον. Ο Μουσολίνι ήθελε πάση θυσία τη νίκη στην έδρα των Άγγλων. Ήταν τόσο απελπισμένος όπου έλεγε στους διεθνείς παίκτες τα εξής λόγια: «Να θυμάστε… Όταν αγωνίζεστε στο εξωτερικό, η τιμή και το αθλητικό κύρος του έθνους στηρίζονται στους μυς σας και πάνω από όλα στο πνεύμα σας»!

Προκειμένου μάλιστα να δώσει έξτρα κίνητρο για τη νίκη, σε περίπτωση που αυτή ερχόταν, κάθε μέλος της εθνικής ομάδας θα έπαιρνε ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο Alfa Romeo, χρηματικό πριμ ύψους 150 λιρών αλλά και την δυνατότητα να απαλλαγεί από την στρατιωτική του θητεία!

Από τις πιο σκληρές αναμετρήσεις όλων των εποχών

Με το κλίμα να είναι άκρως «πολεμικό», οι δύο χώρες αναμετρήθηκαν στο κατάμεστο, από 57 χιλιάδες Άγγλους, Χάιμπουρι. Στο γήπεδο βρέθηκαν φυσικά πολιτικοί αξιωματούχοι και των δύο χωρών, ωστόσο ο Μπενίτο Μουσολίνι δεν παρευρέθη καθώς είχε επιλέξει να πάει στη Βέρνη της Ελβετίας για άγνωστους λόγους.

1934.jpg

Η αναμέτρηση είχε ενδιαφέρον καθώς από τη μία θα παρατασσόταν μία ομάδα με παίκτες άπειρους σε διεθνείς αγώνες, την ενδεκάδα μάλιστα της οποίας θα επέλεγε μία επιτροπή της αγγλικής ομοσπονδίας και από την άλλη μία εθνική Ιταλίας γεμάτη εμπειρία, με έναν τεχνικό στον πάγκο της που είχε ήδη 42 επίσημα παιχνίδια!

EA9HJ8sWsAACis3_1.jpg

Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν σε σύστημα 3-2-2-3, ένα σημερινό 3-4-3, το οποίο και λειτούργησε άψογα, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, απέναντι στο ιταλικό 2-5-3 του Πότσο. Τα πρώτα 12 λεπτά του αγώνα είχαν τα πάντα! Τρία γκολ, ένα χαμένο πέναλτι και μία αναγκαστική αποχώρηση, αυτή του Μόντι λόγω τραυματισμού, μόλις στο 2’, που άφησε τους Ιταλούς με 10 παίκτες για ολόκληρο σχεδόν τον αγώνα, μιας και τότε δεν επιτρέπονταν αλλαγές κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης!

Ο Άγγλος επιθετικός Έρικ Μπρουκ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής καθώς αν και έχασε πέναλτι μόλις στο 1’ στη συνέχεια κατάφερε να εξιλεωθεί σκοράροντας στο 3’ με κεφαλιά και στο 10’ με μία φανταστική εκτέλεση φάουλ. Δύο λεπτά αργότερα, στο 12’, ο Ντρέικ θα ολοκλήρωνε το εφιαλτικό ξεκίνημα της πρωταθλήτριας κόσμου, Ιταλίας, κάνοντας με κεφαλιά το 3-0 υπέρ των Άγγλων!

Κάπου εκεί άρχισε μια ανελέητη μάχη μεταξύ των παικτών, μία μάχη που έμεινε στην ιστορία με το όνομα «Μάχη του Χάιμπουρι» και ο λόγος δεν ήταν άλλος από το απίστευτο ξύλο που παίχτηκε ανάμεσα στους παίκτες! Οι Ιταλοί θεώρησαν ότι οι Άγγλοι σκόπιμα χτύπησαν τον Μόντι στο 2ο λεπτό και δεν άργησαν να… ανταποδώσουν! Ο αρχηγός των ΆγγλωνΈντι Χάπκουντ δέχθηκε αγκωνιά και αναγκάστηκε να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου για 15 λεπτά προκειμένου να του γίνουν ράμματα στη μύτη, ο Ντρέικ δέχθηκε και αυτός αγκωνιά στο σαγόνι, ο Έρικ Μπρουκ έπαθε κάταγμα στο χέρι ενώ ο Μπάουντεν χτύπησε στον αστράγαλο! Κανονική πάλη!

Ήταν πασιφανές ότι οι Ιταλοί είχαν επιλέξει να παίξουν σκληρά προκειμένου να κόψουν τη φόρα των Άγγλων και να μην έρθει ένας οδυνηρός διασυρμός. Πράγματι, οι παίκτες του Πότσο τα κατάφεραν. Οι Ιταλοί στο δεύτερο ημίχρονο ανασυντάχθηκαν και με περίσσιο πάθος, έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζουσέπε Μεάτσα κατάφεραν να μειώσουν σε 3-2.

Ο θρυλικός άσος της Ίντερ, σκόραρε αρχικά με δυνατό σουτ στο 58’ ενώ στο 62’ πέτυχε και δεύτερο γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Στη συνέχεια, ο ίδιος παίκτης είχε και δοκάρι αλλά και 2-3 καλές ευκαιρίες για να ισοφαρίσει το ματς ωστόσο οι Άγγλοι άντεξαν και το τελικό 3-2 τους βρήκε μεγάλους νικητές.

«Ο σκληρότερος αγώνας της καριέρας μου»

Οι Ιταλοί αν και ηττημένοι δεν αναγνώρισαν ως δίκαιη τη νίκη των Άγγλων, καθώς σχεδόν σε όλο το παιχνίδι αγωνίστηκαν με παίκτη λιγότερο, με τον ιταλικό Τύπο μάλιστα να δίνει στην ομάδα του Πότσο τον τίτλο «Leoni di Highbury» δηλαδή «Λιοντάρια του Χάιμπουρι», θέλοντας να μετριάσουν την ήττα των «ατζούρι».

Από την πλευρά των νικητών, αν και το αποτέλεσμα επετεύχθη, ο βρετανικός Τύπος στάθηκε στο πολύ σκληρό θέαμα που υπήρξε στο Χάιμπουρι. Χαρακτηριστικά, η Daily Mail ανέφερε την επομένη του αγώνα ότι «Η Αγγλία νίκησε την Ιταλία, πρέπει όμως να διεξάγονται τέτοια ματς;» Ο θρυλικός Στάνλεϊ Μάθιους, αρκετά χρόνια αργότερα, θα αναφέρει σε συνέντευξή του ότι εκείνος ο αγώνας ήταν με διαφορά ο σκληρότερος της καριέρας του!

D4Ri6SjWwAEfd3k_1.jpg

Η «μάχη του Χάιμπουρι» έδωσε μία νίκη γοήτρου στην Αγγλία, η οποία για τα επόμενα 19 χρόνια θα παρέμενε αήττητη εντός έδρας κόντρα σε ομάδες εκτός Μεγάλης Βρετανίας. Η Ιταλία συνέχισε με μία ακόμα αμφισβητούμενη κατάκτηση Μουντιάλ το ’38 ενώ για πρώτη φορά θα καταφέρει να νικήσει τα «τρία λιοντάρια» στην ένατη κατά σειρά μεταξύ τους μάχη, 40 χρόνια αργότερα, σε ένα φιλικό αγώνα που διεξήχθη στο Τορίνο.


Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0