Δεύτερο παιχνίδι φέτος με το συγκεκριμένο σύστημα, δεύτερο που τελείωσε χωρίς ο Ολυμπιακός σκοράρει. Μπορεί στα τρία χρόνια του Πέδρο Μαρτίνς αυτό το πλάνο να «ξελάσπωνε» την ομάδα, όμως δεν ισχύει το ίδιο και φέτος.
16 Μαΐου του 2021. Ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή και φιλοξενείται στην Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό για την τελευταία αγωνιστική των play off της Superleague 1. Οι «ερυθρόλευκοι» κερδίζουν με το ευρύ 4-1 και κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο τη σεζόν στο εγχώριο πρωτάθλημα.
Μέσα σε λίγους μήνες, οι δύο ομάδες κοντραρίστηκαν στο «Γ. Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της κανονικής διάρκεια, με το παιχνίδι να λήγει στο «λευκό» 0-0. Το κοινό σημείο, που δημιουργεί ερωτηματικά, είναι φυσικά, το σύστημα του Πέδρο Μαρτίνς. Το 4-4-2.
Από το πλάνο που ξελάσπωνε τον Ολυμπιακό, σε ένα πρόβλημα που δεν του επιτρέπει να… βρει δίχτυα. Η ποιότητα του Τικίνιο, ο ρόλος του Ελ Αραμπί και ο… Χασάν.
Η εξήγηση πίσω από την επιμονή!
Σίγουρα, μετά το παράδειγμα με τον Ατρόμητο, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν θα έπρεπε να ρισκάρει να χρησιμοποιήσει το 4-4-2 κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται στην δημιουργία και χάνει από τον άξονα ένα ποδοσφαιριστή που μπορεί να κάνει την διαφορά. Ωστόσο, υπάρχει μία πολύ λογική εξήγηση πίσω από αυτή την επιμονή του Πορτογάλου προπονητή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποίησε από την αρχή το συγκεκριμένο σύστημα. Σίγουρα, το έχει ενεργοποιήσει σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά λίγες φορές το είχε ως το βασικό. Όσες φορές το έκανε, ο Ολυμπιακός δεν έχασε. Και στα 18 ματς αυτά τα τρία χρόνια μέχρι φέτος, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 14 νίκες με μόλις τέσσερις ισοπαλίες (όλες εκτός έδρας). Παράλληλα, στον Πειραιά δεν είχε χάσει ποτέ βαθμούς. Ουσιαστικά, ήταν ένα σύστημα που έφερνε επιτυχίες, παρόλο που είχε χρησιμοποιηθεί με δύο εκ των Γκερέρο, Σολδάνο, Σουντανί, Ελ Αραμπί και Χασάν.
Ο Τικίνιο και η φετινή αποτυχία…
Ο μόνος φορ που έχει μείνει σταθερός από τους προαναφερόμενους, είναι ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός φορ μοιράζεται τη θέση με τον Τικίνιο Σοάρες και περιστασιακά με τους Αλγκασίμ Μπα και Δημήτρη Πινακά. Ο Πορτογάλος προπονητή είδε τον Βραζιλιάνο νεοαποκτηθέντα να σκοράρει τέσσερα γκολ σε τρία ματς και προτίμησε να τον ρίξει μαζί με τον πρώτο σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος.
Η συνύπαρξή τους κόντρα στον Ατρόμητο στην πρεμιέρα, μόνο καλά δεν πήγε, με το ματς να λήγει στο 0-0, με τους «ερυθρόλευκους» να ανεβάζουν απόδοση από το… 70’ και μετά. Το «ξεμπούκωμα» του Τικίνιο ίσως ήταν το κλειδί για να χρησιμοποιηθούν μαζί και κόντρα στον Παναθηναϊκό. Τελικά, όλα πήραν διαφορετική τροπή και το αποτέλεσμα ήταν σαν της πρεμιέρας.
Απογοητευτικό… Λίγες φάσεις από τον Ολυμπιακό και δεύτερο σερί παιχνίδι με το 4-4-2 που λήγει στο 0-0. Ο ελληνικός σύλλογος μπορεί να ήταν ανίκητος στην έδρα του, όμως φέτος, μέσα σε δύο ματς, αυτό το σερί καταστράφηκε. Και εδώ, ίσως υπάρχει εν μέρη εξήγηση και είναι στο στυλ παιχνιδιού του Τικίνιο.
Ο Βραζιλιάνος φορ έχει τεράστια ποιότητα και δεν αμφισβητείται. Δεν υπάρχει κάποιος που πρέπει να αμφιβάλλει. Το απέδειξα στα τελευταία τέσσερα ματς αλλά και στην μεγάλη του καριέρα έως τώρα. Όμως το στυλ παιχνιδιού του δεν είναι για αυτό το σύστημα. Γενικά, ο Πορτογάλος φαίνεται πως έχει περισσότερα να κάνει όταν είναι μόνος παρά όταν έχει παρτενέρ.
Στο τέλος της μέρας, το αποτέλεσμα μετράει. Ο Ολυμπιακός έχει χάσει τέσσερις βαθμούς εντός έδρας στις πρώτες πέντε στροφές του πρωταθλήματος. Ο Πέδρο Μαρτίνς ακόμα «ψάχνεται» αλλά για το συγκεκριμένο σύστημα, ίσως πρέπει να το βάζει σε δεύτερη… μοίρα.
Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr