Το όνομα του άρρηκτα συνδεδεμένο τόσο με την Euroleague όσο και με τους «Αετούς», όπου με τη φανέλα τους έγραψε μοναδική ιστορία στα κορυφαία διεθνή ραντεβού. Συνολικά 15 διαδοχικά έτη με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, τα οποία συνοδεύτηκαν με τρία ασημένια μετάλλια και πληθώρα ατομικών διακρίσεων.
Η υστεροφημία του Μίλος Τεόντοσιτς όμως δεν δημιουργήθηκε από τίτλους. Στα μάτια του 35χρονου άσου της Βίρτους Μπολόνια κρύβονται στιγμές μπασκετικής μαγείας αλλά και ατόφιας τρέλας, οι οποίες πολλές φορές τον έφεραν στο μάτι του «κυκλώνα». Ιδού μερικές από τις ιστορίες που στιγμάτισαν τη καριέρα ενός παιχταρά, που ακόμη και την απόρριψη των περασμένων ημερών, αντιμετώπισε με πάρτι.
Η κόντρα «αιωνίων» και το φτύσιμο Διαμαντίδη
Αξέχαστο θα μείνει στον «Τεό» το καλοκαίρι του 2010, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο και τους ελληνικούς τελικούς. Αγωνιζόμενος στον Ολυμπιακό του Παναγιώτη Γιαννάκη, αποτελούσε έναν εκ των αγαπημένων προσώπων του «ερυθρόλευκου» κοινού. Δε συνέβαινε φυσικά το ίδιο και από τους φιλάθλους του αντίπαλου δέους. Βλέπετε, ο τότε 23χρονος γκαρντ ζούσε τα ντέρμπι έντονα, έχοντας μονίμως ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχασε την ψυχραιμία του και έπειτα από καλάθι σε αιφνιδιασμό τον έφτυσε πισώπλατα. Απαράδεκτη κίνηση με θύμα τον Σέρβο, η οποίο επέφερε τότε στον «3D» πρόστιμο ύψους 2 χιλ. ευρώ.
Ξύλο στο Τουρνουά Ακρόπολις
Καλοκαίρι με Εθνική σημαίνει... «Ακρόπολ
To τρίποντο μαχαιριά στη «Φούρια Ρόχα»
Το ελληνικό «Malice at the Palace» έμεινε γρήγορα στο παρελθόν και οι Σέρβοι έδειχναν έτοιμοι να διεκδικήσουν μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2010. Για την φάση των οκτώ αντιμετώπισαν την Ισπανία, σε μία αναμέτρηση θρίλερ μέχρι την τελευταία κατοχή. Περίπου 20'' πριν την λήξη, άπαντες έγιναν μάρτυρες του μεγαλείου ενός δεινού εκτελεστή. Ο άλλοτε «ερυθρόλευκος» (σ.σ. τόσο με τον Ερυθρό Αστέρα όσο και με τον Ολυμπιακό) Κέσελι, επανέφερε την μπάλα με αποδέκτη τον Τεόντοσιτς, ο οποίος εκδήλωσε επίθεση με τον φωτεινό πίνακα να γράφει 89-89. Το μαρκάρισμα του ανέλαβε ο Γιουλ, αλλά οι αλλαγές βρήκαν μπροστά του τον Γκαρμπαχόσα. Χωρίς να διστάσει ο Μίλος, δημιούργησε χώρο στον εαυτό του και σκόραρε αρκετά έξω από από τα 6,75μ., ξεραίνοντας ουσιαστικά τους Ισπανούς.
Η τέχνη της ασίστ
Αν χρειαζόταν να μείνει στην ιστορία μονάχα για ένα του χάρισμα, τότε αυτό θα ήταν το σερβίρισμα. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της τριετούς θητείας του στο NBA, όπου είχε την ελευθερία και το ανοιχτό γήπεδο για να δράσει, αλλά και μετέπειτα... στην επιστροφή του στην Ευρώπη για χάρη της Βίρτους Μπολόνια. Πρόκειται για τον τύπο που έβλεπε κενά εκεί όπου δεν υπήρχαν και έκανε τα δύσκολα να φαίνονται απλά, δίνοντας καινούρια υπόσταση στην έκφραση «μάτια και στην πλάτη». Φορώντας την φανέλα των Κλιπερς, έκανε το κοινό να μιλάει με το καλημέρα για τον καλύτερο πασέρ της λίγκας.
Ο ρόλος του «Σοφού» και η απίστευτη δήλωση
Μπορεί στον Πειραιά να πρόλαβαν να συνεργαστούν μονάχα για μια σεζόν, ωστόσο αυτή ήταν αρκετή για να απογειωθεί η καριέρα του Τεόντοσιτς. Η κουβέντα πηγαίνει στον αείμνηστο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος γνώριζε τον Μίλος από την Σερβία και όταν οι δύο τους συναντήθηκαν σε συλλογικό επίπεδο, ο δεύτερος έκανε το step up. Το ταλέντο του 24χρονου τότε γκαρντ ήταν ήδη έκδηλο, ωστόσο φαινόταν ακατέργαστος, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να θεωρεί ότι δε πληροί τα απαραίτητα στοιχεία. Προς υπεράσπιση του, ο Ντούντα έδωσε έμμεση απάντηση στον «Δράκο» αναφέροντας: "Ο Γιαννάκης δεν ήθελε να παίζει με τον Τεόντοσιτς επειδή είναι αργός στα πλάγια βήματα. Είπα στους προέδρους του Ολυμπιακού ότι ο Τεόντοσιτς είναι αργός στην πλάγια κίνηση, επειδή έχει μεγάλα αρ@@@ια και δυσκολεύεται να τα μεταφέρει από την μία πλευρά στην άλλη". Η συνέχεια της καριέρας του στην ΤΣΣΚΑ, αλλά και με το εθνόσημο... απέδειξαν περίτρανα από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος ο παίκτης.
Αντώνης Νιανιάς