Προολυμπιακά τουρνουά: Οι παίκτες-MVP των τεσσάρων ομάδων που «χαμογέλασαν» στο τέλος (video)

Προολυμπιακά τουρνουά: Οι παίκτες-MVP των τεσσάρων ομάδων που «χαμογέλασαν» στο τέλος (video)
Το Προολυμπιακό τουρνουά έφτασε στο τέλος του, με τις τελευταίες τέσσερις ομάδες που προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες να έχουν τους δικούς τους ήρωες και τα βραβεία να έχουν έντονο άρωμα... ΝΒΑ και μία εξαίρεση.
Σχετικά Άρθρα

Τα τελευταία κομμάτια του παζλ των δώδεκα ομάδων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ολοκληρώθηκε με την Ιταλία, την Σλοβενία, την Τσεχία και την Γερμανία να παρουσιάζουν ένα άκρως ανανεωμένο και ανταγωνιστικό πρόσωπο και να ρίχνουν στο... καναβάτσο τους οικοδεσπότες.

Οι τέσσερις συγκεκριμένες ομάδες είχαν τον δικό τους ηγέτη καθ' όλη την διάρκεια των Προολυμπιακών αγώνων, με κάποιους από αυτούς να είναι συνηθισμένοι να βρίσκονται στο επίκεντρο και κάποιους άλλους να εξελίσσονται σε μία ευχάριστη έκπληξη. Οι τρεις εκ των τεσσάρων αθλητών που αναδείχθηκαν στο τέλος ΜVP των τουρνουά αγωνίζονται στο ΝΒΑ, ενώ μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο «λυτρωτής» των Ιταλών.

Συγκεκριμένα αυτός ο τίτλος αποδόθηκε στους NBAers, Λούκα Ντόντσιτς (Σλοβενία), Τόμας Σατοράνσκι (Τσεχία), Μο Βάγκνερ (Γερμανία) και στον... Ευρωλιγκάτο παίκτη, Ακίλε Πολονάρα (Ιταλία).

Ακίλε Πολονάρα - Βελιγράδι (Σερβία)

Οι Ιταλοί δεν είχαν στην διάθεσή τους πολύπειρους αθλητές της από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και το εκπροσώπησε μόνο ο νεαρός Νικολό Μάνιον. Όμως και παίκτες υψηλού επιπέδου στην Ευρώπη (Μπελινέλι, Ντατόμε) προτίμησαν να ξεκουραστούν, ενώ δεν μπορούσε να αγωνιστεί λόγω της συμμετοχής του στα πλέι-οφ του ΝΒΑ ο Ντανίλο Γκαλινάρι (Ατλάντα). Οπότε ο Ρομέο Σακέτι έπρεπε να βρει αλλού τον άνθρωπο που θα έβγαζε τα κάστανα από την φωτιά. Τελικά αυτός ήταν ο Ακίλε Πολονάρα, ο οποίος σε τρεις αγώνες στο Προολυμπιακό τουρνουά σημείωσε 17.3 πόντους, 9.3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ κατά μέσο όρο.


po.jpg

Το καλύτερο βέβαια το φυλούσε για το τέλος και τον μεγάλο τελικό, όπου εκτός από την οικοδέσποινα Σερβία «πλήγωσε» και τον νέο του προπονητή στην Φενέρμπαχτσε, Ιγκόρ Κοκόσκοφ, με μία εντυπωσιακή εμφάνιση. Για την ακρίβεια πέτυχε 22 πόντους με 6/8 τρίποντα, μάζεψε 12 ριμπάουντ και έδωσε την ευκαιρία στην Ιταλία να επιστρέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 17 χρόνια.

Μόριτζ Βάγκνερ - Σπλιτ (Κροατία)

Η Γερμανία μετά την απουσία των Σρέντερ και Τσίπσερ έδειχνε απεγνωσμένη ώστε να βρει τον ηγέτη που θα την φτάσει μέχρι το... θαύμα. Ο ηγέτης βρέθηκε και ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (ΝΒΑ). Ο λόγος για τον Μο Βάγκνερ, ο οποίος παρότι δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τα τελευταία τρία χρόνια στο ΝΒΑ, κατάφερε να προσφέρει όσα είχαν ανάγκη τα «πάντσερ» και να επιστρέψουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ύστερα από 13 χρόνια, όταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι ήταν το απόλυτο αφεντικό.

wagner.jpg

Ο νεαρός αθλητής είχε σταθερή παρουσία στους τέσσερις αγώνες του Προολυμπιακού τουρνουά στο Σπλιτ και όσο χρόνο βρέθηκε στο παρκέ το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Η καλύτερή του εμφάνιση ήταν στον τελικό απέναντι στη Βραζιλία, σημειώνοντας 28 πόντους με 3/6 τρίποντα, ενώ παράλληλα πρόσθεσε 6 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα. Σε τέσσερις αγώνες πέτυχε 14.3 πόντους και 4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Λούκα Ντόντσιτς - Κάουνας (Λιθουανία)

Ίσως ο πιο περιζήτητος και φημισμένος παίκτης και των τεσσάρων Προολυμπιακών τουρνουά και όχι άδικα. Τα κολακευτικά σχόλια που τον ακολουθούσαν από το ΝΒΑ έπιασαν... τόπο και δεν ήταν υπερβολές με βάση τα κατορθώματά του στο παρκέ. Ο σούπερ σταρ των Dallas Mavericks είναι συνηθισμένος στις ατομικές διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο και όχι μόνο. Ο Λούκα Ντόντσιτς έχει βάλει σκοπό να τα σαρώσει όλα με το εθνόσημο στο στήθος του και μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ (2017) κατάφερε να οδηγήσει την Σλοβενία για πρώτη φορά στην ιστορία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

lll_2.jpg

Ο νεαρός γκαρντ δεν φοβήθηκε να τα... βάλει με τα φαβορί του τουρνουά και «άγγιξε» triple-double μέσους όρους (21.3 π.,11.3 ασ.,8 ριμπ.), ενώ στον τελικό «εκτέλεσε» τους Λιθουανούς με 31 πόντους, 13 ασίστ και 11 ριμπάουντ.

Τόμας Σατοράνσκι - Βικτόρια (Καναδάς)

Η μεγάλη κερδισμένη του ομίλου της Εθνικής Ελλάδος ήταν η απρόβλεπτη και καλά δουλεμένη Τσεχία, η οποία εξασφάλισε για πρώτη φορά την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1980 που είχε συμμετάσχει ως Τσεχοσλοβακία. Οι Τσέχοι είχαν αρκετούς παίκτες, οι οποίοι έκαναν το βήμα παραπάνω και κατέθεσαν την ψυχή τους στο παρκέ αλλά εκείνος που κινούσε τα νήματα στους αγώνες και είχε τον έλεγχο των επιθέσεών τους ήταν ο Τόμας Σατοράνσκι.

sato.jpg

Ο παίκτης των Chicago Bulls μαζί με τους Βέσελι και Μπάλβιν είναι οι «κολώνες» της Τσεχίας, όμως έκανε την διαφορά και στις δύο πλευρές του γηπέδου και θύμισε τον καλό τους εαυτό. Στον τελικό με την Ελλάδα μπορεί να μην έκανε το καλύτερο παιχνίδι της ζωής του (12 π., 3 ριμπ., 3 ασ., 2 κλ.) όμως είχε βάλει το... χεράκι του στα προηγούμενα ματς για να φτάσουν μέχρι εκεί. Για την ακρίβεια σε τέσσερις αγώνες πέτυχε 16 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 5.5 ασίστ κατά μέσο όρο.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0