Football Talk

Ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια της προϊστορίας και της Τσέλσι για το ευρωπαϊκό... άλμα! (video)

Ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια της προϊστορίας και της Τσέλσι για το ευρωπαϊκό... άλμα! (video)

Η «πράσινη» προϊστορία με αγγλικούς συλλόγους, το τελευταίο μεγάλο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ και η μεγάλη πρόκληση ενάντια στην Τσέλσι

Ο Παναθηναϊκός έχει αντιμετωπίσει 20 φορές ομάδες της Αγγλίας, με το ποσοστό των νικών να είναι μόλις 10%, ενώ αήττητος από το γήπεδο έχει φύγει στο 45% των αναμετρήσεων. Το συνολικό ρεκόρ που έχει ενάντια σε ομάδες από το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη,  είναι 11 ήττες, επτά ισοπαλίες και μόλις δύο νίκες, ενώ αρνητικό ισοζύγιο παρατηρείται στα υπέρ (18) και κατά (36) γκολ.

Η αρχή έγινε κόντρα στην Έβερτον τη σεζόν 1970/71 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τους «πράσινους» να προκρίνονται χάρη στο εκτός έδρας γκολ, ενώ στην επόμενη φάση πέρασαν και όταν βρήκαν μπροστά τους τη Σουόνσι την αγωνιστική περίοδο 1989/90.

Σε έξι περιπτώσεις έχουνι συναντήσει ομάδες του Νησιού στη φάση των ομίλων, πέντε σε Champions League και μία σε Europa League, ενώ δύο φορές έχουν αποκλειστεί, πριν δημιουργηθεί το φορμάτ των ομίλων.

Αρχικά από την Άρσεναλ τη σεζόν 1981/92 για τους 64 του Κυπέλλου UEFA και τρία χρόνια αργότερα από τη Λίβερπουλ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.  Το 4-0 του πρώτου αγώνα είναι η δεύτερη πιο βαριά ήττα για τον Παναθηναϊκό μετά το 5-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2003.

Παρόλα αυτά, το «τριφύλλι» θα μετρήσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του κόντρα στην Τσέλσι, η οποία είναι αήττητη απέναντι σε ελληνικούς συλλόγους. Οι «Μπλε» μετρούν τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες, με τον ΠΑΟΚ να είναι το τελευταίο «θύμα» της ομάδας του Λονδίνου, το 2018 για τον όμιλο του Europa League (1-0 στην Τούμπα και 4-0 στην αγγλική πρωτεύουσα). Τα περισσότερα γκολ η Τσέλσι τα έχει πετύχει κόντρα στον Άρη το 1970 (5-1), με το ματς της Θεσσαλονίκης να λήγει με 1-1, ενώ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό το 2008, επί εποχής ακόμα Ρομάν Αμπράμοβιτς, οι Λονδρέζοι κέρδισαν 3-0 στο «Στάμφορντ Μπριζ» και ήρθαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα στην έδρα των Πειραιωτών, για τη φάση των 16 του Champions League.


Η ομάδα του
Μαρέσκα είναι αδιαμφισβήτητα το μεγάλο φαβορί του φετινού Conference League και ας μην έχει στην ευρωπαϊκή της λίστα, δηλωμένο, τον απίθανο Κόουλ Πάλμερ. Οι «Μπλε», θα μπορούσαμε να πούμε πως εστιάζουν στην κατάκτηση της φετινής διοργάνωσης. Το ρόστερ τους ανέρχεται στα 954.000.000 ευρώ, ξεπερνώντας κατά, περίπου, 845 εκατομμύρια εκείνο του Παναθηναϊκού

Η Τσέλσι είναι μια πολύ νεανική ομάδα που θα προσπαθήσει να ταράξει τις αμυντικές ισορροπίες της ομάδας του Αλόνσο, με σκοπό να βρει ένα γρήγορο γκολ και αυτό καλούνται να προσέξουν οι Κυπελλούχοι Ελλάδας.

Ωστόσο, οι «πράσινοι» θα αγωνιστούν σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, μετά από το εντυπωσιακό 3-2 επί της Ρόμα το μακρινό 2010 (18/02). Σε εκείνο το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός με προπονητή τον Νίκο Νιόπλια, γύρισε το εις βάρος του σκορ, χάρη στις χρυσές αλλαγές του Έλληνα τεχνικού. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με ένα γκολ και μια ασίστ και ο Λαζάρος Χριστοδουλόπουλος με ένα γκολ, έδωσαν στον Παναθηναϊκό μια σπουδαία νίκη που παραμένει χαραγμένη στα μυαλά των φίλων της ομάδας μέχρι και σήμερα. 



Απόψε η ομάδα του Ουρουγουανού τεχνικού καλείται, με οδηγό την ιστορία της, να γράψει ακόμα μια σπουδαία σελίδα στη χρυσή «βίβλο» του συλλόγου. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει, έχοντας φυσικά, τη στήριξη 60.000 θεατών. 

Βαγγέλης Τερζής

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0