Παρελθόν αποτελεί από τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ, παρά το γεγονός πως ο τέως Ομοσπονδιακός προπονητής της χώρας μας, είχε δηλώσει πως ήθελε να συνεχίσει την προσπάθειά του. Ο στόχος δεν επετεύχθη, το έργο έμεινε στα… μισά και οι αριθμοί του δημιουργούν τα δικά τους ερωτηματικά!
Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 2019 όταν ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ παραλάμβανε την Εθνική ομάδα, θέτοντας ως στόχο την άμεση αγωνιστική της βελτίωση, την δημιουργία κινήτρου ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και την προσπάθεια επιστροφής σε κορυφαία διοργάνωση, μετά από τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες.
Ωστόσο, το έργο του εκ του αποτελέσματος δεν κρίθηκε επιτυχημένο. Και λέμε εκ του αποτελέσματος, διότι ναι μεν η Ελλάδα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους βαθμούς που χρειαζόταν για να κατακτήσει την 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ, αλλά οι εμφανίσεις της δημιούργησαν μία αισιοδοξία στις τάξεις της.
Το ταξίδι ξεκίνησε από την Φινλανδία και είχε διάρκεια 26 αναμετρήσεων, με απολογισμό 11 νίκες, εννέα ισοπαλίες και έξι ήττες. Το ερώτημα βεβαίως σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να γίνει κατανοητή η αποτελεσματικότητα του εκάστοτε προπονητή, είναι «ποιους κέρδισες και από ποιους ηττήθηκες»;
Η πρώτη νίκη του Φαν’τ Σχιπ έλαβε χώρα επί ελληνικού εδάφους και ήταν απέναντι στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, στην τέταρτη του απόπειρα να κατακτήσει το «παρθενικό» του τρίποντο. Έκτοτε ακολούθησαν ακόμη δύο επικρατήσεις επί των Αρμενία και Φινλανδία με 3-1 συνολικό σκορ, έως ότου φτάσουμε στο ματς του Κοσόβου και στο «διπλό» της Εθνικής μας επί της τοπικής ομάδας με γκολ των δύο Δημήτρηδων… Του Λημνιού και του Σιόβα!
Ακολούθησαν επίσης νίκες-ψυχολογίας απέναντι σε Μολδαβία (δις), Κύπρο, Ονδούρα και Νορβηγία, με τα δύο τελευταία ματς να έχουν φιλικό χαρακτήρα και φτάσαμε… στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Εκεί δηλαδή που οι έξι βαθμοί από δύο ματς σε σύνολο οκτώ αναμετρήσεων, δεν ήταν αρκετοί.
Αναλυτικά οι νίκες της Ελλάδας υπό τις οδηγίες του Τζον Φαν΄τ Σχιπ:
- Ελλάδα – Βοσνία Ερζεγοβίνη 2-1
- Αρμενία – Ελλάδα 0-1
- Ελλάδα – Φινλανδία 2-1
- Κόσοβο – Ελλάδα 1-2
- Ελλάδα – Μολδαβία 2-0
- Ελλάδα – Κύπρος 2-1
- Μολδαβία – Ελλάδα 0-2
- Ελλάδα – Ονδούρα 2-1
- Νορβηγία – Ελλάδα 1-2
- Ελλάδα – Σουηδία 2-1
- Γεωργία – Ελλάδα 0-2
Ενδιάμεσα μεσολάβησαν αρκετά σκαμπανεβάσματα, με την Ελλάδα να χάνει από την Φινλανδία, (1-0) την Ιταλία (2-0), την Αυστρία (2-1), την Ελβετία (2-1), την Σουηδία (2-0) και την Ισπανία (0-1), με το σύνολο του Λουίς Ενρίκε να είναι το μοναδικό που επί των ημερών του Τζον Φαν’τ Σχιπ, που πέρασε αλώβητο από την χώρα μας.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο «βάρος» που φαίνεται να επωμίζεται ο Ολλανδός τεχνικός δεν είναι ο αποκλεισμός από τα μπαράζ του Μουντιάλ 2022, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτός ήρθε. Εκεί δηλαδή που δημιουργήθηκε και το μεγαλύτερο «ναι μεν, αλλά…» αναφορικά με την περίπτωσή του.
Η Ελλάδα παρήγαγε ποδόσφαιρο. Ή καλύτερα δεν φοβόταν να επιχειρήσει να παίξει μπάλα, διαβάζοντας καλά το παιχνίδι του εκάστοτε αντιπάλου της. Αυτό άλλωστε ανέδειξε η ισοπαλία με την Ισπανία στην πρεμιέρα των προκριματικών (1-1), αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής της, στο προτελευταίο ματς της σειράς των προκριματικών αγώνων.
Παρά ταύτα, το πρόβλημα παρουσιαζόταν στο τέλος των παιχνιδιών, τα οποία με κάποιον περίεργο τρόπο «στράβωναν». Οι ισοπαλίες με το Κόσοβο, σε δύο περιπτώσεις και το αναπάντεχο 1-1 με την Γεωργία, με κοινό χαρακτηριστικό και των τριών αναμετρήσεων πως η Ελλάδα προηγήθηκε σε όλες. Δεν κατάφερε όμως να διατηρήσει το υπέρ της σκορ.
Ισοφαριζόταν, έπιανε τον εαυτό της να πανικοβάλλεται και όταν έκανε «ταμείο» διαπίστωσε το αναπόφευκτο. Πως αποκλείστηκε… μόνη της, καθώς οι έξι βαθμοί που «πέταξε» ήταν αρκετοί για να συνεχίσει την προσπάθειά της μέχρι και τον Δεκέμβριο με φόντο το Κατάρ.
Ο Φαν’τ Σχιπ κατακρίθηκε για την αδυναμία βελτίωσης της… ψυχραιμίας των ποδοσφαιριστών, για τις αλλαγές που πραγματοποιούσε και για κάθε τι που προέκυπτε όταν το ματς δεν ολοκληρωνόταν όπως έμοιαζε ότι θα συμβεί.
Λίγοι σκέφτονται όμως πως αν η μπάλα είχε… πάει μέσα με το Βέλγιο, στα δύο δοκάρια του πρώτου μέρους, η εν λόγω συζήτηση θα γινόταν σε άλλη βάση. Η απόφαση όμως είναι ειλημμένη και ο Ολλανδός τεχνικός, αν και ήθελε να μείνει, εντούτοις φεύγει από την χώρα μας στο τέλος του χρόνου.
Είχε εκφράσει πολλάκις την επιθυμία του να συνεχίσει στην Ελλάδα. Πολλές φορές μάλιστα, σε ορισμένες συνεντεύξεις Τύπου, μιλούσε για το «αύριο» σαν να γνωρίζει πως ο ίδιος θα το καθορίζει από την θέση του προπονητή.
Εν τέλει, ο Φαν’τ Σχιπ ήθελε αλλά η προσπάθεια θα μείνει στα μισά. Ο δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο πάντα κάπου ίσιωνε, αλλά συνήθως η Εθνική «πνιγόταν» όταν έβλεπε πως μπροστά της… δεν είχε άλλη ευθεία.
Και τώρα μένει μόνη της, με το «τιμόνι» της να ψάχνει τον επόμενο που θα επιχειρήσει να κάνει ό,τι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του. Να στείλει την Ελλάδα σε μία μεγάλη διοργάνωση, αρχής γενομένης από τα προκριματικά του EURO, να συμβάλλει στην πρόοδο των ποδοσφαιριστών και να πανηγυρίσει μία πολυπόθητη επιτυχία.
Όσον αφορά τον Φαν’τ Σχιπ, μπορεί και να υπήρξε… άτυχος. Αν η τύχη βεβαίως λογίζεται ως μία παράμετρος του ποδοσφαίρου. Αν όχι, ήθελε πολύ να βοηθήσει, αλλά το άγχος του τον κυρίευε. Αυτό περνούσε και στους ποδοσφαιριστές του και το +6… άλλαξε πρόσημο.
Ας ελπίσουμε πως ο επόμενος Ομοσπονδιακός μας τεχνικός θα δικαιώσει την λύση της συνεργασίας της Ελλάδας με τον Ολλανδό προπονητή! Μίας προσπάθειας που έμεινε στου δρόμου τα μισά και την συνέχεια δεν θα την μάθουμε ποτέ…
Δημήτρης Μανάκος