Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Δεκεμβρίου του 1977, όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ, απέναντι στην Καστοριά. To BN Sports επικοινώνησε μαζί του και αυτός με βαθιά συγκίνηση, αλλά και χαρά, μοιράστηκε τις αναμνήσεις του από τις πρώτες, «κιτρινόμαυρες» ημέρες που έζησε, δίνοντας ευχές, παράλληλα, για το μέλλον της «Ένωσης»!
Αεροδρόμιο Ελληνικού, Τρίτη 21 Ιουνίου του 1977. Η ώρα περασμένη, αλλά ο Φράντισεκ Φάντρονκ περιμένει καρτερικά την προσγείωση του αεροπλάνου που μεταφέρει το νέο του μεταγραφικό απόκτημα. Δεν μπορεί να ρισκάρει, άλλωστε. Οι εποχές διαφέρουν από το σήμερα. Όποιος προλάβει να τον «κλέψει»… πρόλαβε!
Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ο 29χρονος Γιουγκοσλάβος που «πατά» Ελλάδα, μόλις τρία χρόνια πριν, έχει διακριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας. Το χατ-τρικ με το Ζαΐρ εξασφάλιζε πως δεν αποτελεί έναν τυχαίο ποδοσφαιριστή.
Εν τέλει, αργά το βράδυ ο υψηλόσωμος σέντερ φορ καταφθάνει στην Αθήνα, μαζί με τον μάνατζερ της πρώην -πλέον- ομάδας του: της Βελέζ Μόσταρ. Λίγοι το αντιλαμβάνονται, αλλά στο πρώτο του βήμα στην Αθήνα, η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΑΕΚ, πιο συγκεκριμένα, αλλάζει. Ακόμα και η παρακαταθήκη των 170 γκολ που είχε πετύχει πριν έρθει στη χώρα μας, δεν προμηνύουν αυτό που θα ακολουθήσει. Δεν προμηνύουν την επιρροή που θα έχει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πάνω του.
Μία μέρα σαν σήμερα (18/12), πριν από 44 χρόνια, ο «Πρίγκιπας του Νερέτβα» κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ και μέσω του BN Sports, που επικοινώνησε μαζί του, ανοίγει το «κουτί» των -πολύ όμορφων- αναμνήσεων του, από τις πρώτες του ημέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Από τον πολύμηνο τραυματισμό, έως το ντεμπούτο και το... νταμπλ!
Στις πρώτες του λέξεις, όταν πάτησε ελληνικό «χώμα», λέγεται πως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανέφερε: «Γνωρίζω την ΑΕΚ, από το Κύπελλο UEFA». Άλλωστε, μόλις έναν χρόνο πριν, η «Ένωση» έχει φτάσει έως τα ημιτελικά του θεσμού. Παρόλα αυτά, παραμένει χωρίς διάκριση για έξι χρόνια εντός των συνόρων. Ο Λουκάς Μπάρλος αναζητά τη λύση και αποφασίζει να φέρει στα χέρια του Φάντροκ ένα ακόμα κομμάτι στο «οπλοστάσιό» του. Όλα εξελίσσονται ιδανικά. Η «Ένωση» κατακτά το νταμπλ στο τέλος της σεζόν, αλλά ο δρόμος του Ντούσκο δεν ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα.
Ένα φιλικό παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (10/08, 1-0), φέρνει έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, που τον αναγκάζει να μείνει, για το πρώτο μισό της σεζόν, στα πιτς. Εν τέλει, το ντεμπούτο έρχεται στις 18 Δεκεμβρίου του 1977, στην 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Αντίπαλος της ΑΕΚ, η Καστοριά του Νίκου Σαργκάνη.
Όπως έχει δηλώσει, παλαιότερα, ο ίδιος ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, το συγκεκριμένο ματς ήταν ένα από τα πιο αγχωτικά της καριέρας του. Υπό τις οδηγίες του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, που είχε διαδεχθεί τον Φάντρονκ, παίρνει φανέλα βασικού, αλλά είναι φανερό πως ακόμη βρίσκεται έξω από τα «νερά» του.
Το μουδιασμένο ντεμπούτο του δεν τον πτοεί. Ήρθε στην Ελλάδα για να δείξει τις ποδοσφαιρικές του αρετές και το κάνει στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, τρεις ημέρες αργότερα, όταν φιλοδωρεί τα Χανιά, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας, με τέσσερα γκολ, στο επιβλητικό 6-1 της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Είτε το έχει αντιληφθεί, είτε όχι, δίνεται η αφετηρία στο δικό του παραμύθι, ειδικά από τη στιγμή που «δένει» με τον Θωμά Μαύρο, σχηματίζοντας ένα από τα πιο... φονικά δίδυμα που αντίκρισε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ανοίγει λογαριασμό στο ελληνικό πρωτάθλημα στις 8 Ιανουαρίου το 1978 απέναντι στον ΠΑΟΚ και σταματά στα 65 γκολ, μετά από 107 εμφανίσεις. Παράλληλα, αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, το 1981, πετυχαίνοντας 25 γκολ. Άλλωστε, είχε πράξει κάτι ανάλογο και στο Κύπελλο Ελλάδας το 1978, όταν ήταν πρώτος στη σχετική κατηγορία με εννέα γκολ. Όταν του ζητείται να ξεχωρίσει κάποια στιγμή, κάποιο παιχνίδι από τα χρόνια του στην «Ένωση», αδυνατεί να το πράξει.
Η σπουδαία του ποδοσφαιρική καριέρα, ηθελημένα ή μη, πάντα θα μπαίνει σε σύγκριση με την πορεία του στους πάγκους. Σίγουρα, ως προπονητής γέμισε την τροπαιοθήκη του σε μεγαλύτερο βαθμό. Τα δύο πρωταθλήματα (1978, 1979) και το ένα Κύπελλο Ελλάδας (1978), ωχριούν μπροστά στα οκτώ πρωταθλήματα, που κατέκτησε με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ως προπονητής. Ωστόσο, αυτό που μένει και μετρά, είναι πως είτε μέσα, είτε έξω από τις τέσσερις γραμμές, το όνομα του Ντούσαν Μπάγεβιτς γράφτηκε με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το γεγονός, άλλωστε, πως 44 χρόνια μετά, το ντεμπούτο του στα γήπεδα της χώρας μας υπάρχει η ανάγκη να μνημονευτεί, φανερώνει την επιρροή που του άσκησε.
Η Αγιά Σοφιά και το μήνυμα στον κόσμο της ΑΕΚ
Γυρνώντας στο σήμερα και βλέποντας την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή της «Ένωσης» στη φυσική της έδρα, τη Νέα Φιλαδέλφεια, να έχει ξεκινήσει, μοιράστηκε όσα περνούν από το μυαλό του, κάθε φορά που αντικρίζει την Αγιά Σοφιά να υψώνεται: «Υπάρχει μεγάλη χαρά και ανυπομονησία. Όσο το δυνατόν συντομότερα, να μπούμε όλοι μέσα στο νέο γήπεδο. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις τη δική σου έδρα. Αυτομάτως η ομάδα θα γίνει πιο δυνατή».
Ο επίλογος σε μία τόσο σπάνια και συγκινητική, για κάθε εμπλεκόμενο, συζήτηση, θα ήταν, προφανώς, το πιο δύσκολο κομμάτι. Λίγο πριν κλείσει το τηλέφωνο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ωστόσο, θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα στους αναγνώστες, έδωσε το ιδανικότερο φινάλε.
Πηγή πληροφοριών: www.sport-retro.gr
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr