Με την ολοκλήρωση των ομίλων του Nations League, διαμορφώθηκαν τα πέντε γκρουπ δυναμικότητας, για την κλήρωση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026.
Aπομένουν 568 ημέρες για την πρώτη σέντρα στο μεγαλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό θα φιλοξενήσουν από τις 11 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου του 2026, 48 ομάδες σε συνολικά 104 αναμετρήσεις.
Εκεί φιλοδοξεί να βρίσκεται και η Εθνική Ελλάδας, του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η οποία αφού ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στον δεύτερο όμιλο του League B του Nations League, έμαθε και το γκρουπ δυναμικότητας στο οποίο κατατάσσεται ενόψει της κλήρωσης για την προκριματική φάση του Μουντιάλ.
Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, στη Ζυρίχη, με τη «γαλανόλευκη» να βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.
Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας:
1ο γκρουπ: Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Κροατία, Ελβετία, Δανία, Αυστρία.
2ο γκρουπ: Ουκρανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουαλία, Ουγγαρία, Σερβία, Πολωνία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Νορβηγία.
3ο γκρουπ: Σκωτία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Φινλανδία, Ισλανδία, Β. Ιρλανδία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Ισραήλ.
4ο γκρουπ: Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Λευκορωσία, Αρμενία, Κόσοβο, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονία, Κύπρος, Νήσοι Φερόε, Λετονία, Λιθουανία.
5ο γκρουπ: Μολδαβία, Μάλτα, Ανδόρρα, Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Σαν Μαρίνο.
Από τα παραπάνω γκρουπ θα καταρτιστούν 12 όμιλοι, οι μισοί εκ των οποίων θα έχουν τέσσερις ομάδες και οι άλλοι μισοί πέντε. Απευθείας πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής, παίρνουν οι 12 ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες στον όμιλό τους, ενώ αυτές που θα τερματίσουν δεύτερες θα μπουν σε διαδικασία πλέι οφ με τις τέσσερις καλύτερες – βάσει ranking - χώρες από το Nations League, για τέσσερα επιπλέον εισιτήρια. Εκεί θα χωριστούν σε τέσσερα διαφορετικά μονοπάτια ημιτελικών και τελικών σε μονούς αγώνες.
Βέβαια, λόγω των πλέι οφ του Μαρτίου στο Nations League μόνο τέσσερεις από τους 12 ομίλους θα είναι πλήρως σχηματισμένοι μετά την κλήρωση του Δεκεμβρίου. Οι υπόλοιποι οκτώ από τους 12 θα είναι ελλιπώς σχηματισμένοι. Οι μισοί θα περιμένουν το νικητή από τα παιχνίδια πλέι οφ και οι άλλοι μισοί τον ηττημένο του ζευγαριού.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, λόγω των πλέι οφ του Nations League τον Μάρτιο, θα μπει στη διαδικασία των προκριματικών στο παράθυρο του Νοεμβρίου και θα τοποθετηθεί σε όμιλο με τέσσερεις ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες του POT 5 δε θα πρέπει να μας απασχολούν. Η απευθείας πρόκριση, εάν εξετάσουμε ρεαλιστικά την κλήρωση, θα κριθεί από το ποιον αντίπαλο θα βγάλει η κληρωτίδα από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας.
Εάν η τύχη χαμογελάσει στη «γαλανόλευκη» και φέρει στον όμιλο της κάποια εκ των: Βέλγιο, Κροατία, Ελβετία, Δανία ή Αυστρία, τότε θα μπορεί με αξιώσεις να διεκδικήσει την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση. Εάν πάλι βγει κάποια από τις: Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιταλία και Γερμανία, τότε θα μιλάμε για «θαύμα» εάν η ομάδα του Γιοβάνοβιτς, καταφέρει να κατακτήσει την κορυφή, στη διαδικασία των έξι αγώνων (εντός και εκτός έδρας).
Στα POT 3 και 4, δεν υπάρχει κάποια χώρα-φόβητρο. Όλες είναι στα μέτρα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, το οποίο έχει την ποιότητα και - πλέον με τον Γιοβάνοβιτς στο «τιμόνι» - την ψυχολογία να ελπίζει για επιστροφή στην κορυφαία διεθνή διοργάνωση, έπειτα από 12 χρόνια.
Νικόλας Παολίνος
www.bnsports.gr