Football Talk

ΑΕΚ: Τα λιγοστά κλεψίματα, η ανισορροπία σε άμυνα κι επίθεση και τα περιθώρια βελτίωσης

ΑΕΚ: Τα λιγοστά κλεψίματα, η ανισορροπία σε άμυνα κι επίθεση και τα περιθώρια βελτίωσης
Η ΑΕΚ βρίσκεται στην τελευταία θέση στην κατηγορία «κλεψίματα» στο πρωτάθλημα – Τι σημαίνει αυτή η απόδοση και τι γίνεται στους αριθμούς της στο επιθετικό κομμάτι.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ μετά από 9 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα βρίσκεται στη 2η θέση της βαθμολογίας και στο -3 από τον Ολυμπιακό, τον οποίο υποδέχεται την άλλη Κυριακή (21/11) στο ΟΑΚΑ. Με νίκη δηλαδή στο ντέρμπι η Ένωση μπορεί να πατήσει στην κορυφή… Σε πρώτη φάση δηλαδή η ΑΕΚ δείχνει πολύ βελτιωμένη βαθμολογικά σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, η Ένωση γεννάει την ελπίδα πως μπορεί να έχει ένα πολύ καλύτερο αγωνιστικό μέλλον, διεκδικώντας ως το τέλος το πρωτάθλημα, αν καταφέρει να βελτιώσει συγκεκριμένους τομείς στο παιχνίδι της…

Πρόκειται για μία ολοκαίνουργια ομάδα, που έχει αλλάξει πριν ένα μήνα προπονητή και η οποία είναι λογικό, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να παρουσιάζει μεταπτώσεις στο παιχνίδι της. Μετά από 9 αγωνιστικές έχει ενδιαφέρουν να δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία της ΑΕΚ, καθώς το δείγμα γραφής είναι πλέον σημαντικό.

Αυτό που παρατηρείται και με… γυμνό μάτι στα έως τώρα ματς της ΑΕΚ, αλλά και μέσα από τους αριθμούς είναι η ανισορροπία που υπάρχει σε άμυνα κι επίθεση. Στο επιθετικό κομμάτι η ΑΕΚ την καλύτερη επίθεση (μαζί με τον ΠΑΟΚ) έχοντας σκοράρει 20 τέρματα. Στην άμυνα ωστόσο έχει δεχθεί 10 γκολ, έχοντας την 8η χειρότερη άμυνα.

Η άμυνα της ΑΕΚ

Πάμε λίγο να αναλύσουμε πιο λεπτομερώς το αμυντικό και επιθετικό κομμάτι. Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στο παιχνίδι της ΑΕΚ όσον αφορά την ανάκτηση της μπάλας από τον αντίπαλο. Έως τώρα η ΑΕΚ έχει μόλις 167 κλεψίματα και είναι στην τελευταία θέση της σχετικής κατηγορίας! Ο Άρης για παράδειγμα έχει τα περισσότερα κλεψίματα έχοντας 227, ενώ ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός είναι στην 4η θέση της σχετικής κατηγορίας με 210. Αναμφίβολα, η ΑΕΚ πρέπει να βελτιώσει αυτή τη στατιστική της κατηγορία και αυτόματα θα δει βελτίωση και σε άλλες…

Το γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει αμυντικά θέματα φαίνεται και από το γεγονός ότι ο τερματοφύλακάς της, Τσίτσαν Στάνκοβιτς έχει 25 αποκρούσεις ως τώρα και βρίσκεται στη 2η θέση της συγκεκριμένης στατιστικής κατηγορίας (πρώτος είναι ο Χουτεσιώτης του Ιωνικού με 34). Όταν λοιπόν, βλέπουμε την ομάδα της ΑΕΚ συνολικά να έχει ως τώρα τα λιγότερα κλεψίματα στο πρωτάθλημα και τον τερματοφύλακά της να είναι 2ος στις αποκρούσεις, δείχνει το συνολικό αμυντικό πρόβλημα που υφίσταται.

Η επίθεση της ΑΕΚ

Πάμε και στην επίθεση, εκεί όπου τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Η ΑΕΚ έχει 20 γκολ και είναι την 3η θέση με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες (110). Πρώτος είναι ο Ολυμπιακός με 120 και ο Άρης δεύτερος με 116.

Η ΑΕΚ επίσης έχει τις περισσότερες τελικές προσπάθειες εντός περιοχής (56) από κάθε άλλη ομάδα στη Σούπερ Λίγκα. Αντίθετα δεν απειλεί μακριά από το «κουτί» του αντιπάλου, καθώς έχει μόλις 33 τελικές εκτός περιοχής, βρισκόμενη στην 9 θέση, της σχετικής κατηγορίας. Επιπλέον, η ΑΕΚ είναι πρώτη στην κατηγορία «ασίστ» στο πρωτάθλημα έχοντας συνολικά 14. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει συνεργασία και γίνεται δουλειά και στις στατικές φάσεις, με τον Μάνταλο να κυριαρχεί έχοντας δώσει τις 6 εξ αυτών και έχοντας τις περισσότερες στο πρωτάθλημα. Σε ατομικό επίπεδο ο Τσούμπερ έχει επίσης 5 γκολ στο πρωτάθλημα και είναι στη 2η θέση των σκόρερ, με τον Ελβετό να έχει επίσης 18 τελικές προσπάθειες και σκοράρει κατά μέσο όρο σε 3.6 απ’ αυτές.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα νούμερα της ΑΕΚ έως τώρα είναι πως επιβάλλεται να γίνει πιο συμπαγείς στο αμυντικό της κομμάτι και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το επιθετικό, όπου εκεί δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερο δρόμο. Για μία νέα ομάδα, με 14 νέους παίκτες και νέο προπονητή πάντως τα νούμερα της ΑΕΚ ως τώρα στο πρωτάθλημα είναι καλά. Κι αυτό γιατί έχει πάρα πολλά ακόμα περιθώρια βελτίωσης…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0