Ο Σίμε Βρσάλικο είναι και με τη... βούλα παίκτης του Ολυμπιακού. Η ολοκλήρωση της μεταγραφής του, όμως, δεν αποτέλεσε απλώς ένα μεταγραφικό «μπαμ», αλλά έφερε στη χώρα μας έναν ποδοσφαιριστή με παραστάσεις που δεν συναντά κανείς καθημερινά στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Μόσχα, 15 Ιουλίου 2018. Η Κροατία του Ζλάτκο Ντάλιτς φεύγει από το στάδιο Λουζνίκι, ηττημένη μεν, από την υπερηχητική Γαλλία του Ντιντιέ Ντεσάν με 4-2, αλλά με κερδισμένες τις εντυπώσεις δε. Η πορεία της ως τον τελικό του Μουντιάλ και μόνο, αρκεί.
Καθ' όλη τη διάρκεια του τουρνουά, με μοναδική εξαίρεση 103 λεπτά, από τα 700' που είχε διαθέσιμα, ο Σίμε Βρσάλικο υπερασπίζεται το δεξί άκρο της άμυνας. Στον τελικό είναι, προφανώς, «παρών».
Τέσσερα χρόνια μετά, ο Ολυμπιακός τον ντύνει στα «ερυθρόλευκα» και φέρνει στην Ελλάδα έναν ακόμα φιναλίστ Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάνοντάς τον μέλος ενός κλειστού κλαμπ οκτώ -πλέον- παικτών.
Ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που «πάτησε» Ελλάδα πριν από τον Βρσάλικο έχοντας αγωνιστεί σε τελικό Μουντιάλ εντοπίζεται το 2014. Κι εκείνος, στο τέλος της βραδιάς ήταν στην πλευρά των ηττημένων.
Ο Ερίκ Αμπιντάλ είχε βρεθεί στον επεισοδιακό τελικό της Γαλλίας με την Ιταλία στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006, τότε που το ματς πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφήνοντας σε πρώτη την εμβληματική κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι. Οκτώ χρόνια μετά υπέγραψε στον Ολυμπιακό, με το πέρασμά του να διαρκεί μόλις έξι μήνες, λόγω του σημαντικού προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε.
Η «έκπληξη» της λίστας ακούει στο όνομα Ντενίλσον. Όχι τόσο επειδή ήρθε στη χώρα μας -με τεράστια αποτυχία- αλλά γιατί το έπραξε για λογαριασμό της Καβάλας!
Κάπως έτσι, το 2010 που αποκτήθηκε από τους «Αργοναύτες», έγινε ο τρίτος παίκτης που βρέθηκε στον τελικό του Μουντιάλ εν έτει 2002, κατέκτησε το τρόπαιο και μετά έγινε κάτοικος Ελλάδας!
Ριβάλντο και Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι οι άλλοι δύο, προφανώς, με τον πρώτο να έρχεται αρχικά για λογαριασμό του Ολυμπιακού το 2004 και να ακολουθεί η ΑΕΚ τρία χρόνια μετά, την ώρα που ο δεύτερος φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού από το 2008 έως το 2011.
Μάλιστα, Ρίμπο και Ντενίλσον έδωσαν το «παρών» και στον τελικό του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά τότε, νικητής από το Σταντ ντε Φρανς έφυγε ο Κριστιάν Καρεμπέ, τέσσερα χρόνια πριν αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό.
Παρόλα αυτά, οι δύο προαναφερθέντες Βραζιλιάνοι δεν είναι οι μόνοι παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που έχουν βρεθεί σε δύο συνεχόμενους τελικούς Μουντιάλ!
Στο μακρινό 1974 και 1978, στις δύο σερί -αποτυχημένες- απόπειρες της Ολλανδίας να κατακτήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ρενέ φαν ντε Κέρκχοφ, μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές βόμβες που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα, ήταν εκεί. «Βόμβα» με όλη τη σημασία της λέξης!
Αν αναλογιστεί κανείς πως ένας παίκτης διεθνής 43 φορές με τους «οράνιε» έως το 1983 και κάτοχος ενός Κυπέλλου UEFA, πέντε χρόνια μετά τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή του σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου αποκτήθηκε από τον Απόλλωνα Σμύρνης, αντιλαμβάνεται το γιατί.
Φάνης Τσοκανάς