Sports Βusiness

Deloitte: Παρά την απώλεια 3,7 δισ. σε έσοδα, οι πέντε μεγάλες λίγκες θα βγουν κερδισμένες από την Πανδημία μακροπρόθεσμα!

Deloitte: Παρά την απώλεια 3,7 δισ. σε έσοδα, οι πέντε μεγάλες λίγκες θα βγουν κερδισμένες από την Πανδημία μακροπρόθεσμα!
Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι μπορούν να αισιοδοξούν ότι θα βγουν οικονομικά βιωσιμότεροι μακροπρόθεσμα -από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού- με βάση τα νέα στοιχεία της κορυφαίας εταιρείας πληροφορικής και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, Deloitte.

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι γνωστό πως επηρέασε σε τεράστιο βαθμό -όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και οικονομικά- το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και αυτό δεν είναι ένα γεγονός που βασίζεται μονάχα σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά πλέον αποδεικνύεται και με ευρήματα.

Η κορυφαία εταιρία πληροφορικής και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, Deloitte, πραγματοποίησε την 30η ετήσια επισκόπηση των χρηματιστηριακών δεδομένων για το ποδόσφαιρο και η οποία δημοσιεύεται την Πέμπτη 29 Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτή, αποκαλύπτεται -αυτό που ήδη πάνω κάτω γνωρίζαμε- πως, δηλαδή στα πέντε κορυφαία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (σ.σ. Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1) η αγοραστική τους δύναμη συρρικνώθηκε κατά 13% το 2019/20, δηλαδή στα 25,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

pri152570034.jpg

«Μπορούν να βγουν ευνοημένες οι ομάδες στο άμεσο μέλλον»

Ωστόσο, τα στοιχεία για την χρονιά που έρχεται θα είναι ενθαρρυντικά, αν και εφόσον επιτραπεί κανονικά η προσέλευση των υποστηρικτών και πάλι στα γήπεδα. Ο Νταν Τζόουνς (σ.σ. εκπρόσωπος του αθλητικού τμήματος του επιχειρηματικού ομίλου της Deloitte) αισθάνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο το ποδόσφαιρο αναγκάστηκε γρήγορα να επανεξετάσει το επιχειρηματικό του μοντέλο τους τελευταίους 18 μήνες θα μπορούσε να έχει και... θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα.

«Ήταν η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο είδε τέτοια μεγάλη πτώση στα έσοδα του, με εξαίρεση τη Γερμανία, η οποία ήταν σα να έβλεπε... πιο μπροστά απ'όλους τους υπόλοιπους. Τα ευρήματα από την έρευνα μας στηρίζονται ουσιαστικά σε δυο τομείς. Το κλείσιμο των θυρών για τους οπαδούς και τους αγώνες που αναβλήθηκαν οριστικά. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως σαφώς έχουμε μεγάλη μείωση των εσόδων της Premier League για πρώτη φορά κατά το οικονομικό έτος 2019/2020, αλλά αναμένουμε ότι τα στοιχεία για τη σεζόν 2020/2021 θα παρουσιάσουν μια αξιοπρεπή ανάκαμψη, χωρίς ωστόσο να φτάσουν τα υψηλά νούμερα του 2018/19».

Το μέλος της Deloitte εκτιμά πως με μια λελογισμένη οικονομική πολιτική, μεταξύ των συλλόγων που επιθυμούν να περιορίσουν το αυξανόμενο μισθολογικό κόστος, θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε ένα πολύ πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

«Εάν αυτό συνεχιστεί όταν όλα επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία και πάλι, θα μπορούσατε πραγματικά να δείτε τους συλλόγους, μετά από ένα εξαιρετικά δυσάρεστο οικονομικό σοκ τους τελευταίους 18 μήνες, να βγαίνουν από αυτό σε ισχυρότερη θέση για το μέλλον, επειδή έχετε καταφέρει να βάλετε τα διαλείμματα σε αυτόν τον πληθωρισμό μισθών».


masks-football.jpg

«Χτυπήθηκε» σοβαρά η Premier League

Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, τον περασμένο Ιούνιο, τα έσοδα για τους συλλόγους της Premier League μειώθηκαν από το ρεκόρ των 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018/19 σε 5,2 δισεκατομμύρια σε σχέση το 2019/20. Μια τεράστια και πρωτοφανής στα χρονικά μείωση, που προήλθε από τη έλλειψη θεατών στα γήπεδα σε συνδυασμό με την έκπτωση και καθυστέρηση εσόδων από τους τηλεοπτικούς παρόχους.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού – με το ποδόσφαιρο να κλείνει από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι το «Project Restart» της Premier League κεκλεισμένων των θυρών τον περασμένο Ιούνιο – ήταν τέτοιος που προκάλεσε ρεκόρ ζημιών προ φόρων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα, η αγοραστική αξία των συλλόγων της Premier League είδε τη μικρότερη αύξηση από τη σεζόν 2004/05, κατά 4% σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019/20, ενώ η καμπύλη του συνολικού κόστους των μισθών των ποδοσφαιριστών παρέμεινε... επίπεδη, λόγω του ότι πολλοί Ευρωπαϊκοί αγώνες συνεχίστηκαν.

Η EFL ανέφερε μείωση των εσόδων της κατά 13%, δηλαδή 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2019/20 και στις τρεις κατηγορίες, που βρίσκονται κάτω από την Premier League. Η περίοδος που καλύπτεται από την τελευταία έκθεση της Deloitte «διασχίζει» μόνο το πρώτο μέρος της πανδημίας, με τη σεζόν 2020/2021 να συνεχίστηκε μεν, αλλά για μικρό αριθμό αγώνων δε, κυρίως κεκλεισμένων των θυρών, καθώς παρατάθηκαν οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό και τα εθνικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0