Συμπληρώθηκαν δεκαεπτά χρόνια από την τελευταία εμφάνιση του 31χρονου τότε Πρωταθλητή Ευρώπης, Ντέμη Νικολαΐδη, στα γήπεδα της Πορτογαλίας και το BN Sports θυμάται και παρουσιάζει περιπτώσεις παικτών που αγωνίστηκαν στα ελληνικά γήπεδα, αλλά ολοκλήρωσαν την καριέρα τους νωρίτερα από το σύνηθες.
Στο πέρασμα του χρόνου, παρουσιάστηκαν αρκετές περιπτώσεις παικτών, που είτε αναγκάστηκαν, είτε αποφάσισαν να δώσουν τέλος στην πορεία τους στο ποδόσφαιρο.
Περιπτώσεις που ξεκινούν από τον Γιώργο Δεληκάρη, αλλά φτάνουν μέχρι τις αρχές της τρέχουσας χιλιετίας και τον Ντέμη Νικολαΐδη.
Γιώργος Δεληκάρης – 30 ετών
Ονομάστηκε «Θεός της Κυριακής» και «Τζορτζ Μπεστ της Ελλάδας», αφού υπήρξε επιβλητική φυσιογνωμία ως παίκτης και ως άνδρας. Ένα από τα σπουδαιότερα δεκάρια που έπαιξε στα ελληνικά γήπεδα, ένας πραγματικός δεξιοτέχνης που για εννέα χρόνια ήταν η σημαία του Ολυμπιακού, αλλά έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που μεταπήδησε από τους «ερυθρόλευκους» στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού.
Οι εμφανίσεις του με την Εθνική Ελλάδος, αλλά και οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις με τη φανέλα των Πειραιωτών, έβγαλαν τη φήμη του και εκτός συνόρων. Έφτασε να παίξει υπό τις οδηγίες του Ρίνους Μίχελς στη Μικτή Κόσμου το 1975, δίπλα στον Πελέ και τον Κρόιφ, σε ένα φιλικό απέναντι στην Άντερλεχτ προς τιμήν του Πολ Βαν Χιμστ.
Έναν χρόνο νωρίτερα, είχε χαρίσει ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς με το εθνόσημο στο στήθος απέναντι στη Δυτική Γερμανία, με εναέριο τακουνάκι. Ίσως ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε τον Φραντς Μπεκενμπάουερ να δηλώσει: «Δεν πίστευα πως υπάρχει τέτοιος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα».
Παρά τη δεδομένη ποιότητά του, αποφασίζει να αποσυρθεί μόλις στα 30 του χρόνια. Ο λόγος παραμένει κρυφός μέχρι και σήμερα, και όπως φαίνεται, έτσι θα παραμείνει.
«Είναι ένα μυστικό που δεν πρόκειται να αποκαλύψω. Θα το κρατήσω για εμένα. Πληγώθηκα, υπέφερα, πονάω ακόμη γι’ αυτή την απόφαση. Αλλά αρκετά. Τιμώρησα τον εαυτό μου για τις αδυναμίες μου».
Ντέμης Νικολαΐδης – 31 ετών
Ο Ντέμης Νικολαΐδης αποχωρίστηκε την κιτρινόμαυρη φανέλα για μόλις έναν χρόνο, για να φορέσει αυτή της Ατλέτικο Μαδρίτης (2003-2004). Όντας Πρωταθλητής Ευρώπης μετά κόπων και βασάνων, αφού τον ταλαιπωρούσε ένα πρόβλημα στη μέση του κατά τη διάρκεια του EURO 2004, αποφασίζει να δώσει τέλος σε μία σπουδαία καριέρα. Αλλά ο τραυματισμός του δεν ήταν ο μόνος λόγος.
Η ΑΕΚ το 2004 βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού οικονομικά και διοικητικά. Ένα μεγάλο μέρος των ποδοσφαιριστών και του τεχνικού τιμ ήταν έτοιμο να καταθέσει προσφυγή για οφειλές, ενώ παρέμενε άστεγη μετά την κατεδάφιση του Νίκος Γκούμας. Για να δώσει τρόπο διαφυγής στην ομάδα της καρδιάς του από τη θέση του προέδρου, αποσύρθηκε από τους αγωνιστικούς χώρους, τη στιγμή που η καριέρα του έφτασε στο δικό της «Έβερεστ» εκείνο το καλοκαίρι.
Γιούρκας Σεϊταρίδης – 32 ετών
Ένα από τα καλύτερα δεξιά μπακ της Ευρώπης στα μέσα της δεκατίας του 2000. Ο Γιούρκας απόλαυσε συλλογικούς τίτλους, μα πάνω απ’ όλα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004. Αποσύρθηκε από τους αγωνιστικούς χώρους το 2013, φορώντας την ίδια πράσινη φανέλα με την οποία συστήθηκε στην Ευρώπη και ανάγκασε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να αναρωτηθεί το περιβόητο: «Who is Giourkas?».
Παρών σε κάθε μεγάλο τουρνουά με την Εθνική Ελλάδος μέχρι το 2010, αποτέλεσε ένα σπουδαίο κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο της χώρας, αλλά οι τραυματισμοί και η αγωνιστική του πτώση, τον ανάγκασαν να δώσει πρόωρο τέλος στην καριέρα του, το καλοκαίρι του 2013, όταν και δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό.
Πάρης Γεωργακόπουλος - 27 ετών
Ο Πάρης Γεωργακόπουλος έχει μείνει στη συνείδηση των φιλάθλων ως ο παίκτης που αρνήθηκε να υπογράψει το συμβόλαιο που του προσέφερε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Ήταν, ωστόσο, κάτι παραπάνω από ένας «επαναστάτης» της εποχής.
Τεχνίτης, αέρινος, ποδοσφαιριστής εγκεφαλικός που δεν χρειαζόταν να βασίζεται τόσο στα σωματικά του προσόντα. Άφησε τα διαπιστευτήριά του στην Παναχαϊκή πριν μετακινηθεί στον Παναθηναϊκό το 1986, όμως, η διαφωνία για το συμβόλαιό του τον Νοέμβριο του 1991, τον έθεσε εκτός ομάδας και ανέτρεψε τα δεδομένα, οδηγώντας τον εκτός αγωνιστικών χώρων πρόωρα.
«Του είπα Πρόεδρε, ξέρω ότι δεν μπορώ να πάω σε άλλη ομάδα, αλλά μπορώ να πάω σπίτι μου» ανέφερε σε μία πρόσφατη συνέντευξή του, κλείνοντας ουσιαστικά μία πόρτα που σκόπευε από καιρό να κλείσει, αφού όπως έχει δηλώσει, είχε στόχο να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 29 του χρόνια και να συνεχίσει τις σπουδές του.
Γίνεται ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για το συνηθισμένο μοντέλο ποδοσφαιριστή. Πώς να χωρέσει στα ελληνικά καλούπια; Με το τέλος της καριέρας του γυρνά στην πατρίδα του, την Πάτρα, για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο, αλλά εξιλαστήριο θύμα για την τροπή της καριέρας του δεν αναζητά: «Θα ήταν ωραίο για τον κόσμο να ακούσει πως με κατέστρεψε ο Βαρδινογιάννης, αλλά δεν ισχύει».
Γιώργος Δώνης – 31 ετών
Με εισιτήριο την κούρσα του μέσα στο Άμστερνταμ, ο Γιώργος Δώνης ανοίγει την πόρτα για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές προς το «Νησί». Ο προορισμός του είναι η Μπλάκμπερν, όπου το 1996 υπογράφει ένα συμβόλαιο που στα σημερινά δεδομένα θα άγγιζε περίπου τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ! Καταγράφει 22 συμμετοχές, βρίσκει δίχτυα δύο φορές, αλλά σύντομα επαναπατρίζεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα για λογαριασμό της ΑΕΚ.
Θα επιστρέψει στην Αγγλία τον Ιανουάριο του 1999 για να αγωνιστεί στη Σέφιλντ και έπειτα στη Χάντερσφιλντ, αλλά τα καλύτερά του χρόνια τα έχει αφήσει πίσω. Σε ηλικία τριάντα ενός ετών γυρίζει στο Νίκος Γκούμας, δεν καταγράφει καμία συμμετοχή σε αυτή τη δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ και κλείνει την καριέρα του πρόωρα.
Χουάν Χοσέ Μπορέλι – 32 ετών
Ο θρυλικός πλέον «Χότα-Χότα» πέρασε διά πυρός και σιδήρου για να φτάσει σήμερα να συγκαταλέγεται στους καλύτερους ξένους που έπαιξαν στα ελληνικά γήπεδα. Ο ερχομός του στον Παναθηναϊκό το 1991 δεν αποδείχθηκε ρόδινος. Μέχρι τη σεζόν 1994/95 υπήρχε διαρκής αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, κυρίως από τους προπονητές του.
Η αγωνιστική του άνοδος και οι σταθερά καλές εμφανίσεις του ανοίγουν την πόρτα της Εθνικής Αργεντινής. Παίρνει μέρος στο Copa America του 1995 -όπου η χώρα του φτάνει ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης- αλλά το κεφάλαιο της Ελλάδας σιγά σιγά κλείνει. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Οβιέδο (1996-97), γυρνά και περιπλανιέται σε συλλόγους της Αργεντινής για μία πενταετία, μέχρι που αποφασίζει να κλείσει την καριέρα του.
Το 2002, σε ηλικία μόλις 32 ετών, επιστρέφει στη χώρα μας, με τον Ακράτητο να αποτελεί τον τελευταίο του σταθμό.
Λουτσιάνο Γκαλέτι – 30 ετών
Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι έγινε κάτοικος Πειραιά το καλοκαίρι του 2007, ερχόμενος από την Ατλέτικο Μαδρίτης, με ένα πλούσιο βιογραφικό στα γήπεδα της Ισπανίας, αλλά και 13 συμμετοχές και 3 γκολ με την φανέλα της Εθνικής Αργεντινής.
Παρά την πρόθεση τόσο του παίκτη, όσο και του Ολυμπιακού να τον διατηρήσει στο ρόστερ μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του, ένα πρόβλημα υγείας που τον συνόδευε από όταν βρισκόταν στα κατώτερα κλιμάκια της «αλμπισελέστε», τον ανάγκασε να αποχωρήσει από τα γήπεδα.
«Το 1997 βρισκόμουν με την εθνική ομάδα U-20 της Αργεντινής στο Μεξικό. Ήπιαμε σόδα με πάγο, όμως το νερό ήταν μολυσμένο. Ταλαιπωρήθηκα από ίωση, ενώ με πονούσε έντονα ο λαιμός μου, κάτι που κατέληξε σε νεφρική ανεπάρκεια», θα δηλώσει ο ίδιος δύο χρόνια μετά την απόσυρσή του.
Μπορεί να επιστρέφει μετά από τρία χρόνια αποχής από το ποδόσφαιρο για ένα σύντομο πέρασμα από τον ΟΦΗ (σεζόν 2013-14), αλλά η καριέρα ενός από τους ποιοτικότερους εξτρέμ που είδαν ποτέ τα ελληνικά γήπεδα, είχε σταματήσει ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2010.
Αλέξης Αλεξούδης – 29 ετών
Στα βιβλία ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, πάντοτε θα αναφέρεται ως ένα από τα μεγαλύτερα «what if». Ο Αλέξης Αλεξούδης, παιδί της μεγάλης σχολής του Ευγένιου Γκέραρντ στον ΟΦΗ, αποτελούσε στα ‘90s ένα πολύ καυτό όνομα.
Ήταν για χρόνια το έτερο ήμισυ του Κριστόφ Βαζέχα και ένας παίκτης για τον οποίο ο εμβληματικός Πολωνός φορ έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση. Ωστόσο, η μοίρα του έπαιξε περίεργο παιχνίδι.
Οι συνεχείς τραυματισμοί τη σεζόν 1998-99 τον πηγαίνουν πολλά βήματα πίσω. Ουσιαστικά δεν επανέρχεται ποτέ. Προσπαθεί να αναγεννήσει την καριέρα του μέσω του Εθνικού Αστέρα το 2000 και του ΟΦΗ το 2001, αλλά το σώμα του δεν τον υπακούει και τον αναγκάζει να αποσυρθεί στα 29 του χρόνια.
Πάντα, ωστόσο, θα έχει μία θέση στην ιστορία του εγχώριου και μη ποδοσφαίρου, αφού το 1995 απέναντι στην Άαλμποργκ, πέτυχε το πέμπτο γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του Champions League, όταν άνοιξε το σκορ στο ΟΑΚΑ μόλις 27 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του παιχνιδιού.
Γιάκομπ Γιόχανσον – 31 ετών
Ήταν Ιανουάριος του 2015, όταν η ΑΕΚ ούσα στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ανακοίνωνε την απόκτηση ενός άγνωστου Σουηδού αμυντικού χαφ. Ο Γιάκομπ Γιόχανσον ήρθε από την Γκέτεμποργκ και έκτοτε αποτέλεσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της «Ένωσης» για την επόμενη τριετία.
Όταν οι «κιτρινόμαυροι» κατέκτησαν το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια «ανομβρίας» τη σεζόν 2017-18, μέτρησε μόνο οκτώ συμμετοχές, αφού υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και άνοιξε το «μαύρο» κεφάλαιο των τραυματισμών.
Με τον ίδιο αθόρυβο τρόπο που ήρθε στην ΑΕΚ, αποχώρησε το καλοκαίρι του 2018. Όμως, ούτε στην Τουλούζ, ούτε στην Γκέτεμποργκ, κατάφερε να αποχωριστεί τα προβλήματα με τους τραυματισμούς του και έτσι μπήκε άδοξο τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα.
Δημήτρης Μελιόπουλος – 20 ετών
Ο Δημήτρης Μελιόπουλος, το νεότερο μέλος σε αυτή τη λίστα, υπήρξε το «μήλον της έριδος» για το λεγόμενο Big-4 της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2019. Μετά από ένα μεταγραφικό σίριαλ λόγω των υψηλών αξιώσεων της Ξάνθης - απόρροια της πίστης προς τον νεαρό αμυντικό χαφ - μετέβη στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.
Λίγους μήνες αργότερα, ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία η απόφασή του να αποχωρήσει από τους αγωνιστικούς χώρους, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Με μία τοποθέτησή του στα social media, όπου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η απόφασή μου ήταν αυτή και την έπραξα, γιατί τα όνειρά μου δεν είναι αυτά», έδωσε τέλος σε μία καριέρα γεμάτη ελπίδες, πριν καλά -καλά ξεκινήσει.
Φάνης Τσοκανάς