Football Talk

Σκανδιναβία μου, αμαρτία μου: Ο Ολυμπιακός σε μια αφιλόξενη ποδοσφαιρική... Βαλχάλα!

Σκανδιναβία μου, αμαρτία μου: Ο Ολυμπιακός σε μια αφιλόξενη ποδοσφαιρική... Βαλχάλα!

Ολυμπιακός και Σουηδία. Εν προκειμένω, Ολυμπιακός στη Σουηδία. Επισκέψεις λίγες, όπως και οι νίκες, όλες όμως με το δικό τους λιθαράκι στην ιστορία, αφού συνέβησαν. Μετά από 10 ακριβώς χρόνια, οι «ερυθρόλευκοι» φιλοξενούνται ξανά στη Σκανδιναβική χώρα για να αντιμετωπίσουν την ίδια ομάδα, αυτή τη φορά για άλλη διοργάνωση. Το BN Sports… κινητοποιείται και «ξεθάβει» τις ευρωπαϊκές εξορμήσεις πριν από τον αγώνα της τρίτης αγωνιστικής του Europa League με τη Μάλμε και σας προσφέρει… bonus όλες τις παρουσίες της ομάδας στο πιο βόρειο σημείο της Ευρώπης.

Το φετινό ταξίδι στη Γηραιά Ήπειρο είναι αναμφίβολα ξεχωριστό,  όχι μόνο, λόγω της επερχόμενης επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου, αλλά διότι είναι το πρώτο στην ιστορία του, που η ομάδα το πραγματοποιεί ως κάτοχος ενός ευρωπαϊκού τίτλου. Λυών, Φάληρο, Μάλμε. Η τρίτη στάση για φέτος, δεύτερη εκτός έδρας, βρίσκει τον Ολυμπιακό του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με ισορροπημένο απολογισμό· την πρώτη νίκη της περασμένης αγωνιστικής εναντίον της Μπράγκα (03/10) και την ήττα της πρεμιέρας στη Γαλλία από την πάλαι πότε κραταιά εντός συνόρων Λυών.

Παρά τις λίγες φορές που κλήθηκε να αγωνιστεί εκεί, ο Ολυμπιακός έχει… γυρίσει όλη τη Σκανδιναβική Χερσόνησο από την πρώτη φορά το μακρινό 1982 και την 29η του Σεπτέμβρη, όταν και ηττήθηκαν με 1-0 από την Έστερ για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Εκ του αποτελέσματος και μόνο, δίχως να συμπεριλαμβάνουμε τις αναμετρήσεις εντός Ελλάδας, αυτή όντως είναι… παγωμένη και αφιλόξενη για τους «ερυθρόλευκους», αφού σχεδόν όλες τις φορές, πλην μίας, αποχωρούν δίχως βαθμολογικό όφελος. Όπως ακριβώς στην τελευταία τους επίσκεψη προ 10ετίας, την έκτη κατά σειρά.

Αυτή της επερχόμενης Πέμπτης (24/10, 22:00) είναι η έβδομη και η δεύτερη συνεχόμενη στο Ελέντα Στάντιουμ, μετά και το βράδυ εκείνης της 1ης Οκτώβρη 2014, ημέρα Τρίτη, όταν για τη δεύτερη αγωνιστική του… παλιού Champions League, ηττήθηκαν με 2-0 με δύο γκολ του Μάρκους Ρόζενμπεργκ (42’, 82’). Από τις έξι συνολικά προηγηθείσες, μόνο σε μια κέρδισαν, στη μοναδική που δεν αφορούσε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση: ήταν για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League – τότε Κυπέλλου UEFA ακόμη – χρονολογούμενη τη χρονιά 2009 – 2010. Τότε εναντίον της Νόρτζελαντ στη Δανία σημειώθηκε η παρθενική και μοναδική νίκη σε σκανδιναβικό έδαφος, χάρη στα γκολ των Κώστα Μήτρογλου (73’) και Σεμπάστιαν Λέτο (90+2’).

Παραθέτουμε, κατά χρονολογική σειρά, όλες τις αναμετρήσεις από το 1982 έως το 2014:

  • 1982 – 1983: Έστερ – Ολυμπιακός = 1-0

Tη σεζόν 1982-83 o Ολυμπιακός κληρώθηκε με την Έστερ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και στις 29 Σεπτεμβρίου 1982 ηττάται στη Σουηδία στον επαναληπτικό του 2-0 στο νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου κερδίζει μπροστά σε 75.000 κόσμο με τα τέρματα των Αναστόπουλου (10΄)και Κοκολάκη (75')


  • 1997 – 1998: Ρόζενμποργκ – Ολυμπιακός = 5-1

Στη δύση της χιλιετίας του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα 15 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στη Σουηδία, οι «ερυθρόλευκοι» επιστέφουν στο Βορρά για τους ομίλους του Champions League κα την 1η Οκτωβρίου του 1997 διασύρονται στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας με 5-1 από τη Ρόζενμποργκ. Στραντ (2), Μπράντμπακ (2) και Ρούσφελντ τα τέρματα των γηπεδούχων, ενώ είχε μειώσει σε 4-1 ο Πίτερ Οφορίκουε.


  • 1999 – 2000: Μόλντε – Ολυμπιακός = 3-2

Δύο χρόνια αργότερα, το σεντόνι τινάζεται ξανά στη Νορβηγία και το σάλπισμα του Champions League ακούγεται στο γήπεδο της άσημης Μόλντε. Στο ημίχρονο οι Μαυρογενίδης (36') και Ζάχοβιτς (40') θέτουν τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού, ωστόσο ο Αντρέας Λουν δίνει το σύνθημα δις με το κεφάλι (54', 59΄) της ολικής ανατροπής, που ολοκληρώνει ο Χέγκσταντ στο 73'. 


  • 2005 – 2006: Ρόζενμποργκ – Ολυμπιακός = 1-1 

Νορβηγία ξανά μια πενταετία μετά, το 2005, πάλι Ρόζενμποργκ, το 2005 για τους ομίλους του Champions League. Ο Ριβάλντο στο 25' άνοιξε το σκορ με πολύ ωραίο σουτ 25 περίπου μέτρων εκτός περιοχής, όμως, η λαχτάρα της επίτευξης της πρώτης ευρωπαϊκής εκτός έδρας νίκης έμεινε επιθυμία, εξ αιτίας της ισοφάρισης – μαχαιριάς του Γιόνσεν στο 88’. Μόλις δύο λεπτά νωρίτερα, ο Αντώνης Νικοπολίδης είχε αποκρούσει πέναλτι, που είχε επιφέρει την αποβολή του Τάσου Πάντου και κάλλιστα θα πιστωνόταν τη μισή νίκη.


  • 2009 – 2010: Νόρτζελαντ – Ολυμπιακός = 0-2 

Η προτελευταία φορά που ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στη Σκανδιναβία ήταν το 2009 με αντίπαλο τη Νόρτζελαντ για τον πρώτο γύρο του τότε Κυπέλλου UEFA και πλέον Europa League. Μήτρογλου (73') και Λέτο (90+2’) απλοποιούν τη «δουλειά» στη Δανία και με το 5-0 του Φαλήρου σφραγίζει την είσοδο στους ομίλους. 


2014 - 2015: Μάλμε - Ολυμπιακός = 2-0 

Η τελευταία επίσκεψη των Πειραιωτών στη Σουηδία και γενικά στη Σκανδιναβική χερσόνησο, μέχρι σήμερα. Η σπουδαία νίκη στην Ελλάδα επί της φιναλίστ Ατλέτικο Μαδρίτης με 3-2 δίνει φτερά και ρεαλιστικότατες ελπίδες: ο Ολυμπιακός το πιστεύει, ωστόσο, έχει έντονα παράπονα από τη διαιτησία, δεν αξιοποιεί ο ίδιος τις ευκαιρίες του και ηττάται, δεχόμενος δύο γκολ από τον πρώην επιθετικό της Βέρντερ Βρέμης, Μάρκους Ρόζενμπεργκ (42’, 82’). Το εντυπωσιακό του, αν και εν μέρει αγχωτικό, τρίποντο δύο μήνες αργότερα στο Φάληρο με 4-2 δίνει το εισιτήριο για το Europa League.  


*
Η κεντρική φωτογραφία του κειμένου είναι από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τη στιγμή των πανηγυρισμών της εξασφάλισης της ευρωπαϊκής συνέχειας, ύστερα από το 4-2 επί των Σουηδών.

Νικόλας Κανελλόπουλος


www.bnsports.gr 



 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0