Ο τελικός του Europa League στην Σεβίλλη κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης θα είναι ο πέμπτος στην ευρωπαϊκή ιστορία της Ρέιντζερς. Στις προηγούμενες τέσσερις φορές μονάχα μια στέφθηκε με επιτυχία. Οι «τζερς» πανηγύρισαν το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1972, μια πορεία που χαρακτηρίστηκε από μια ανεπανάληπτη γκάφα και επεισόδια σε έναν τελικό-παρωδία όπου η απονομή έγινε στα αποδυτήρια !
Ήταν μια εποχή απόλυτης κυριαρχίας της Σέλτικ στην Σκωτία. Η Ρέιντζερς, που ζούσε στην σκιά της μισητής αντιπάλου, είχε εφτά χρόνια να κατακτήσει το πρωτάθλημα (ένα σερί που θα σταματούσε στα δέκα το 1975) και πέντε χωρίς Κύπελλο. Παρόλα αυτά, το νταμπλ της Σέλτικ τη σεζόν 70/71, έστειλε από σπόντα τους «τζερς» στο Κυπελλούχων ως φιναλίστ του κυπέλλου Σκωτίας, αφού οι «κέλτες» είχαν κλείσει θέση στο Πρωταθλητριών.
Στον πρώτο γύρο η Ρέιντζερς απέκλεισε την γαλλική Ρεν, για να ακολουθήσει στο δεύτερο η Σπόρτινγκ Λισαβώνας. Η σειρά με τους Πορτογάλους ωστόσο έμεινε στην ιστορία. Στην αναμέτρηση της Γλασκώβης, οι Σκωτσέζοι επικράτησαν με 3-2, ένα αποτέλεσμα που άφηνε ανοικτή την πρόκριση. Στη ρεβάνς της Πορτογαλίας, το σκορ στα 90 λεπτά ήταν 3-2 υπέρ των «λιονταριών», έτσι ακολούθησε παράταση. Εκεί κάθε ομάδα πέτυχε από ένα γκολ και το ματς να καταλήγει στα πέναλτι. Σε ένα γήπεδο που «βράζει» από 60.000 κόσμο, οι παίκτες της Σπόρτινγκ, πιο ψύχραιμοι, ευστοχούν σε όλες τις εκτελέσεις. Οι Σκωτσέζοι αστοχούν σε τρία και χάνουν την πρόκριση. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν, καθώς μια ανεπανάληπτη γκάφα θα αποκαλυπτόταν αμέσως μετά το τέλος του ματς.
Ο Ολλανδός διαιτητής, Λόρενς φαν Ράβενς, αγνόησε το γεγονός ότι η Ρέιντζερς είχε σκοράρει τρία εκτός έδρας γκολ, καθώς νόμιζε ότι αυτά που σημειώνονται στην παράταση δεν μετράνε διπλά! Ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ ήταν άλλωστε ακόμα «φρέσκος», αλλά ο φαν Ράβενς δεν είχε ενημερωθεί κατάλληλα. Ένας δημοσιογράφος που είχε αντιληφθεί την γκάφα ενημέρωσε τον Γουίλι Γουόντλ και ο προπονητής των «τζερς», με το βιβλίο των κανονισμών της UEFA στο χέρι, πήρε στο κατώφλι τον ρέφερι προσπαθώντας να τον διορθώσει. Ο Ολλανδός φυσικά, αναγνώρισε το λάθος του μετά από διαβουλεύσεις και κατοχύρωσε την πρόκριση στην Ρέιντζερς.
Έστω και με αυτόν τον περίεργο τρόπο, η ομάδα της Γλασκώβης συνέχισε την πορεία της στο Κύπελλο Κυπελλούχων, με το επόμενο «θύμα» της να είναι η ιταλική Τορίνο, την οποία και απέκλεισε με συνολικό σκορ 2-1. Έτσι, η Ρέιντζερς έφτασε στα ημιτελικά, όπου έπεσε πάνω στην Μπάγερν Μονάχου. Το ευρωπαϊκό μεγαθήριο με παίκτες όπως ο Φραντζ Μπεκενμπάουερ, ο Γκερντ Μίλερ, ο Σεπ Μάγιερ και ο Ούλι Χένες.
Οι Σκωτσέζοι υπέφεραν κυριολεκτικά στο ματς του Μονάχου. Ενδεικτικό της «κατηφόρας» το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες της Μπάγερν, πλην του τερματοφύλακα, είχαν σουτ στην εστία στα 20 λεπτά του αγώνα. Κι όμως οι «τζερς» κατάφεραν να φύγουν από την Γερμανία αλώβητοι (1-1) και να παίξουν την πρόκριση στο Άιμπροξ.
Οι Βαυαροί, ακόμα το φαβορί, μπορεί να είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για την αναμέτρηση, όχι όμως και για την ατμόσφαιρα των 80.000 «τρελών» Σκωτσέζων. Μάλιστα, την ίδια ώρα, στην άλλη άκρη της Γλασκώβης, η Σέλτικ έδινε κι εκείνη ευρωπαϊκό ματς απέναντι στην Ίντερ, με συνολικά 160.000 κόσμο στα δύο γήπεδα να παρακολουθεί ποδόσφαιρο, στην ίδια πόλη, την ίδια βραδιά! Η Ρέιντζερς τελικά λυγίζει την Μπάγερν με δύο γκολ και παίρνει μια ανέλπιστη πρόκριση στον τελικό της Βαρκελώνης.
Αντίπαλος η Ντιναμό Μόσχας, η πρώτη ομάδα από τη Σοβιετική Ένωση που φτάνει σε ευρωπαϊκό τελικό. Εκατό-δέκα πτήσεις τσάρτερ 203 λεωφορεία και εκατοντάδες ακόμα αυτοκίνητα μεταφέρουν ένα «στρατό» Σκωτσέζων στην πόλη της Ισπανίας. Αντίθετα, οι Σοβιετικοί που βρέθηκαν στο γήπεδο δεν πρέπει να ήταν περισσότεροι από 300, καθώς με το καθεστώς του Φράνκο στην εξουσία, κανείς δεν εγγυόταν άσυλο. Έτσι, σε ένα Καμπ Νου που θύμιζε... Άιμπροξ, η Ρέιντζερς έβαλε τρία γκολ ως το 50’ και όλα έδειχναν ότι θα τελειώσουν γρήγορα.
Ωστόσο, η Ντιναμό μπήκε ξανά στο παιχνίδι όταν ο Εστρέκοφ μείωσε σε 3-1 στο 60’, ενώ ο Μακόβικοφ πέτυχε ακόμα ένα στο 87’. Το ματς είχε φτάσει ήταν στην «κόψη του ξυραφιού», με τους Σοβιετικούς να πιέζουν για την ισοφάριση. Ένα λεπτό πριν τη λήξη, ο ρέφερι βάζει τη σφυρίχτρα στο στόμα για να καταλογίσει οφσάιντ και ακολουθεί πανδαιμόνιο. Οι μεθυσμένοι Σκωτσέζοι νομίζοντας ότι σφύριξε τη λήξη, μπαίνουν για τέταρτη(!) φορά στον αγωνιστικό χώρο. Με την παρέμβαση της αστυνομίας οι οπαδοί επιστρέφουν στις κερκίδες, απλά και μόνο για να ξανά... μπουκάρουν μέσα δευτερόλεπτα αργότερα όταν και επήλθε η λήξη.
Αυτή τη φορά βέβαια, η παρέμβαση της αστυνομίας δεν ήταν και τόσο... ήρεμη! Εκτεταμένα επεισόδια λαμβάνουν χώρα, με τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν τα γκλομπ τους για να κατευνάσουν το πλήθος. Οι ιθύνοντες της UEFA, αντιλαμβανόμενοι ότι η «μάχη» δε θα τελειώσει γρήγορα, αποφασίζουν το πρωτοφανές. Να κάνουν την απονομή του τροπαίου στα αποδυτήρια!
Λίγες ώρες αργότερα το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης είχε γεμίσει από τραυματίες που έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής. Όπως και το Κύπελλο Κυπελλούχων, το οποίο οι παίκτες της ομάδας αναγκάστηκαν να κρύψουν στις αποσκευές τους για να το μεταφέρουν στην Γλασκώβη. Φυσικά, οι Σοβιετικοί δεν άφησαν έτσι την υπόθεση, αφού έκαναν καταγγελία για τα επεισόδια, ζητώντας να ανακυρηχθούν εκείνοι πρωταθλητές. Η UEFA δεν έκανε δεκτό το αίτημα αν και τιμώρησε με μονοετή αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της, την ομάδα της Σκωτίας.
Η Ρέιντζερς κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1972 με τον δύσκολο τρόπο, αποκλείοντας καλύτερες από αυτήν ομάδες στο δρόμο για την Βαρκελώνη και το τρόπαιο. Λίγοι όμως περίμεναν ότι θα περνούσε τόσος καιρός, χωρίς η ομάδα να γευτεί παρόμοιες επιτυχίες!
Βασίλης Βασιλείου