Ο Γιώργος Γαλανόπουλος, ο οποίος έχει ελληνικές ρίζες, εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μας στο εξωτερικό, καθώς είναι ο πρώτος Έλληνας τεχνικός στη G-League και παράλληλα ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Ουγκάντα προσπαθεί να βάλει την αφρικανική χώρα στο... μπασκετικό χάρτη.
Το Αfrobasket 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρουάντα και στην μεγάλη γιορτή της αφρικανικής Ηπείρου συμμετέχει ένας... δικός μας άνθρωπος, ο οποίος παρότι είναι Έλληνας τρίτης γενιάς δεν είναι αρκετά γνωστός στο ελληνικό κοινό. Ο Γιώργος Γαλανόπουλος διανύει αισίως την τέταρτη σεζόν του στον πάγκο της Ουγκάντα και τα άλματα στην προπονητική του καριέρα είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια, καθώς και από το 2019 αποτελεί τον πρώτο προπονητή στην θυγατρική ομάδα των Ντάλας Μάβερικς, Texas Legends, στη G-League.
Παρότι η καταγωγή του είναι από τα μέρη μας, το όνομά του δεν είναι συνηθισμένο στα αυτιά μας, καθώς μεγάλωσε στις ΗΠΑ και το Ιλινόι και έχει να επισκεφθεί την Ελλάδα από την ηλικία των εννέα. Η προπονητική μπήκε νωρίς στην ηλικία του και έδειξε ιδιαίτερο ζήλο γύρω από το χώρο του μπάσκετ, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξελιχθεί από έναν απλό υπάλληλο γραφείου των Μάβερικς σε έναν αρκετά υποσχόμενο προπονητή με φιλοδοξίες.
Σύντομα ανέλαβε χρέη assistant coach στους Τexas Legends ως βοηθός του Μπομπ ΜακΚίνι και στη συνέχεια πήρε προαγωγή ως πρώτος προπονητής, όπου συνεργάστηκε και με τον Κώστα Αντετοκούνμπο για ένα διάστημα. Στις πρώτες του μέρες στους Τexas Legends έγινε και η πρώτη επαφή με την ομοσπονδία της Ουγκάντα. Μέχρι να φτάσουν στην οριστική συμφωνία οι δύο πλευρές υπήρξε μία μικρή ιστορία πίσω από τις... κουρτίνες.
Η Ουγκάντα μόλις είχε προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Αfrobasket και ο άλλοτε διεθνής παίκτης της χώρας, Στάνλεϊ Οσίτι, βρήκε τον ΜακΚίνι μέσω της πλατφόρμας, LinkedIn, ώστε να τον προσεγγίσει και να του προτείνει τη θέση του προπονητή. Ο Αμερικανός προπονητής εκείνη την περίοδο είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Όμως δεν άργησε να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο και πρότεινε τον Γιώργο Γαλανόπουλο.
Ο Έλληνας προπονητής ήταν θετικός στη νέα πρόκληση που βρέθηκε μπροστά του και ταξίδεψε άμεσα στην Ουγκάντα με τις «ευλογίες» του general manager των Μάβερικς, Ντόνι Νέλσον. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η «διπλή» ζωή του Γιώργου Γαλανόπουλου σε δύο πάγκους παράλληλα. Μπορεί να ήταν ίδια ως δουλειά αλλά οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές.
Από τις πρώτες του προπονήσεις με την ομάδα της Ουγκάντα ο Γαλανόπουλος συνειδητοποίησε ότι είχε να ανέβει ένα... βουνό. Οι συνθήκες που επικρατούσαν θύμιζαν ένα καλοστημένο σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας, καθώς λίγες ημέρες πριν το Afrobasket του 2017 οι εγκαταστάσεις στις οποίες προπονούνταν ήταν απογοητευτικές. Για την ακρίβεια δεν υπήρχε καθόλου ρεύμα στο γήπεδο, ενώ ο κλιματισμός ήταν ανύπαρκτος. Το αποκορύφωμα ήταν η άσκηση αμυντικών ασκήσεων μέσα στη νύχτα με όπλα.
Παρά τις αντιξοότητες και τη χαμηλή φήμη που έχει το μπάσκετ στην Ουγκάντα, ο Έλληνας προπονητής δεν πτοήθηκε και κατάφερε να μετατρέψει όλα αυτά τα αρνητικά γεγονότα σε πλεονεκτήματα. Κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των παικτών του γύρω από το μπάσκετ αλλά και το στυλ παιχνιδιού τους, ενώ δημιούργησε μία ομάδα που έπαιζε για το σύνολο και όχι ο καθένας για τον εαυτό του.
Αυτό αποτυπώθηκε στο παρκέ και στους επίσημους αγώνες του ομίλου στο Afrobasket το 2017, όπου κοίταξε στα... μάτια όλους τους αντιπάλους της και ηττήθηκε στην παράταση από την πρωταθλήτρια, Ανγκόλα.
Πλέον η Ουγκάντα βρίσκεται στην τελική φάση μίας ακόμη μεγάλης διοργάνωσης και φαίνεται ότι ο Γιώργος Γαλανόπουλος κερδίζει το «στοίχημα» με τον εαυτό του, ώστε να μονιμοποιήσει την ομάδα του σε αυτά τα τουρνουά.
Νίκος Τσώτας
www.bnsports.gr