Σεζόν 1978-79. Ο Άρης κάνει μια ξέφρενη πορεία μετρώντας 17 εντός έδρας νίκες, όμως τελικά δεν καταφέρνει να αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας.
Είναι και κάποιες φορές που ο καλύτερος στο τέλος της ημέρας δεν κερδίζει. Φτάνει πολύ κοντά όμως τελικά δεν παίρνει αυτό που του αξίζει και ο πόνος είναι διπλάσιος. Τρανό παράδειγμα αυτού, η πορεία του Άρη στο τέλος της δεκαετίας του ’70, αρχές του ’80.
Η σεζόν 1978-79 είχε μόλις ξεκινήσει βρίσκοντας την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και τον Άρη να έχουν μπει πολύ δυναμικά στην υπόθεση του πρωταθλήματος. Στην πρώτη αγωνιστική οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν στην έδρα τους απέναντι στη Λάρισα με 4-3, ενώ «κιτρινόμαυροι» και «κίτρινοι» παίρνουν νίκες μακριά από τις έδρες τους με 2-0 επί του Αιγάλεω και 2-1 επί της Ρόδου αντίστοιχα.
Για τους Θεσσαλονικείς, ιδιαίτερα, ήδη το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου προμήνυε μια αξιομνημόνευτη πορεία. Μια πορεία που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί καθώς η ομάδα στο τέλος της σεζόν μέτρησε μόνο νίκες στην έδρα της, σε όλους τους 17 αγώνες που έλαβαν χώρα στο Χαριλάου. Βέβαια τα συναισθήματα που άφησε ήταν ανάμεικτα…
Το «χτίσιμο» του σερί έφερε μεγάλες νίκες
Μέχρι και την 7η αγωνιστική ημέρα ο Άρης είχε καταφέρει να παραμείνει αήττητος συνολικά, μετρώντας 5 νίκες και 2 ισοπαλίες. Στην 8η, ωστόσο, ο ΠΑΟΚ έκοψε τη φόρα των «κιτρίνων» καθώς επιβλήθηκε με 1-0, όμως εκείνος δεν πτοήθηκε ούτε τότε.
Στο επόμενο ακριβώς παιχνίδι υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό και με λειψή ομάδα (δεν είχε στη διάθεσή του τους Ζήνδρο, Δράμπη, Μόκαλη και Πάλλα) κατάφερε να επικρατήσει με 2-0! «Χρυσοί» σκόρερ χρίστηκαν οι Ισαακίδης (63’) και Όλε (83’), ενώ οι γηπεδούχοι είχαν χάσει ακόμη αμέτρητες ευκαιρίες προκειμένου να διευρύνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Φυσικά αυτή δεν ήταν η μόνη νίκη που άφησε ιστορία, αφού λίγο καιρό αργότερα από την έδρα του δεν κατάφερε να περάσει ούτε η ΑΕΚ. Η μετέπειτα πρωταθλήτρια ήρθε αντιμέτωπη με την ήττα με 2-1 στο Χαριλάου, μια ήττα που ήρθε πολύ πιο εύκολα απ’ όσο φαίνεται.
Στο 6’ η «Ένωση» παίρνει προβάδισμα με τον Μπάγεβιτς να σουτάρει, τη μπάλα να κοντράρει στον Ανανιάδη και εν τέλει να καταλήγει στα δίχτυα του Παντζιαρά. Τελικά ο Άρης φέρνει ξανά την ισορροπία στο παιχνίδι όταν ο Τζιφόπουλος μοίρασε στον Πάλλα κι εκείνος στο 42’ έγραψε το 1-1. Τελικά τον θρίαμβο της αναμέτρησης (2-1) «σφράγισε» ο Σεμερτζίδης με δικιά του κεφαλιά, έπειτα από σέντρα του Όλε.
«Είμαι βέβαιος ότι σήμερα είδαμε ένα από τα καλύτερα ματς όλων των εποχών. Στο μεγαλύτερο μέρος β’ ημιχρόνου ο Άρης έπαιξε μοντέρνο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, με συνεχής κίνηση και πίεση του αντιπάλου, ταχύτατες επιθέσεις με πολλούς παίκτες και πλήθος ευκαιριών.
»Και η ΑΕΚ έδειξε την εμπειρία της, αλλά ο Άρης ήταν ανώτερος. Είναι κρίμα που δεν υπήρχε στο γήπεδο τηλεόραση για να δει όλη η Ελλάδα αυτόν τον Άρη», ήταν μερικά από τα λόγια του Αλκέτα Παναγούλια -τότε προπονητή της Εθνικής- ο οποίος είχε δώσει το «παρών» στο γήπεδο.
Για… γλυκό μια επτάρα
Το τέλος αυτής της αξέχαστης σεζόν αλλά και του εντυπωσιακού σερί νικών, έμελλε να έρθει με επιβλητικό τρόπο. Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Άρης άνοιξε το σπίτι του στην Καστοριά και την… διέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες. Ανανιάδης, Μπαλλής, Κούης, Μόσχος κι ένα αυτογκόλ ήταν αρκετά προκειμένου να γραφτεί το τελικό 7-2 και να κλείσει έτσι μια χρονιά με τον ιδανικότερο τρόπο.
Αν η συγκομιδή βαθμών και στα εκτός έδρας παιχνίδια του ήταν καλύτερη, ο Άρης θα είχε αναδειχθεί με ευκολία πρωταθλητής εκείνης της σεζόν και μάλιστα μ’ ένα αξεπέραστο ρεκόρ. Επιπλέον η πορεία του στην Ευρώπη άφησε επίσης ασπροπρόσωπο τον κόσμο της ομάδας, με την -μεταξύ άλλων- αξέχαστη νίκη επί της Περούτζια με 3-0, ενώ η επόμενη χρονιά ήταν ακόμη πιο ονειρεμένη.
Το πρωτάθλημα που χάθηκε στις λεπτομέρειες
Το 1979-80 οι Θεσσαλονικείς έκαναν μια ακόμη ξέφρενη εγχώρια πορεία. Η πρώτη χρονιά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, έμελλε να είναι και εξαιρετικά απρόσμενο.
Άρης και Ολυμπιακός ήταν ισόβαθμοι με 47 βαθμούς και ο τίτλος θα κρινόταν σε αγώνα μπαράζ, στον Βόλο. Εκεί τελικά η ομάδα του Φρανκ Μπλάνστοουν βρέθηκε να ηττάται με 2-0 και να χάνει τον τίτλο στον οποίο έφτασε πάλι τόσο κοντά…
Αναλυτικά όλες οι 17 νίκες:
2η αγων. Άρης – Πανσερραϊκός 1-0
5η αγων. Άρης – Καβάλα 3-1
7η αγων. Άρης – Αιγάλεω 6-1
9η αγων. Άρης – Ολυμπιακός 2-0
11η αγων. Άρης – Πανιώνιος 1-0
12η αγων. Άρης – ΠΑΣ Γιάννινα 3-0
14η αγων. Άρης – Παναχαϊκή 2-0
16η αγων. Άρης – Παναθηναϊκός 2-0
18η αγων. Άρης – Ρόδος 2-1
20η αγων. Άρης – ΟΦΗ 5-0
21η αγων. Άρης – Λάρισα 2-1
23η αγων. Άρης – ΑΕΚ 2-1
25η αγων. Άρης – ΠΑΟΚ 1-0
27η αγων. Άρης – Ηρακλής 2-1
30η αγων. Άρης – Εθνικός 5-0
32η αγων. Άρης – Απόλλων Σμύρνης 3-2
34η αγων. Άρης – Καστοριά 7-2
Ξανθίππη Δασκαλάκη