Ο Παναθηναϊκός φέρνει στην Ελλάδα τον Ρούι Βιτόρια, τον προπονητή των επιτυχιών της Μπενφίκα, αλλά και των… αποτυχιών της Αιγύπτου και της Σπαρτάκ Μόσχας. Οι απώλειες που τον σημάδεψαν και οι μεγαλύτερες στιγμές του.
Ο Ρουί Βιτόρια γεννιέται το 1970 σε μία περιοχή 30 χιλιόμετρα μακριά από τη Λισαβόνα, τη Βίλα Φράνκα ντε Σίρα. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού χαφ σε ομάδες της τρίτης και τέταρτης κατηγορίας, σε μία πορεία που διαρκεί 15 χρόνια. Από τους αγωνιστικούς χώρους αποσύρεται το 2003, σε ηλικία 32 ετών. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε αποφοιτήσει από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Έχοντας πάρει, λοιπόν, το δίπλωμα του, ο πατέρας του τον ώθησε να γίνει προπονητής.
Η μοίρα, βέβαια, καμιά φορά παίζει περίεργα παιχνίδια. Ο πατέρας του, ο άνθρωπος που τον ώθησε να γίνει αυτό που είναι σήμερα, σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το καλοκαίρι του 2002.
Όπως δήλωσε στο Coaches’ Voice: «Στα 32 πήρα την απόφαση να γίνω προπονητής. Λίγο καιρό μετά, οι γονείς μου σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Δεν με είδαν ποτέ να προπονώ. Τότε δεν άλλαξε μονάχα το επάγγελμά μου, αλλά και ολόκληρη η ζωή μου. Έχασα τη μητέρα και τον πατέρα μου την ίδια μέρα. Ήταν η πιο αρνητική στιγμή της ζωής μου. Για αυτό, πλέον, όταν έχω πρόβλημα με έναν ποδοσφαιριστή ή έχω υποστεί μια μεγάλη ήττα, όλα παίρνουν τη θέση που τους πρέπει. Ό,τι και αν συμβεί, ξέρω ότι έχω περάσει πολύ πιο δύσκολες στιγμές.»
Η εμπειρία αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, τον έκανε να αντιληφθεί το νόημα της ζωής και να δυναμώσει, χωρίς βέβαια να αλλάξει ως άνθρωπος. Έτσι, λοιπόν, οι γονείς του δεν τον είδαν ποτέ να κάνει αυτό για το οποίο… προοριζόταν.
Τα πρώτα χρόνια στην προπονητική
Πρώτη του προπονητική εμπειρία, είναι η ομάδα στην οποία έχε αγωνιστεί για οκτώ σεζόν, η Βιλανφράκενσε. Το 2004 αναλαμβάνει την ομάδα Νέων της Μπενφίκα, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ο Βιτόρια, στην πρώτη του σεζόν στη Φατίμα, την ανεβάζει στη δεύτερη κατηγορία. Ακολουθεί ο υποβιβασμός της ομάδας στην τρίτη κατηγορία και ακόμα μία άνοδος το 2009.
Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του ήταν η Πάσος ντε Φερέιρα, με την οποία ο Πορτογάλος τεχνικός παίρνει το «χρίσμα» στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, στην πρώτη του σεζόν κατακτά την 7η θέση στο πρωτάθλημα, ενώ φτάνει και μέχρι τον τελικό του Λιγκ Καπ, στον οποίο χάνει από την Μπενφίκα, του Χόρχε Ζεσούς, 2-1.
Η κορύφωση
Επόμενη ομάδα η Βιτόρια ντε Γκιμαράες, με την οποία στη δεύτερη σεζόν του, κατακτά το κύπελλο Πορτογαλίας απέναντι στην Μπενφίκα (2-1). Στην Γκιμαράες μένει μέχρι το 2015, οπότε και κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και υπογράφει για τρία χρόνια με την Μπενφίκα. Την πρώτη του χρονιά, κάνει ρεκόρ κατακτώντας το πρωτάθλημα με 88 βαθμούς σε 34 ματς, ενώ παράλληλα οδηγεί τους «αετούς της Λισαβόνας» στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Προσωπικό του παράσημο, εκείνη τη σεζόν, ήταν το βραβείο του καλύτερου προπονητή της Πορτογαλίας.
Ύστερα από τέσσερα χρόνια και 183 παιχνίδια, ο Ρούι Βιτόρια ετοιμάζει βαλίτσες για Σαουδική Αραβία, έχοντας στο… παλμαρέ του δύο πρωταθλήματα Πορτογαλίας, ένα κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ και ένα Σούπερ Καπ. Στην αποχώρησή του από το σύλλογο, τον οδήγησε μία σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων (5-0 από τη Βασιλεία στο Τσάμπιονς Λιγκ, 2-0).
Η «περιπέτεια» στη Σαουδική Αραβία
Η Αλ Νασρ προσλαμβάνει τον Βιτόρια στις 10 Ιανουαρίου, μόλις επτά ημέρες μετά την απόλυσή του από την Μπενφίκα και στο τέλος της σεζόν κατακτά το πρωτάθλημα. Πέρα από αυτή την επιτυχία, ο Πορτογάλος τεχνικός οδηγεί την ομάδα στα ημιτελικά του ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από την Περσέπολις. Σχεδόν, δύο χρόνια μετά την πρόσληψή του, οι δύο πλευρές προχωρούν σε κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου του.
Κατηφόρα…
Λίγους μήνες μετά, το Μάιο του 2021, ο Βιτόρια υπογράφει στη Σπάρτακ Μόσχας, με την οποία παίρνει σπουδαία αποτελέσματα στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του τερματίζει πρώτη σε όμιλο με Λέστερ, Νάπολι και Λέγκια Βαρσοβίας και προκρίνεται στην επόμενη φάση του θεσμού. Όμως η απόφαση της FIFA και της UEFA να θέσει τις ρωσικές ομάδες εκτός διεθνών διοργανώσεων, ανακόπτει την πορεία της. Στις 13 Δεκεμβρίου, η ήττα 3-0 από την Σότσι, ήταν και η τελευταία του Βιτόρια στον πάγκο της Σπάρτακ, με την οποία έλυσε το συμβόλαιό του δύο ημέρες αργότερα.
Το καλοκαίρι του 2022, ο Πορτογάλος αναλαμβάνει την εθνική Αιγύπτου. Η θητεία του διαρκεί ενάμιση χρόνο, με την κακή παρουσία στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, όπου αποκλείεται στη φάση των 16, χωρίς να έχει κάνει νίκη, τον οδηγεί στην έξοδο.
«Άρωμα»… Ελλάδας
Ο Ρουί Βιτόρια, στη θητεία του στη Μπενφίκα, ήρθε αντιμέτωπος με τον ΠΑΟΚ, τη σεζόν 2018-19, για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (1-1 & 1-4) ενώ αργότερα συνάντησε την ΑΕΚ στους ομίλους της διοργάνωσης (1-0 & 2-3).
Στη Λισαβόνα, ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, συνεργάστηκε με ποδοσφαιριστές οι οποίοι λίγα χρόνια αργότερα διακρίθηκαν σε κορυφαίο επίπεδο. Άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του συγκεκριμένου κλαμπ τέτοια, ώστε να «παράγει» και να πουλάει παίκτες. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Ρούμπεν Ντίας, ο Έντερσον, ο Ζοάο Φέλιξ και ο Ρενάτο Σάντσες.
Στην Πορτογαλία, για λογαριασμό της ομάδας του Βιτόρια, αγωνίστηκαν και τρεις Έλληνες, οι οποίοι διέπρεψαν με τη φανέλα της ομάδας.
Πρώτος και… καλύτερος, ο Κώστας Μήτρογλου. Ο πρώην σέντερ φορ του Ολυμπιακού, υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου, σκόραρε 52 φορές σε 88 παιχνίδια. Ο αριθμός αυτός τον κατατάσσει στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ της ομάδας, στην 11η θέση, μόλις επτά τέρματα πίσω από τον θρυλικό Εουσέμπιο.
Μαζί με το Μήτρογλου, το δρόμο για Λισαβόνα, για να φορέσει τα «κόκκινα» της Μπενφίκα, ακολούθησε και ο Ανδρέας Σάμαρης, το καλοκαίρι του 2015. Ο άλλοτε διεθνής κεντρικός χαφ, με τον Πορτογάλο στον πάγκο αγωνίστηκε σε 101 παιχνίδια, όντας βασικός στα 61!
Την τριάδα των Ελλήνων που έπαιξαν στη Μπενφίκα με προπονητή τον Βιτόρια, συμπληρώνει ο Οδυσσές Βλαχοδήμος, ο οποίος ερχόμενος από τον Παναθηναϊκό, αγωνίστηκε σε 25 παιχνίδια με τον Πορτογάλο τεχνικό να του δείχνει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη.
Και φτάνουμε στο σήμερα, με τον Ρούι Βιτόρια των… τριών ηπείρων (έχει δουλέψει σε: Ευρώπη, Ασία, Αφρική), να επιστρέφει στην Ευρώπη και σε ένα πρωτάθλημα το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με το πορτογαλικό. Πλέον, καλείται να κάτσει στον… καυτό, πάγκο του Παναθηναϊκού και να βοηθήσει την ομάδα του να βρει το χαμένο της καλό εαυτό, ο οποίος, από την αρχή της φετινής σεζόν, αγνοείται!
Νικόλας Παολίνος