Το αιώνιο ερώτημα, «Μέσι ή Ρονάλντο», έχει αρχίσει σιγά-σιγά να δίνει τη θέση του στο δίλημμα, «Χάαλαντ ή Εμπαπέ». Απάντηση δεν γίνεται να δοθεί, αλλά εξετάζοντας τους αριθμούς τους μέσα στο 2021, βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα.
Η «ταμπέλα» του ταλέντου έχει φύγει από πάνω τους εδώ και καιρό. Η ποδοσφαιρική τους ενηλικίωση ξεκίνησε νωρίς, όχι γιατί έπρεπε, αλλά γιατί το επέβαλαν οι ικανότητές τους. Πλέον, με το δίπολο Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο να οδεύει προς το τέλος της καριέρας του, το διψασμένο για «διχασμό» κοινό, αναζητά το νέο... αιώνιο δίλημμα κι όπως όλα δείχνουν, το έχει ήδη μπροστά του: Έρλινγκ Χάαλαντ ή Κιλιάν Εμπαπέ;
Το ερώτημα, προφανώς, θα μείνει αναπάντητο, κυρίως λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών και του τρόπου παιχνιδιού τους, αλλά μία ματιά στα όσα έπραξαν μέσα στο 2021, λίγες ημέρες πριν μας αποχαιρετήσει, έχει βάση.
22-year-old Mbappe:
— Bleacher Report (@BleacherReport) February 17, 2021
Hat-trick vs. Barcelona
20-year-old Haaland:
Two goals + assist vs. Sevilla
The kids are alright ? @brfootball pic.twitter.com/7RDSNmd4IU
«Βαδίζουν» χέρι-χέρι στο σκοράρισμα!
Η ψαλίδα μεταξύ τους, όσον αφορά το σκοράρισμα, παραμένει μικρή και δείχνει, εν ολίγοις, πως παρά τις επιμέρους διαφορές των πρωταθλημάτων που αγωνίζονται, βρίσκουν δίχτυα με τους ίδιους ρυθμούς.
Ο Κιλιάν Εμπαπέ πέτυχε 46 γκολ με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, σε 53 εμφανίσεις, ενώ ο Έρλινγκ Χάαλαντ 44, σε 40 εμφανίσεις! Όπως γίνεται αντιληπτό, ο 23χρονος Γάλλος μπορεί να μετρά περισσότερα τέρματα, αλλά ο ρυθμός σκοραρίσματός του κυμαίνεται στα 0,9 γκολ ανά παιχνίδι, την ώρα που του Νορβηγού, αγγίζει τα 1,1!
Σημαίνοντα ρόλο στις λιγότερες εμφανίσεις έπαιξαν οι τραυματισμοί του Χάαλαντ, που του στέρησαν τη συμμετοχή σε 12 ματς, αφήνοντάς τον 59 ημέρες εκτός δράσης, την ώρα που ο Εμπαπέ έχασε μόλις τρία παιχνίδια σε όλη τη σεζόν, όντας τραυματίας επί 25 ημέρες συνολικά! Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνιέται το γεγονός πως ο Έρλινγκ Χάαλαντ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Champions League της σεζόν 2020/21 (8 ματς, 10 γκολ), παρότι η πορεία της ομάδας του σταμάτησε μόλις στα προημιτελικά.
Imagine scoring a hat-trick at Camp Nou in the Champions League ?
— GOAL (@goal) December 24, 2021
Kylian Mbappe's 2021 has been crazy ⚽️ ⚽️ ⚽️pic.twitter.com/l4ZsjfSq3l
Από εκτελεστές, δημιουργοί, με τον ίδιο ρυθμό
Αμφότεροι έχουν αποδείξει πως όσο καλοί είναι στο σκοράρισμα, τόσο ικανοί είναι και στη δημιουργία. Ο Χάαλαντ μοίρασε 15 ασίστ στο τρέχον έτος, ενώ ο Εμπαπέ 20. Το ελαφρύ προβάδισμα του Γάλλου έγκειται και πάλι στις περισσότερες εμφανίσεις του, αφού αν εξετάσουμε τις ασίστ ανά παιχνίδι, γίνεται αντιληπτό πως και οι δύο μοιράζουν κατά μέσο όρο 0,4 ασίστ.
Λόγω θέσης και τρόπου παιχνιδιού, τα εύσημα πηγαίνουν ξανά προς το μέρος του Χάαλαντ, καθώς αγωνίζεται ως καθαρός επιθετικός, την ώρα που ο Εμπαπέ έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο στον αγωνιστικό χώρο.
Erling Haaland cannot be stopped ?
— GOAL (@goal) October 16, 2021
9️⃣ Games
1️⃣2️⃣ Goals
4️⃣ Assists pic.twitter.com/pgPPZgF6Ks
Κυπελλούχοι, αλλά τη διαφορά στους τίτλους, την κάνει το εθνόσημο
Κανένας από τους δύο δεν κατόρθωσε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη χώρα που αγωνίζεται.
Αν στην περίπτωση του Χάαλαντ μοιάζει λογικό, εξαιτίας της Μπάγερν Μονάχου, σε αυτήν του Κιλιάν Εμπαπέ κρίνεται ως αποτυχία το γεγονός, πως τα «σκίπτρα» της Ligue 1 δόθηκαν σε άλλον σύλλογο.
Αμφότεροι αναδείχθηκαν Κυπελλούχοι εντός των συνόρων, ενώ ο 23χρονος Γάλλος πανηγύρισε και το Σούπερ Καπ της χώρας του, αλλά το μεγαλύτερο «παράσημο» για τον Εμπαπέ, και η ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους, εντοπίζεται στις διακρίσεις με το εθνόσημο στο στήθος.
Δεν περνούν όλα από τα... πόδια τους
Η εθνική ομάδα αποτελεί μία καθόλα διαφορετική συζήτηση. Η Γαλλία του 2021 δεν τίθεται σε σύγκριση με πολλές ομάδες της Ευρώπης, πόσο μάλλον με τη Νορβηγία.
Η πορεία της έως τους «16» του φετινού EURO, η κατάκτηση του Nations League, αλλά και η εξασφάλιση του εισιτηρίου για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, την ώρα που η σκανδιναβική χώρα απουσίασε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και θα απουσιάσει από το επερχόμενο Μουντιάλ, δίνει ξεκάθαρο αβαντάζ στον Εμπαπέ.
Παρόλα αυτά, ίσως η απουσία των Νορβηγών από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 να δικαιολογείται από το γεγονός πως ο Χάαλαντ αγωνίστηκε μόνο έξι φορές με το εθνόσημο φέτος. Πόσο ευεργετική είναι η παρουσία του, αποδεικνύεται από τα πέντε γκολ που πέτυχε.
Εξίσου χρήσιμος, όμως, φάνηκε και ο Κιλιάν Εμπαπέ, που σε μία ομάδα αστέρων, μόλις στα 23 του χρόνια, αποτελεί την Νο.1 κινητήριο δύναμη, αφού σε 16 ματς σκόραρε εννέα φορές και μοίρασε επτά ασίστ.
?? Kylian Mbappé at 23...
— UEFA Nations League (@EURO2024) December 20, 2021
? 2018 world champion
? Nations League 2021
? World Cup Best Young Player
? Nations League Golden Boot#HBD pic.twitter.com/yiyNinR0tY
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι διαφορές είναι τόσο μικρές και κάθε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, έχει τόσες διαφορετικές οπτικές γωνίες, που δεν γίνεται να υπάρξει μία πλήρως δίκαια σύγκριση. Σε τελική ανάλυση, δεν χρειάζεται κιόλας.
Στο νέο, απόλυτο ποδοσφαιρικό δίπολο, όποιος βρίσκεται σε καλύτερο «φεγγάρι», θα το αποτυπώνει και στους αριθμούς του, χωρίς να αναιρεί την ποιότητα του αντίπαλου δέους. Ακριβώς όπως συνέβαινε -και συμβαίνει- εδώ και 15 χρόνια περίπου, ανάμεσα στον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr