Μόλις λίγα 24ωρα μετά το τέλος της Premier League, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος μίλησε τόσο για τον υποβιβασμό της Γουέστ Μπρομ και τον Σαμ Αλαρντάις, όσο και για τις συνθήκες του πρωταθλήματος
Ο Έλληνας πρώην διεθνής έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς τράβηξε τα βλέμματα με τις εμφανίσεις του στον Ολυμπιακό, πριν ακολουθήσει η μεταγραφή στην Μπόλτον το 2003. Εκεί έμεινε για 5 χρόνια, ενώ έκλεισε την καριέρα του μετά από μία θητεία σε Χαλ και ΑΕΛ. Παράλληλα υπήρξε μέλος και της «χρυσής φουρνιάς» της Eθνικής ομάδας, η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια στο Euro 2004.
Μετά και το τέλος της φετινής Premier League, η Γουέστ Μπρομ του Σαμ Αλαρντάις τερμάτισε στην 19 θέση με 16 βαθμούς, με συνέπεια να υποβιβαστεί στην Championship για τη νέα σεζόν. Ο Γιαννακόπουλος είναι ο μόνος Έλληνας που έχει συνεργαστεί με τον Άγγλο τεχνικό στην Μπόλτον, με τον ίδιο να μας παρουσιάζει μία διαφορετική οπτική για τον «Big Sam».
Ποιες είναι οι βασικές διαφορές στο στυλ του Αλαρντάις, σε σχέση με άλλους προπονητές που έχετε συνεργαστεί;
Κάθε προπονητής έχει διαφορετικό στυλ, όσον αφορά στον τρόπο που προετοιμάζει και καθοδηγεί την ομάδα του. Είναι ένας προπονητής που κοιτά με τον ίδιο τρόπο το αμυντικό και το επιθετικό κομμάτι.
Δεν θα έλεγα ότι είναι αμυντικογενής, η κάθε ομάδα στην οποία δουλεύει παίζει ανάλογα με τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που έχει. Προετοιμάζει την ομάδα και τους παίκτες του ανάλογα με τον κάθε αντίπαλο.
Το ποδόσφαιρο στην Αγγλία έχει γίνει ακόμα πιο γρήγορο, αυτό το καθιστά ένα προπονητή «ειδικών καταστάσεων»;
Είναι ένας προπονητής που μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε κατάσταση, όχι μόνο για να σώσει μία ομάδα, όπως έκανε και με τη Γουέστ Μπρομ. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίπτωση, σχεδόν «mission impossible». Σε άλλες ομάδες το έχει καταφέρει, ωστόσο έτσι όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση στο σύλλογο ήταν πολύ δύσκολο να παραμείνει στην κατηγορία.
Άλλωστε δεν νομίζω πως έχει αλλάξει τόσο το ποδόσφαιρο στην Αγγλία από όταν αγωνιζόμουν, σίγουρα έχουν αλλάξει ακόμα περισσότερο οι σωματότυποι των ποδοσφαιριστών. Πλέον είναι πιο αθλητικοί, όμως όσον αφορά στο ρυθμό και την ταχύτητα του παιχνιδιού, δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές.
Πώς είναι σαν άνθρωπος ο Αλαρντάις, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου;
Είναι πολύ ενδιαφέρων χαρακτήρας, μπορείς να μιλήσεις μαζί του για αρκετά θέματα, τόσο για το ποδόσφαιρο, όσο και για τη ζωή. Είναι ένας άνθρωπος με πολλές εμπειρίες, αθλητικές και κοινωνικές, μόνο να κερδίσεις μπορείς από την συναναστροφή μαζί του. Προσπαθώ τα στοιχεία που έχω πάρει από εκείνον να τα «παντρέψω» με τη δική μου προσωπικότητα, για να με βοηθήσουν στη δουλειά μου.
Υπάρχει κάποιο σκηνικό το οποίο σου έχει μείνει από τη συνεργασία σας;
Είναι ένα χιουμοριστικό περιστατικό, το οποίο κράτησε περίπου για 3-4 βδομάδες. Παίζαμε Σάββατο απόγευμα εκτός έδρας με τη Γουλβς για το πρωτάθλημα, πήραμε τη νίκη και τότε μπήκε στα αποδυτήρια ο Αλαρντάις. Χαριτολογώντας, αλλά εννοώντας αυτό που είπε, λέει, «συγχαρητήρια, θα σας δω την Πέμπτη».
Νομίζαμε πως έκανε πλάκα στην αρχή, αλλά το εννοούσε. Κερδίζουμε στον επόμενο αγώνα και κάνει το ίδιο. Αυτό συνέβη για 5 ή 6 συνεχόμενους αγώνες, όσες και οι νίκες που κάναμε.
Αυτό δεν υπάρχει στην ποδοσφαιρική λογική ή στους «νόμους», όμως δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία και η ατμόσφαιρα σε μία ομάδα. Ήταν μία ιδιαίτερη εμπειρία, αλλά και διδακτική, για εμένα.
Πόσο βοήθησε αυτή η κίνηση όλη την ομάδα;
Βοήθησε πάρα πολύ, «καθάρισαν» τα μυαλά όλων των παικτών. Είναι ωραίο όταν είσαι τόσο πιεσμένος να ξεφεύγεις από το γήπεδο και να περνάς χρόνο με την οικογένεια σου. Ξεκουράζεται το σώμα και όταν επιστρέψεις στο προπονητικό κέντρο είσαι γεμάτος ενέργεια και όρεξη για τον επόμενο αγώνα.
Ήταν μοναδική εμπειρία, είχε και ένα μικρό «τρικ» όλη αυτή η ιστορία, γιατί λείπεις τόσες μέρες από το ποδόσφαιρο και γυρνάς ξεκούραστος. Χρειάζεσαι την σωματική και πνευματική ξεκούραση, ειδικά με τόσους πολλούς αγώνες και ως βασικός.
Υπάρχει κάποια ανάμνηση που ξεχωρίζεις από την θητεία σου στην Αγγλία;
Δύσκολα μπορείς να πεις μόνο μία. Το γεγονός πως κάθε Σάββατο παίζεις στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, στα καλύτερα γήπεδα και σε βλέπουν εκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη. Νιώθω τυχερός και ευλογημένος που το έζησα, είναι ο «μαγικός κόσμος της Premier League», αν βρεθείς εκεί καταλαβαίνεις την διαφορά.
Πλέον στην Αγγλία βρίσκονται οι Κώστας Τσιμίκας και Δημήτρης Γιαννούλης, ενώ συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και η επιστροφή του Ντίνου Μαυροπάνου στην Άρσεναλ. Πιστεύεις ότι αυτά τα τρία παιδιά μπορούν να κάνουν καριέρα στην Premier League;
Βεβαίως, άλλωστε για αυτό αποκτήθηκαν από τις ομάδες τους. Όταν μία ομάδα της Premier League παίρνει την απόφαση να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή, άσχετα από ποια χώρα έρχεται, τον έχουν περάσει από «κόσκινο». Τον παρακολουθούν εν δράσει στους αγώνες και έχουν μία εικόνα, οι εξετάσεις πριν υπογράψει ένας παίκτης είναι πολύ αυστηρές, πρέπει να πληρούνται όλα τα κριτήρια.
Όσοι βρίσκονται εκεί το αξίζουν, από εκεί και πέρα έχει να κάνει με το μυαλό του κάθε ποδοσφαιριστή. Πόσο θα μπορέσει να υιοθετήσει την κουλτούρα και το στυλ παιχνιδιού που χρειάζεται για να παίξει στην Premier League. Είναι δύσκολο, αλλά και οι τρεις τους έχουν τα στοιχεία και τις δυνατότητες να κάνουν καριέρα εκεί.
Μάριος Αγγελέτος