γράφει : Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Υπήρξε ο σπουδαιότερος σέντερ φόρ που έβγαλε το αγγλικό ποδόσφαιρο, ένας υπέροχος άνθρωπος που πάλεψε με τους δαίμονες του, με τον αλκοολισμό, ξανά βρήκε τη ζωή του και έγινε σταρ της τηλεόρασης! Ο Τζιμι Γκριβς έφυγε από τη ζωή με μία τρομερή σύμπτωση, την ημέρα που αγωνίζονταν οι δύο μεγάλες ποδοσφαιρικές του αγάπες, η Τότεναμ και η Τσέλσι.
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος
Χρειάζεται να πούμε μόνο ένα πράγμα για να αντιληφθεί κάποιος πόσο σπουδαίος υπήρξε ως επιθετικός ο Τζιμι Γκριβς: το ρεκόρ του με 368 γκολ στις μεγάλες έξι λίγκες (Αγγλία Ιταλία Γερμανία Ισπανία Γαλλία και η Πορτογαλία) που κρατούσε από το 1971 χρειάστηκε να βρεθούν 47 χρόνια αργότερα μόνο ο Κριστιάνο και ο Μέσι για να ξεπεραστεί! Ούτε καν ο τεράστιος Γκερντ Μίλερ δεν το κατάφερε αφού σταμάτησε στα 365 τέρματα με την Μπάγερν. Και αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο επίτευγμα, το να τον ξεπεράσουν δηλαδή μόνο δύο πραγματικοί θρύλοι όπως είναι ο Ρονάλντο και ο Μέσι, αν συνειδητοποιήσει κανείς πως ο Γκριβς ουσιαστικά σταμάτησε στα 31 του χρόνια σε υψηλό επίπεδο! Και ήδη εκείνη η σεζόν η τελευταία του στην μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας, με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ, το 1970 – 71, ήταν ολοφάνερο πως δεν ήταν καλή και πλέον με το αλκοόλ να έχει αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητα του δεν αντιστοιχούσε στην ποιότητα του η αγωνιστική εικόνα του!
Ο Γκριβς, μόλις 17 ετών έκανε ντεμπούτο με την Τσέλσι και σκόραρε απέναντι στην ομάδα της καρδιάς του την Τότεναμ, στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, την έδρα τότε των Spurs. Σε τέσσερις σεζόν πέτυχε περισσότερα από 120 τέρματα. Σε μία από αυτές μάλιστα, 41, που παραμένει μέχρι και σήμερα το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία των μπλε.
Πήγε στην Μίλαν αλλά δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στη ζωή στο Μιλανο. Ωστόσο εννέα γκολ σε 12 εμφανίσεις δεν λέγεται άσχημη παρουσία αλλά την τεράστια αλλαγή στην καριέρα του επρόκειτο να την κάνει η μετακίνηση στο Λονδίνο για την Τότεναμ!
Ο Μπιλ Νίκολσον, που είχε δημιουργήσει την εκπληκτική ομάδα των Spurs που είχε κατακτήσει το Νταμπλ το 1961, πίστευε ότι ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειπε από την ομάδα του για να μπορέσει να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Τον έφερε στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν και ο Γκρίβς από την πρώτη μέρα άρχισε σκοράροντας και δεν σταμάτησε μέχρι το 1969 όταν πλέον φαινόταν πως το αλκοόλ άρχισε να ορίζει τη ζωή του!
Βγήκε έξι φορές πρώτος σκόρερ κάτι που δεν έχει κατορθώσει κάνεις στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του FA Cup το 1962, και την επόμενη χρονιά ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της πορείας μέχρι τον τελικό του Kυπέλλου Kυπελλούχων Ευρώπης! Στο Ρότερνταμ απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης με δύο δικά του γκολ και δημιουργώντας άλλα δύο, η Τότεναμ νίκησε 5-1 και έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που έπαιρνε ευρωπαϊκό τρόπαιο!
Συνολικά με τη φανέλα της Τότεναμ πέτυχε 266 γκολ σε 379 ματς και παραμένει το σημείο αναφοράς για το σύλλογο ενώ ο συνολικός αριθμός των γκολ του με Τσέλσι, Τότεναμ και Γουέστ Χαμ που είναι 357 δεν τον έχει καν πλησιάσει άλλος και ας εμφανίστηκαν σπουδαίοι επιθετικοί από τον Λίνεκερ και τον Ιαν Ρας έως τον Άλαν Σίρερ, τον Μάικλ Όουεν, τον Χάρι Κέιν και τους ξένους σούπερ σταρ! Και όμως ο Γκριβς παραμένει εκεί στην κορυφή πολύ μακριά από οποιονδήποτε άλλο.
Πολλές φορές ήταν πλήρως αντισυμβατικός με αυτό που σήμερα έχουμε στο μυαλό μας ως τον απόλυτο επαγγελματία ποδοσφαιριστή! Μπορούσε να κάνει μισή ώρα πριν αρχίσει ένα παιχνίδι δύο τσιγάρα, να μπει στο γήπεδο και να κάνει απλά δύο διατάσεις και να μην μαρκάρει καθόλου. Ο αρχηγός της Τότεναμ την εποχή που έπαιζε προς τα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Άλαν Μάλερι μιλώντας στο BBC για τον Γκριβς είπε πως υπήρχαν στιγμές που «ήθελα να τον κλοτσήσω γιατί ούτε γύριζε ούτε μάρκαρε αλλά μόλις του έδινες τη μπάλα μπορούσε με δυο κινήσεις να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα!» Και αυτό ήταν που τον διαφοροποιούσε από όλους τους υπόλοιπους star όπως άλλωστε το ίδιο πράγμα ήταν και ο Τζορτζ Μπεστ.
Η μεγάλη διαφορά του ήταν η έκρηξη και η ταχύτητα. Και η γρήγορη σκέψη του! Εάν ένας αμυντικός του έδινε ελάχιστα εκατοστά ο Γκριβς είχε εξαφανιστεί!
Μπορούσε να περάσει έναν και δυο και τρεις αντιπάλους. Μπορούσε να σουτάρει από μακριά μπορούσε να χτυπήσει φάουλ να βάλει γκολ με λόμπα και είχε τεράστια γκάμα στο πως μπορούσε να πλασάρει και σχεδόν σίγουρα μπορούσες να πεις σε ένα οποιοδήποτε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα πως η μπάλα θα ήταν μετά από λίγα δευτερόλεπτα στα δίχτυα! Ο Γκόρντον Μπανκς , αυτή η τεράστια φυσιογνωμία του αγγλικού ποδοσφαίρου και παγκόσμιος πρωταθλητής μαζί με τον Γκριβς το 1966 έλεγε πως δεν είχε ξαναδεί παίκτη που μπορούσε να πλασάρει με τέτοια σιγουριά!
Δυστυχώς για τον ίδιο η μεγάλη του στιγμή που έπρεπε να είναι το παγκόσμιο κύπελλο του 1966 δεν ήρθε! Ένας τραυματισμός στο ματς των ομίλων του στέρησε την συμμετοχή στον προημιτελικό και ο Τζεφ Χαρστ που έπαιξε στη θέση του σκόραρε εναντίον της Αργεντινής και έμεινε μετά μέχρι τον τελικό. Τα τρία γκολ στον τελικό εναντίον της Γερμανίας έκαναν τον Χαρστ Σερ και ο Γκριβς ποτέ κατά βάθος δεν το ξεπέρασε! Τα 44 γκολ που πέτυχε με την Εθνική ομάδα σε 57 ματς μόλις είναι ένα απίστευτο στατιστικό και όποιοι τον είδα να παίζει τότε λένε πως σαν αυτόν η Εθνική Αγγλίας δεν είχε ποτέ κανέναν άλλο στην κορυφή της.
Ουσιαστικά 31 ετών είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο και αυτό μας δημιουργεί ακόμα περισσότερες απορίες για το που μπορούσε να φτάσει τον αριθμό των τερμάτων του αν έκανε μία φυσιολογική καριέρα, τεσσάρων έως πέντε ετών σκοράροντας από 15 γκολ το χρόνο κάτι το οποίο μοιάζει απολύτως λογικό!
Από το 1971 έως το 1978 ταλαιπωρήθηκε πολύ με το αλκοόλ και όπως λέει ο ίδιος δεν θυμάται σχεδόν τίποτα από εκείνη την εποχή. Συνήλθε με πολύ κόπο και με βοήθεια από άλλους παίκτες και του δόθηκε ο ρόλος του σχολιαστή στην τηλεόραση στην διάρκεια των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1982 στην Ισπανία.
Η επιτυχία που είχε του έδωσε για πολλά χρόνια μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 ένα ρόλο τηλεοπτικό με πολλά χρήματα παρουσιάζοντας και εκπομπή μαζί με τον παλιό σταρ της Λίβερπουλ, Ιαν Σεντ Τζον κάτι που μπόρεσε να του δώσει πάλι ισορροπία στη ζωή του!
Εκείνη την εποχή τον είχα γνωρίσει στην δεκαετία του 90 και έχω στη συλλογή μου μερικές σπάνιες φωτογραφίες που μου έχει υπογράψει, μία από αυτές υπάρχει και κοσμεί το γραφείο μου και θεωρώ πολύ όμορφες τις κουβέντες που είχα κατά καιρούς μαζί του συνειδητοποιώντας πόσο ωραίος άνθρωπος ήταν εκτός από τόσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής! Όταν τον ρώτησα πόσο καιρό έχει να πιει, μου έκλεισε το μάτι και μου είπε δεν θυμάμαι αλλά συνεχίζοντας τόνισε πως «Στον γάμο της κόρης μου υπήρχαν τόσες πολλές σαμπάνιες και μπύρες και κρασιά που θα μπορούσα κάποτε να τα πιώ μόνος μου και τώρα εγώ ήμουν σε μια γωνία με ένα ανθρακούχο νερό. Η αγάπη της οικογένειας μου με έσωσε»…
Ο μεγαλύτερος σκόρερ που έβγαλε η Βρετανία δεν είναι πια εδώ αλλά οι αριθμοί και τα επιτεύγματα του είναι τόσα που δεν πρόκειται ποτέ να τον σβήσουν από την μνήμη. R.I.P Greaves…
www.bnsports.gr