Football Talk

Πόσο να πέσει ο πήχης για τα πατατράκ της Ευρώπης;

Πόσο να πέσει ο πήχης για τα πατατράκ της Ευρώπης;

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ απέτυχαν παταγωδώς απέναντι σε Τσέλσι και Βικτόρια Πλζεν κι έδειξαν πως τα θέματα που έχουν από την αρχή της σεζόν παραμένουν άλυτα.

Ο νέος τρόπος διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων αποτελούσε την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για τις ελληνικές ομάδες για καλές πορείες στην Ευρώπη. Κυρίως στις δύο χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδων Europa και Conference League αν οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν την στοιχειώδη σοβαρότητα τότε θα μπορούσαν αν όχι να γράψουν ιστορία αλλά να έχουν μια γεμάτη ευρωπαϊκή χρονιά που θα ανέβαζε το ranking τους αλλά και παράλληλα θα χάριζαν υπέροχες στιγμές στον κόσμο τους.

Και η χθεσινή παρουσία τόσο του Παναθηναϊκού όσο και του ΠΑΟΚ έδειξε πως για άλλη μια φορά αυτή η ευκαιρία πετιέται στα σκουπίδια. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από το ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» γνώριζαν πολύ καλά πως αντιμετώπιζαν το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, την Τσέλσι. Μια ομάδα που έχει την πολυτέλεια να μην δηλώνει καν στην ευρωπαϊκή λίστα τον Πάλμερ και να κατεβαίνει στην Αθήνα με μια ομάδα αναπληρωματικών που η δυναμικότητα της αρκούσε για να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος. Και ο τρόπος που προσέγγισε το παιχνίδι το «τριφύλλι» έδειξε πως ο Ντιέγκο Αλόνσο δεν έχει συνειδητοποιήσει που βρίσκεται.

Είναι αδιανόητο για τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζεται το ευρωπαϊκό παιχνίδι για προετοιμασία ενόψει του αγώνα πρωταθλήματος. Για μια ομάδα που παλιότερα έκτισε το όνομα της σε παιχνίδια με τέτοιους αντιπάλους δεν γίνεται ο προπονητής της να αφήνει στον πάγκο την μεγαλύτερη πλειοψηφία των βασικών παικτών θεωρώντας πως το ματς με τον Άρη είναι πιο σημαντικό. Το «τριφύλλι» λείπει χρόνια από το ευρωπαϊκό κουρμπέτι και θα πρέπει ξανά να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες ώστε η ομάδα να αφήσει ξανά το αποτύπωμά της.

Ειδικά όταν μιλάμε για μια διοργάνωση με αντιπάλους όπως η Μπόρατς, η Νόα, η Ελσίνκι, η Νιου Σεντς. Ας μας συγχωρέσει ο Ντιέγκο Αλόνσο αλλά το να μην καταφέρνεις να κερδίζεις τέτοιες ομάδες και να κινδυνεύεις με διασυρμό από μια Τσέλσι που στο 60’ κατέβασε ταχύτητα δεν είναι αποδεκτό. Ο Ουρουγουανός έχει την απόλυτη στήριξη της διοίκησης από την πρώτη ημέρα παρά το γεγονός πως δεν έχει δείξει τίποτα απολύτως ειδικά με ένα ρόστερ που μπορεί να είναι και το καλύτερο της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου. Την Κυριακή ο Παναθηναϊκός μπορεί να κερδίσει τον Άρη και να μειώσει την διαφορά από την κορυφή, αλλά η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει. Και αυτή είναι πως ο Ντιέγκο Αλόνσο είναι ανεπαρκέστατος για τους «πράσινους» που πλέον αν δεν σοβαρευτούν τότε θα βρεθούν με τον κίνδυνο ενός μεγάλου πατατράκ στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ κατάφερε να σώσει τον βαθμό της ισοπαλίας κόντρα στην Βικτόρια Πλζεν στο τέλος και γλίτωσε άλλη μια εντός έδρας ήττα στο Europa. Κι ευτυχώς για τον οργανισμό ΠΑΟΚ δεν πανηγυρίστηκε αυτή η ισοπαλία γιατί η αλήθεια πως αν οι Τσέχοι παρέμεναν με 11 παίκτες θα είχαν φύγει με το τρίποντο από την Τούμπα. Η Βικτόρια Πλζεν όχι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή η Ρόμα ή η Τότεναμ.

Και αυτό πρέπει να προβληματίσει και τον Λουτσέσκου. Καλά τα mind games και οι προκλητικές χειρονομίες κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει θέμα. Δείχνει άδειος, κρύος σα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μιας διοργάνωσης που ναι μεν έχει κάποια μεγαθήρια αλλά και ομάδες που είναι χειρότερες του πρωταθλητή Ελλάδος. Εκτός και αν βαφτίσουμε το ψάρι κρέας και πούμε μεγαθήριο η Στεάουα και η Βικτόρια. Αυτή είναι η εύκολη λύση και κρύβει μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι.

Αλλά αυτό υποτιμάει τον ΠΑΟΚ. Είναι ο πρωταθλητής Ελλάδος θεωρητικά η καλύτερη ομάδα στην χώρα και αγκομαχάει να κερδίσει ομάδες που θα έπρεπε να τις καθαρίζει. Πόσο πρέπει να κατέβει πλέον ο πήχης για τους ελληνικούς συλλόγους για να δικαιολογούμε τέτοιες εμφανίσεις και αποτελέσματα. Ειδικά όταν πριν λίγους μήνες ελληνική ομάδα κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Καλώς ή κακώς οι ίδιες οι ομάδες δείχνουν ασέβεια απέναντι στην ευρωπαϊκή τους ιστορία, απέναντι στους οπαδούς τους και απέναντι στο ίδιο το παιχνίδι. Οι χθεσινές εμφανίσεις ας ηχήσουν ως ένα καλό καμπανάκι και να ξυπνήσουν γιατί τέτοιες ευκαιρίες δεν βρίσκονται συχνά στον δρόμο τους.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0