Εν έτει 2021 τα electronic sports, γνωστότερα ως e-sports, έχουν κατακτήσει τις καρδιές των νεαρών παιδιών, αλλά και τα μυαλά όλων όσων ψάχνουν μια εναλλακτική μορφή κερδοφορίας. Εκατοντάδες μεγαλοεταιρείες, celebrities και πρόσωπα που ασχολούνται με το επιχειρείν, επενδύουν τακτικά υπέρογκα ποσά που δίνουν την ευκαιρία στους αστέρες του gaming να χτίσουν τις δικές τους περιουσίες, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον αθλητισμό πραγματικού περιβάλλοντος.
Τη φήμη του κορυφαίου καλοπληρωτή έχει το Dota 2. Τα τουρνουά του συγκεκριμένου τίτλου φημίζονται για τα μεγάλα prize pool τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα να είναι αυτό του 2019, όπου οι 18 συμμετέχουσες ομάδες μοιράστηκαν 34.3 εκατομμύρια δολάρια με τους πρωταθλητές «OG» να καρπώνονται τα 15.6.
Πριν αναφερθούμε στους παίκτες και τα ποσά που κέρδισαν μέσω του ανταγωνιστικού gaming, αξίζει να σημειωθεί ότι θα εξετάσουμε μόνο τα κέρδη που αποκόμισαν μέσω των επίσημων πρωταθλημάτων του εκάστοτε τίτλου. Δεν έχουν συνυπολογιστεί δηλαδή τα χρήματα που κερδίζουν μέσω των streams, των χορηγιών, των διαφημίσεων αλλά και των συμβολαίων που έχουν έχουν υπογράψει με τις ομάδες που εκπροσωπούν.
1. Johan «N0tail» Sundstein – 6.9 εκατομμύρια δολάρια (Dota 2)
Ο 27χρονος Δανός, Johan Sundstein, κέρδισε δύο διαδοχικά διεθνή τουρνουά Dota 2 (2018-2019), έχει συμμετάσχει συνολικά σε 127 πρωταθλήματα και είναι μακράν του δευτέρου ο παίκτης με τα πιο πολλά κέρδη στην ιστορία των e-sports.
2. Kyle «Bugha» Giersdorf – 3.2 εκατομμύρια δολάρια (Fortnite)
Ο Giersdorf είναι μόλις 19 ετών και εκμεταλλεύτηκε την εμπορική εκτόξευση του Fortnite όσο κανένας άλλος. Ο πατέρας του τον μύησε στο gaming και δικαιώθηκε πανηγυρικά όταν ο, 16χρονος το 2018, γιος του κέρδισε το παγκόσμιο και μαζί 3 εκατομμύρια δολάρια.
3. Peter «dupreeh» Rasmussen – 1.9 εκατομμύρια δολάρια (CS:GO)
Ο Rasmussen φέρει το δικό μερίδιο στο ότι η Δανία έχει χτίσει παράδοση στα e-sports. Στα 28 του, έχει κατακτήσει τέσσερα μεγάλα τουρνουά και αποτελεί ηγετικό μέλος της δανέζικης Astralis, μια εκ των κορυφαίων ομάδων που είδε ποτέ το CS:GO.
4. Lee «Faker» Sang-hyeok – 1.3 εκατομμύρια δολάρια (League of Legends)
O «Faker» είναι ίσως ο διασημότερος παίκτης σε όλη την ιστορία του ηλεκτρονικού αθλητισμού. Κέρδισε το πρώτου του παγκόσμιο στο ντεμπούτο του (2013) σε ηλικία 17 ετών, έχει κατακτήσει τα πάντα και αν το League of Legends πλήρωνε καλύτερα δεν θα τον βλέπατε ποτέ στην τέταρτη θέση της συγκεκριμένης λίστας
5. Ian «C6» Porter – 1.2 εκατομμύρια δολάρια (Call of Duty)
Ο Porter είναι 28χρονος Αμερικανός με δεκαετή καριέρα στο Call of Duty. Έχει στο παλμάρε του δεκάδες κατακτήσεις με 3 νίκες σε παγκόσμια και 37 σε Majors. Σε ένα παιχνίδι που αλλάζει συνεχώς μορφή και playstyle, ο «C6» καταφέρνει να βρίσκεται πάντα μεταξύ των κορυφαίων συνδυάζοντας την τεράστια εμπειρία του με τη μοναδική προσαρμοστικότητα του.
Πάνος Σταμούλης