Η Βραζιλία οδεύει προς το 10ο και δεύτερο συνεχόμενο Copa America, βασισμένη στην επιθετική της πολυφωνία, στην άμυνα από ατσάλι, αλλά και στην υπέρ της παράδοση στη διοργάνωση.
Το θέαμα κερδίζει τις καρδιές των φιλάθλων, αλλά η άμυνα τους τίτλους. Η Βραζιλία φέρεται πως ενστερνίστηκε το συγκεκριμένο γνωμικό και πέρασε στη νέα εποχή, που δεν έχει ραμπόνες ή σομπρέρο, αλλά αγνό ποδοσφαιρικό ορθολογισμό. Αυτόν που την κρατά αήττητη σε επίσημο παιχνίδι τρία χρόνια τώρα, και τον διατηρεί ακόμη και στο Copa America, που ενδείκνυται για υλοποίηση ιδεών που είναι έξω από το «κουτί».
Μόνος θιασώτης αυτού του στυλ; Ο Νεϊμάρ. Όχι μόνο γιατί του το επιβάλλει η ικανότητά του, αλλά γιατί του το επιτρέπει το όνομα και η ιδιοσυγκρασία του.
Στη φετινή πορεία στο Copa America μπορεί να αποτελεί ως ένα σημείο το πρώτο βιολί με 2 γκολ και 3 ασίστ, αλλά σε αντίθεση με άλλες διοργανώσεις που η «Σελεσάο» όδευε ολοταχώς προς τον τίτλο, δεν σκοράρει μόνος του. Για την ακρίβεια, σκοράρουν όλοι.
Της αμύνης τα παιδιά πλέον έχουν διττό ρόλο
Τα φώτα και τα εύσημα μπορεί να συγκεντρώνονται γύρω από τους επιθετικούς, αλλά κατά μήκος της διοργάνωσης, έχουν την αμέριστη βοήθεια των αμυντικών. Όχι μόνο στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση.
Εκτός από το μηδέν παθητικό που έχει διατηρηθεί στα τέσσερα από τα έξι παιχνίδια της Βραζιλίας ως τώρα, τέσσερις αμυντικογενείς παίκτες της ομάδας έχουν βρει δίχτυα. Ο λόγος για τους Άλεξ Σάντρο, Μιλιτάο, Κασεμίρο και Μαρκίνιος, που έχουν σκοράρει τα 4 από τα δώδεκα γκολ της ομάδας τους στο φετινό Copa America.
Αριθμός επουδενί αμελητέος, αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για το 1/3 των συνολικών γκολ της Βραζιλίας στη διοργάνωση. Εξηγείται, όμως, από την επιθετική πολυφωνία της «Σελεσάο» -σήμα κατατεθέν φέτος- αφού μετρά 10 διαφορετικούς σκόρερ!
Διατηρεί το επιθετικό της μοτίβο, βελτιώνεται αμυντικά
Η Βραζιλία παρουσιάζει διαφορετικό πρόσωπο στη διοργάνωση ανά δεκατία, αλλά τρομακτικά κοινό στις back-to-back κατακτήσεις της. Η φετινή διοργάνωση, ως άμεσα συνδεδεμένη με αυτή του 2019, δεν «σπάει» τον κανόνα.
Η ομάδα του Τίτε πριν δύο χρόνια έκλειστ το Copa America έχοντας δεχτεί μόλις ένα γκολ και έχοντας σκοράρει 13 φορές. Φέτος; Έχει βρει δίχτυα 12 φορές και έχει δεχτεί δύο τέρματα, με τον τελικό να εκκρεμεί.
Ακόμα και στις προηγούμενες σερί επιτυχίες (2004-2007) έφτασε στην κατάκτηση του Copa America με εξαιρετικά κοινούς αριθμούς σε επίθεση και άμυνα.
Πέτυχε τα 10+ γκολ ως όφειλε (11 το 2004, 15 το 2007), αλλά η «αχίλλειος πτέρνα» ήταν τα μετόπισθεν, όπου δέχτηκε πέντε και έξι γκολ αντίστοιχα. Όσο για τους σκόρερ; Τα εύσημα έμειναν στους λίγους.
Ο Ρομπίνιο με 5 γκολ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής το 2007, ενώ τρία χρόνια πριν ο Αντριάνο έσπασε τα κοντέρ, σκοράροντας τα 7 από τα 11 γκολ της Βραζιλίας.
Επιδόσεις πλήρεις ατομικά, που δεν αγγίζουν, όμως, συνολικά την υπερηχητική ομάδα της προηγούμενης δεκαετίας.
Το άπιαστο όνειρο των ‘90s
Ο χρόνος δεν γυρνά πίσω, αλλά και να γυρνούσε, δεν είναι βέβαιο πως η Βραζιλία θα κατάφερνε όσα έπραξε στα ‘90s.
Με ορμή από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, διέλυσε κάθε αντίπαλο που βρήκε στο διάβα της στο Copa America του 1997. Ο Ρονάλντο, που αναδείχτηκε και καλύτερος παίκτης του τουρνουά, βρήκε πέντε φορές δίχτυα και η ομάδα του σημείωσε 22 (!) γκολ σε έξι παιχνίδια, τη στιγμή που δέχτηκε μόλις ένα! Το μοτίβο, όμως, δεν «έσπασε».
Στην αμέσως επόμενη διοργάνωση του 1999 φρόντισε να διατηρήσει τους αριθμούς σε επίθεση και άμυνα, σε κοντινά επίπεδα! Οι Ρονάλντο-Ριβάλντο, σε ένα προπομπό του τι θα ακολουθούσε στα γήπεδα της Νότιας Κορέας πέντε χρόνια μετά, σκόραραν από πέντε γκολ έκαστος, ενώ η Βραζιλία πέτυχε συνολικά 17! Ο Ντίντα μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του μόλις δύο φορές σε όλο το τουρνουά και κάπως έτσι το Copa America βρήκε κάτοχο, με το «Joga Bonito» να γνωρίζει τις καλύτερες μέρες του.
Με νέα ταυτότητα για επιτυχίες γνώριμες
Αν ενωθούν τα κομμάτια του παζλ, δείχνουν πως η Βραζιλία έχει ό,τι χρειάζεται για να κάνει το back-to-back. Εκτός από τις πειστικές εμφανίσεις της, δείχνει να ακολουθεί το μονοπάτι το 2019 που την οδήγησε στο τρόπαιο.
Δεν είναι τυχαίοι οι κοινοί αριθμοί, άλλωστε. Υποδηλώνουν φουρνιές παικτών, με σφραγίδα προπονητή και ποδοσφαιρική ταυτότητα, τρίπτυχο που αποτελεί προαπαιτούμενο για τις επιτυχίες.
Αν θα τα καταφέρει και φέτος; Θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αντιπαλό της στον τελικό, γιατί κακά τα ψέματα, ένας τελικός ανάμεσα σε Αργεντινή και Βραζιλία, δεν ερμηνεύεται από αριθμούς.
Brazil have won the last five Copa América finals they played: 1997, 1999, 2004, 2007 and 2019. Finalist. @OptaJoao pic.twitter.com/nXZX47RA4W
— brasil football?? (@psglive_) July 6, 2021
Φάνης Τσοκανάς