Σε μία σεζόν γεμάτη… ρεκόρ, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν γινόταν να στερηθεί για ακόμη μία χρονιά, το «Χρυσό Παπούτσι» και το BN Sports σας θυμίζει την ιδιαίτερη ιστορία του θεσμού μέχρι σήμερα.
Ήταν δίκαιο και έγινε… πράξη. Ένας από τους μεγαλύτερους επιθετικούς στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου πρόσθεσε ακόμα μία διάκριση στο παλμαρέ του. Ένα βραβείο που δεν γινόταν να μην έχει στην συλλογή του ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.
Ο επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου, με συνολικά 41 τέρματα, πήρε το «Χρυσό Παπούτσι» και έγινε ο πρώτος Πολωνός στην ιστορία του θεσμού που το κερδίζει. Ωστόσο, αυτό που κρύβεται πίσω από την ιστορία του θεσμού, είναι κάτι παραπάνω από… εντυπωσιακή. Οι Έλληνες που έφτασαν μία «ανάσα» από την κατάκτησή του, η μεγάλη αλλαγή του 1990/91, ο Μαχλάς και το μονοπώλιο του Λιονέλ Μέσι.
4️⃣1️⃣ Bundesliga goals in 2020-21
— B/R Football (@brfootball) September 21, 2021
Robert Lewandowski was presented with the 2021 European Golden Shoe ?
(? @FCBayernUS) pic.twitter.com/WnYdN4ltao
Η ιδέα της L’Equipe και η διεκδίκηση των Ελλήνων!
Το 1967, το γαλλικό περιοδικό L’Equipe ρίχνει στο τραπέζι ένα νέο βραβείο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ουσιαστικά, η ιδέα ήταν για την διάκριση όποιου ποδοσφαιριστή αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ σε όλη την Ευρώπη ανεξαρτήτου πρωταθλήματος, με αφετηρία τη σεζόν 1967/68. Ο Εουσέμπιο της Μπενφίκα γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατακτάει το βραβείο με συνολικά 42 γκολ μέσα στη χρονιά.
Φυσικά, εκείνη την περίοδο, κοντά στο να κερδίσουν το συγκεκριμένο βραβείο, ήταν τόσο ο Γιώργος Σιδέρης όσο και ο Αντώνης Αντωνιάδης αλλά και ο Θωμάς Μαύρος. Ο πρώτος, με τη φανέλα του Ολυμπιακού το 1968/69, τερμάτισε τη σεζόν με 35 γκολ και ήταν έτοιμος να φέρει το «Χρυσό Παπούτσι» στην Ελλάδα, μέχρι να γίνει το… ακατόρθωτο με τον Πέταρ Ζέκοφ.
Ο Βούλγαρος επιθετικός βρισκόταν έξι γκολ πίσω από τον Έλληνα στράικερ, όμως στο πρωτάθλημα της χώρας του έμεναν ακόμα τρεις αγωνιστικές. Στο πρώτο από αυτά τα ματς, ο διεθνής φορ πέτυχε χατ-τρικ, όμως έμεινε «άσφαιρος» στο δεύτερο. Στην τελευταία αγωνιστική, κόντρα στην Μπότεφ, η ΤΣΣΚΑ Σόφιας επικράτησε με 4-2 και τα τέσσερα τέρματα, τα πέτυχε ο ίδιος, με αποτέλεσμα να κερδίσει το τρόπαιο.
Όσο για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού, είχε την ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Γκερντ Μίλερ. Ο Γερμανός «θρύλος» της Μπάγερν Μονάχου είχε κατακτήσει το «Χρυσό Παπούτσι» το 1970 και το 1972 επανέλαβε το τρομερό επίτευγμα, έχοντας σημειώσει ρεκόρ στη Bundesliga με 40 γκολ σε μία σεζόν. Ο Έλληνας φορ του Παναθηναϊκού είχε σταματήσει στα 39, με αποτέλεσμα να τερματίσει στην δεύτερη θέση, όπως και ο συμπατριώτης του πριν λίγα χρόνια.
Τέλος, ο επιθετικός της ΑΕΚ μπορεί να μην τόσο κοντά όσο οι υπόλοιποι, όμως του έλειψε ένα… χατ-τρικ. Τη σεζόν 1978/79, ο Ολλανδός επιθετικός Κις Κιστ ολοκληρώνει την χρονιά με συνολικά 34 τέρματα, με τον Θωμά Μαύρο να μένει στα 31 και να μην καταφέρνει να φέρει το «Χρυσό Παπούτσι» σε ελληνικό έδαφος για μόλις ένα χατ-τρικ.
Ο Καϊάφας, οι πολυπρόσωποι κάτοχοι και η αλλαγή των δεδομένων!
Μπορεί να μην κατάφερε κάποιος Έλληνας ποδοσφαιριστής να κατακτήσει το «Χρυσό Παπούτσι» εκείνα τα χρόνια, όμως το έκανε ένας Κύπριος. Ήταν ο Σωτήρης Καϊάφας της Ομόνοιας. Ο διεθνής επιθετικός θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φορ στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου με δεκάδες τίτλους στην χώρα του και μέχρι σήμερα, ο μόνος Κύπριος κάτοχος «Χρυσού Παπουτσιού».
Τη σεζόν 1975/76, πέτυχε συνολικά 39 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε όλη την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη διάκριση δεν είχε σταθερό πρόσωπο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Μέχρι να έρθει η στιγμή της μεγάλης αλλαγής, κάθε πρωτάθλημα είχε την ευκαιρία να αναδείξει έναν πρώτο σκόρερ ανεξαρτήτου αγωνιστικών και δυναμικότητας.
Συνολικά, μέχρι το 1990/91, υπήρξαν 21 διαφορετικοί νικητές με μόλις τέσσερις από αυτούς να το κερδίζουν δύο φορές (!). Εκείνη τη σεζόν, ήρθε και η απόφαση για να υπάρξει μία μετατροπή στους κανόνες. Αφορμή στάθηκε μία διαμαρτυρία της κυπριακής ομοσπονδίας για το λάθος που έγινε στην καταγραφή των γκολ. Συγκεκριμένα, ο Ντάρκο Πάντσεφ του Ερυθρού Αστέρα πήρε το βραβείο με 34 τέρματα, την ίδια στιγμή που ο Πανίκος Ξιούρρουπας είχε πετύχει 40. Όμως, η επίσημη καταγραφή της L’Equipe ήταν… 19. Έτσι, η απόφαση ήταν να μην δοθεί το βραβείο σε άλλο ποδοσφαιριστή από εκείνη τη σεζόν και έπειτα.
Τελικά, το 2008, ο Σέρβος επιθετικός παρέλαβε το βραβείο του και ο πραγματικός λόγος που αποφασίστηκε αυτή η μεγάλη αλλαγή, ήταν η διάσπαση της ΕΣΣΔ σε μικρότερα, κατώτερα πρωταθλήματα. Μέχρι το 1996/97, δεν υπήρξε καμία απονομή για τον Σκωτσέζο ΜακΚόιστ (δύο φορές), τον Ουαλό Ντέιβιντ Τέιλορ, τον Αρμένιο Αρσέν Αβετισιάν και τον Γεωργιάνο Ζβιάντ Ενδελάντζε. Η «Ευρωπαϊκή Ένωση Αθλητικών Περιοδικών» αποφάσισε η κατάταξη να πηγαίνει με βάση την δυσκολία των πρωταθλημάτων, η οποία θα γινόταν αντιληπτή από τη θέση που θα είχαν στην UEFA.
Η αρχή με το «Φαινόμενο», ο δικό μας Μαχλάς και το ρεκόρ του Μέσι…
Μετά από έξι χρόνια, το βραβείο του «Χρυσού Παπουτσιού» επέστρεψε, με τον Ρονάλντο να γίνεται ο πρώτος που το κερδίζει. Ο Βραζιλιάνος φορ βρήκε 34 φορές τα αντίπαλα δίχτυα και με 68 βαθμούς, αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ στην Ευρώπη. Την επόμενη σεζόν, ήρθε η στιγμή για την χώρα μας να δει έναν Έλληνα να καταλαμβάνει την κορυφή της Ευρώπης. Αυτός ήταν ο Νίκος Μαχλάς.
Με τα χρώματα της Φίτεσε, ο διεθνής φορ πέτυχε 34 γκολ στο ολλανδικό πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να κατακτήσει την κορυφή των σκόρερ. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος Έλληνας και ο μοναδικός μέχρι σήμερα που το έχει καταφέρει, με τον Γιώργο Γιακουμάκη να είναι ο επόμενος που έχει φτάσει από τότε πιο κοντά με 26 γκολ έναντι των 41 του Λεβαντόφσκι.
Φυσικά, ο πρώτος σε κατακτήσεις δεν θα ήταν άλλος από τον Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός αστέρας έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ συνολικά έξι φορές, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να έρχεται δεύτερος με τέσσερις. Μάλιστα, ο διεθνής άσος έχει πετύχει και τα περισσότερα γκολ στην ιστορία, τη σεζόν 2011/12, όπου μάτωσε 50 φορές τα αντίπαλα δίχτυα (!).
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έσπασε το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Μίλερ…
Αν κάποιος πρέπει να κρατήσει κάτι από την περσινή σεζόν, σίγουρα αυτό είναι το ρεκόρ που έκανε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Πολωνός φορ, κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος και την περασμένη σεζόν, πέτυχε κάτι απίστευτο στο γερμανικό πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα, έκλεισε τη σεζόν με συνολικά 41 γκολ (!), κάτι που τον έκανε τον ποδοσφαιριστή με τα περισσότερα τέρματα σε μία σεζόν στην Bundesliga.
Ο Γκερντ Μίλερ ήταν ο προηγούμενος κάτοχος αυτού του ρεκόρ, με 40 τέρματα και είχε κρατήσει αυτό την επίδοση μέχρι και πέρσι. Μάλιστα, όχι απλώς δεν είχε φτάσει κανείς αυτούς τους αριθμούς αλλά ούτε είχε… πλησιάσει μέχρι τον διεθνή φορ. Το φετινό ξεκίνημα με επτά γκολ σε πέντε συμμετοχές, δείχνει πως στοχεύει να… ξεπεράσει τον εαυτό του.
Πρώτος Πολωνός που το κερδίζει!
Δεν είναι πως ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι κέρδισε για πρώτη φορά το βραβείο αλλά πως έγινε ο πρώτος Πολωνός στην ιστορία του θεσμού που το καταφέρνει. Από το 1968 που ξεκίνησε να υπάρχει το «Χρυσό Παπούτσι», δεν έχει υπάρξει άλλος συμπατριώτης του Λέβα που να το έχει καταφέρει. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Bundesliga που αναδεικνύεται κορυφαίος γκολτζής από το 1972.
Τότε, ήταν ο Γκερντ Μίλερ που το είχε καταφέρει και μάλιστα για δεύτερη χρονιά μετά το 1970, όταν κέρδισε με ένα γκολ διαφορά τον δικό μας, Αντώνη Αντωνιάδη. Έτσι, ο 32χρονος επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου είναι ο δεύτερος από το γερμανικό πρωτάθλημα που προσθέτει στην συλλογή του το «Χρυσό Παπούτσι».
Αυτή η διάκριση, ουσιαστικά δικαιώνει τον Πολωνό φορ για όλα αυτά τα χρόνια που οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι είχαν μετατρέψει σε μία μάχη για δύο αυτόν τον θεσμό. Για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, το «Χρυσό Παπούτσι» είναι ένα… ορεκτικό πριν την «Χρυσή Μπάλα»…
Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr