Το εκτός έδρας γκολ δεν υπάρχει πλέον στις διοργανώσεις της UEFA και το «BN Sports» σας παρουσιάζει 10+5 παιχνίδια που κρίθηκαν σε αυτό…
Είναι επίσημο. Τα νοκ-άουτ παιχνίδια των διοργανώσεων της UEFA δεν θα κρίνονται πλέον στο εκτός έδρας γκολ, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή στο ποδόσφαιρο, καθώς δεν είναι λίγα τα παιχνίδια μέσα στα χρόνια, που έχουν κριθεί αυτόν τον κανονισμό.
Το «BN Sports» σας θυμίζει, σε ποιους αγώνες, έχει παίξει ρόλο το συγκεκριμένο γκολ και πόσο διαφορετική θα μπορούσε να ήταν η ιστορία. Από την επική πρόκριση του Παναθηναϊκού, στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της Γιουβέντους και από εκεί, στις μεγάλες στιγμές των τωρινών δεδομένων.
⚽ The away goals rule will be removed from all UEFA club competitions from the 2021/22 season.
— UEFA (@UEFA) June 24, 2021
Ties in which the two teams score the same number of goals over the two legs will now have two 15-minute periods of extra time, and, if required, penalty kicks.#UCL #UWCL #UEL #UYL
Το πρώτο στην ιστορία…
Το 1965, η UEFA αποφάσισε να δημιουργήσει έναν νέο κανονισμό για το θέμα των διπλών αγώνων. Αυτός ήταν του εκτός έδρας γκολ. Το τέρμα του φιλοξενούμενου, έπιανε για 1,5, με αποτέλεσμα στην ισοπαλία, στο συνολικό σκορ, να έδινε την πρόκριση. Το πρώτο «θύμα» ήταν η Ντούκλα Πράγας κόντρα στη Χόνβεντ. Στο πρώτο παιχνίδι, η ομάδα της Τσεχίας είχε επικρατήσει με 2-1 μέσα στην Ουγγαρία, όμως στον επαναληπτικό, ηττήθηκε με 3-2. Έτσι, έμεινε εκτός από το Κύπελλο Κυπελλούχων.
Φέγενοορντ-Αράντ (1970/71)
Η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος κανονισμός, έφερε τα πάνω-κάτω. Η κάτοχος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περασμένης σεζόν, Φέγενοορντ, αντιμετώπιζε στον πρώτο γύρο την ρουμάνικη Αράντ. Στο ματς της Ολλανδίας, οι Ρουμάνοι κράτησαν το 1-1 και πήγαν με προβάδισμα στην έδρα τους για μία επική πρόκριση. Το τελικό 0-0, έφερε απίστευτους πανηγυρισμούς στον σύλλογο και αποτέλεσε την πρώτη έκπληξη στην Ευρώπη από το εκτός έδρας γκολ.
Γιουβέντους-Μπιλμπάο (1976/77)
Όταν οι τελικοί των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, είχαν διπλούς αγώνες, η Γιουβέντους είχε χρειαστεί αυτόν τον κανονισμό για να προσθέσει στο μουσείο της, τον πρώτο τίτλο UEFA της ιστορίας της. Το 1977, ο ιταλικός σύλλογος είχε φτάσει μέχρι τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και αντιμετώπισε την ισπανική Μπιλμπάο. Στον πρώτο αγώνα, στο Τορίνο, η Γιούβε επικράτησε με 1-0 και σε συνδυασμό με το 2-1 στη χώρα των Βάσκων, κατάφερε να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο.
Μίλαν-Ίντερ (2002/03)
Τη σεζόν 2002/03, τα ημιτελικά του Champions League είχαν έναν μεγάλο εμφύλιο με βλέμμα τον τελικό. Η Ίντερ αντιμετώπιζε τη Μίλαν, σε μία δυάδα αγώνων με απίστευτο ενδιαφέρον. Ωστόσο, η μάχη κρίθηκε σε δύο… ισοπαλίες. Στο πρώτο παιχνίδι, η γηπεδούχος Μίλαν διατήρησε το 0-0 και στο «Τζιουζέπε Μεάτσα» κατάφερε να φύγει με το 1-1, με αποτέλεσμα να πάρει την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.
Ρεάλ Μαδρίτης-Μπάγερν Μονάχου (2006/07)
Αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία ζευγάρια που κρίθηκαν στο εκτός έδρας γκολ. Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου κοντραρίστηκαν στη φάση των «16» του Champions League τη σεζόν 2006/07. Μετά από ένα χορταστικό παιχνίδι στη Μαδρίτη, οι «μερένχες» επικρατούν με 3-2 των Βαυαρών, όμως στη ρεβάνς, η Μπάγερν έδειξε την δυναμική της και επικράτησε με 2-1. Σκορ που έδωσε την πρόκριση στον γερμανικό σύλλογο για την επόμενη φάση.
Τσέλσι-Μπαρτσελόνα (2008/09)
Ακατάλληλο για καρδιακούς ήταν τα ματς των Τσέλσι και Μπαρτσελόνα, στα ημιτελικά του Champions League το 2008/09. Με το πρώτο ματς να έχει λήξει χωρίς σκορ, οι «μπλαουγκράνα» πήγαν στο Στάμφροντ Μπριτζ με έναν και μόνο στόχο: να σκοράρουν. Η οβίδα του Εσιέν στο 3ο λεπτό της αναμέτρησης δεν ανέτρεψε τα δεδομένα. Η Μπαρτσελόνα ήξερε πως χρειάζεται απλώς ένα γκολ. Μπορεί να έβαλε δύσκολα στον εαυτό της χάνοντας τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη, αλλά ήρθε ως λυτρωτής ο Ινιέστα στο 90+3’ με ένα σουτ συστημένο στο «Γ» του Τσεχ, που έμοιαζε ο μόνος τρόπος να νικηθεί εκείνο το βράδυ.
Μονακό-Μάντσεστερ Σίτι (2016/17)
Το «άστρο» του Κιλιάν Εμπαπέ άστραψε στο παιχνίδι της Μονακό με τη Μάντσεστερ Σίτι για τα προημιτελικά του Champions League. Το 5-3 του πρώτου αγώνα υπέρ των «πολιτών», ήταν το κλειδί για τον γαλλικό σύλλογο. Στη ρεβάνς, κατάφεραν να φτάσουν στη μεγάλη ανατροπή και με το 3-1, προκρίθηκαν στα ημιτελικά. Αυτό το πλεονέκτημα από το εκτός έδρας, έδωσε μία θέση στη Μονακό στους «4» της διοργάνωσης.
Ρόμα-Μπαρτσελόνα (2017/18)
Κώστας Μανώλας. Το όνομα που θυμάται κάποιος όταν αναφέρει για το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με την Ρόμα. Οι «μπλαουγκράνα» είχαν επικρατήσει με 4-1 στο πρώτο ματς και η ρεβάνς στη Ρώμη, έμοιαζε διαδικαστική. Η επιρροή του κανονισμού λειτούργησε ξανά. Ο ιταλικός σύλλογος έχει φτάσει μέχρι το 2-0 και στο 82ο λεπτό, ο Κώστας Μανωλάς με κεφαλιά, έγραψε το τελικό 3-0 και έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του στα ημιτελικά του Champions League για την σεζόν 2017/18.
Τότεναμ-Άγιαξ (2018-19)
Ο υπερηχητικός Άγιαξ του 2019 θύμισε τις σπουδαίες φουρνιές των 90’s, όταν έφτασε ένα «βήμα» από τον τελικό του Champions League. Η εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Τότεναμ με γκολ του Φαν ντε Μπεκ έδειχνε πως θα ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει το εισιτήριο του σε τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μετά το 1996, αλλά ο επαναληπτικός στο Άμστερνταμ Αρένα έκρυβε μεγάλες συγκινήσεις. Παρότι προηγήθηκε με 2-0 και φάνηκε πως βρισκόταν αγκαλιά με την πρόκριση, ένα χατ τρικ του Λούκας Μόουρα με ένα γκολ buzzer beater στο 90+3’ έδωσε τη χαριστική βολή στην ομάδα του Έρικ Τεν Χααχ, στερώντας της το δικαίωμα στο όνειρο της επιστροφής στην κορυφή της Ευρώπης.
Ατλέτικο Μαδρίτης-Μπάγερν Μονάχου (2015/16)
Με ένα πρωτάθλημα στην κατοχή τους και εντυπωσιακή πορεία στο Champions League, η Ατλέτικο Μαδρίτης πρέπει να ξεπεράσει και το εμπόδιο της Μπάγερν Μονάχου στα ημιτελικά για να φτάσει στον τελικό της σεζόν 2015/16. Το πρώτο βήμα θα γίνει στη Μαδρίτη, όπου η Ατλέτικο θα επικρατήσει με 1-0 και το μόνο που θα χρειαστεί, είναι να το κρατήσει στο Μόναχο. Οι Βαυαροί προηγήθηκαν, η Ατλέτικο ισοφάρισε και ο Λεβαντόφσκι απλά χάρισε τη νίκη στους Γερμανούς. Το εκτός έδρας γκολ των «ροχιμπλάνκος», όμως, τους έδωσε μία θέση στον μεγάλο τελικό.
Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας (1970/71)
Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει το ματς του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, το 1970/71. Οι Πράσινοι είχαν ηττηθεί με 4-1 από τους «ερυθρόλευκους» στο πρώτο ματς του Βελιγραδίου και χρειαζόντουσαν ένα θαύμα για να προκριθούν. Αυτό το βρήκαν, καθώς στο τελευταίο σφύριγμα, είχαν επικρατήσει με το ευρύ 3-0. Χάρη στο εκτός έδρας τέρμα, ήρθε και η μεγάλη πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η πρώτη και τελευταία για ελληνική ομάδα.
Ολυμπιακός-Άρσεναλ (2019/20)
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα από ελληνική ομάδα. Ο Ολυμπιακός είδε την Άρσεναλ να περάνει με 1-0 από το «Γ. Καραϊσκάκης» και χρειαζόταν μία μεγάλη ανατροπή για να περάσει στους «16» του Europa League. Στο Λονδίνο, το γκολ του Σισέ έστειλε το ματς στην παράταση, εκεί όπου ο Ομπαμεγιάνγκ ισοφάρισε προσωρινά σε 1-1, πριν ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, με προβολή στο 120’, χαρίσει τη πρόκριση στην ελληνική ομάδα.
ΑΕΚ-Ντιναμό Κιέβου (2017/18)
Στην πρωταθληματική της σεζόν την περίοδο 2017-18, η «Ένωση» λίγο έλειψε να γράψει μία νέα «χρυσή» σελίδα στις ευρωπαϊκές της πορείες. Η πλειοψηφία των φιλάθλων θυμάται αυτό το ζευγάρι στους «32» του Europa League για την τεράστια χαμένη ευκαιρία του Σοτζέι Μασούντ. Ωστόσο, η ΑΕΚ και στα δύο παιχνίδια απώλεσε τεράστιες ευκαιρίες για να σφραγίσει το εισιτήριο για τους «16». Το γκολ, όμως, που δέχθηκε στο ΟΑΚΑ αποδείχθηκε καταδικαστικό. Μπορεί ο Αστρίτ Αϊντάρεβιτς να απάντησε στο 80ο λεπτό, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα αφότου πέρασε στο παιχνίδι, όμως το τελικό 1-1, δεν άλλαξε τα δεδομένα. Στη ρεβάνς, οι δύο ομάδες κράτησαν το μηδέν και οι Ουκρανοί πήραν την πρόκριση.
ΑΕΚ-Ερυθρός Αστέρας (1976-77)
Στη σπουδαιότερη ευρωπαϊκή της πορεία προς τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 1976-77, η ΑΕΚ χρειάστηκε τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ. Η «Ένωση» τέθηκε αντιμέτωπη στους «16» με τον Ερυθρό Αστέρα με το πρώτο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια, να την βρίσκει νικήτρια με σκορ 2-0 που διαμορφώθηκε από γκολ του Παπαϊωάννου και του Μαύρου, με αποτέλεσμα να πηγαίνει με ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα στον επαναληπτικό του Βελιγραδίου. Στο Μαρακανά της Σερβίας, η «Ένωση» αιφνιδιάζεται από τον Ερυθρό Αστέρα που πετυχαίνει τρία γκολ μέχρι το 35ο λεπτό, αλλά το τέρμα του Βάγκνερ στο 25’ και οι εντυπωσιακές επεμβάσεις του Λάκη Στεργιούδα αρκούν για να δοθεί μία επική πρόκριση στην ΑΕΚ και να βγάλει τους Έλληνες φιλάθλους στον δρόμο.
Ολυμπιακός-Μέταλιστ (2011-12)
Ο Ολυμπιακός έχοντας πάρει ένα σπουδαίο «διπλό» στην Ουκρανία με 1-0, υποδέχθηκε τη Μέταλιστ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης με στόχο να τσεκάρει το εισιτήριό του προς τους «8» του EuropaLeague. Όλα κυλούσαν ιδανικά για τους «ερυθρόλευκους», αφού στο ημίχρονο της αναμέτρησης προηγούνταν με 1-0 με γκολ του Μαρκάνο στο 14’. Ωστόσο, στα τελευταία δέκα λεπτά του παιχνιδιού ήρθε η κατάρρευση των Πειραιωτών, όταν ο Βιγιάγκρα στο 81’ και ο Ντέβιτς στο 86’ ανέτρεψαν το σκορ για τους Ουκρανούς και στέρησαν μία μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκριση για τον Ολυμπιακό, που για 87 λεπτά βρισκόταν στα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Νότης Χάλαρης