Από την ημέρα που γνωστοποιήθηκε η πρόταση εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, έναντι $68,7 δισ. έχει ξεκινήσει μια διελκυστίνδα μεταξύ Xbox και PlayStation, με επίκεντρο το Call of Duty.
Σκοπός της Sony δεν είναι άλλος από το να διασφαλίσει ότι η δημοφιλής σειρά θα παραμείνει για πάντα στο PlayStation, δίχως περικοπές. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας έχουν κάνει δεύτερο σπίτι τους τα γραφεία των ρυθμιστικών αρχών ανταγωνισμού που θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για να προχωρήσει η συμφωνία. H Sony δεν έχει κάτι δικό της, αντίστοιχο με το Call of Duty και πιο πρόσφατα υποστηρίζει ότι το PlayStation είναι απροστάτευτο μπροστά σε μια τέτοια απώλεια. Υπάρχει ο φόβος ότι σε περίπτωση που η Microsoft αποφασίσει να κάνει το franchise της Activision αποκλειστικότητα του Xbox και επιπλέον το προσφέρει μέσω του Game Pass, θα υπάρξει, εις βάρος της, αλλαγή στρατοπέδου για πολλούς console gamers, αν και σχετικές έρευνες δεν συμφωνούν με το μέγεθος της "αιμορραγίας". Ακόμα, η ιαπωνική εταιρεία υποψιάζεται και το δηλώνει δημόσια, ότι δεν αποκλείεται, ακόμα και αν το Call of Duty παραμείνει στο PlayStation, οι εκδόσεις που θα της προσφέρει η Microsoft να είναι γεμάτες bugs και άλλα συναφή προβλήματα, δηλαδή ποιοτικά κατώτερες από τις αντίστοιχες για ανταγωνιστικές πλατφόρμες.
Τα ακριβώς αντίθετα υποστηρίζει η Microsoft. Προς το παρόν, η αμερικανική εταιρεία δεν εγγυάται την δια βίου, αλλά την δεκαετή παραμονή του Call of Duty στο PlayStation, συν την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τις συμφωνίες ανάμεσα στην Activision και τη Sony, που ακόμα δεν έχουν λήξει. Στα όσα αναφέρονται πως ενδεχόμενη έγκριση της πρότασης εξαγοράς θα βλάψει τον ανταγωνισμό, η απάντηση είναι οι τέσσερεις, δεκαετείς, συμφωνίες που έχουν υπογραφτεί από τις αρχές του χρόνου, με τις Nintendo, Nvidia, Boosteroid και Ubitus για την κυκλοφορία παιχνιδιών του Xbox στις πλατφόρμες τους, αλλά και του Call of Duty εφόσον εγκριθεί η συγχώνευση. Με τα deals αυτά, η Microsoft προτάσσει το επιχείρημα ότι ο ανταγωνισμός όχι μόνο δεν θα ζημιωθεί, αλλά θα ωφεληθεί, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τους gamers, καθώς το Call of Duty θα αποκτήσει, επιπλέον, πάνω από 150 εκ. δυνητικούς νέους παίκτες, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Μάλιστα το Xbox προσπαθεί να το "υποβαθμίσει" κατά κάποιον τρόπο, λέγοντας ότι δεν είναι κάτι το μοναδικό, ούτε ικανό να καθοδηγήσει από μόνο του την κερδοφορία μιας εταιρείας.
Ενεργή συμμετοχή στο έργο έχουν οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού των Η.Π.Α., της M. Βρετανίας και της Ε.Ε. που καλούνται να εγκρίνουν ή όχι την πρόταση εξαγοράς. Η λογική λέει ότι καμία δεν πρόκειται να την απορρίψει, όμως προς το παρόν παίζουν μεταξύ τους ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Ποια αρχή θα κατορθώσει να αποσπάσει τις περισσότερες παραχωρήσεις από πλευράς Microsoft, ποια θα μπορέσει να παρατείνει όσο το δυνατό πιο πολύ την καθυστέρηση της απόφασής της και ποια θα δείξει ότι ερεύνησε το θέμα περισσότερο.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι, τουλάχιστον ως το προσεχές καλοκαίρι, η εν λόγω συγχώνευση θα συνεχίσει να απασχολεί κάθε στέκι που συχνάζουν οι gamers.
Νικήτας Καβουκλής
www.bnsports.gr