Football Talk

Ρεάλ Μαδρίτης: Η βιολογία της πεποίθησης και τα μαθήματα θαυμάτων

Ρεάλ Μαδρίτης: Η βιολογία της πεποίθησης και τα μαθήματα θαυμάτων

Ξέρουν πως θέλουν, αναγνωρίζουν πως δεν μπορούν. Το περιμένουν και η ίδια η  «Βασίλισσα» κατά βούληση επιβεβαιώνει το δέος της ιστορίας της. Η φανέλα της Ρεάλ έχει στο DNA της την ανατροπή, ισοπέδωσε τη Ντόρτμουντ με 5-2 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και αναγκάζει την Ευρώπη να αναγνωρίσει τα… ψυχολογικά που η ανωτερότητά της προκαλεί.

Το League Stage του Champions League επέστρεψε και η χθεσινή βραδιά του ήταν συνηθισμένη και… ξεχωριστή την ίδια στιγμή.  Αποτελέσματα λίγο πολύ αναμενόμενα, αφού τα φαβορί έκαναν το καθήκον τους και, εύκολα ή δύσκολα κέρδισαν: Μίλαν και Μονακό, επιβλήθηκαν και επιβεβαίωσαν την ισχύ τους, όπως και η Άρσεναλ, η οποία ήταν ανώτερη, αλλά χρειάστηκε την τύχη στην καραμπόλα του εξαιρετικού κατά τα άλλα Ρίζνικ, ο οποίος έπιασε και πέναλτι του Τροσάρ στο 77΄.  

Οι επάξιες νίκες των Στουτγκάρδη και Τζιρόνα «όμορφυναν» την αγωνιστική – το γκολ στην εκπνοή των Γερμανών (όπως και το χαμένο τους πέναλτι) απλά κάνει τη νίκη τους δραματική και αποδεικνύει πως θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει νωρίτερα, περισσότερο και να είχαν κερδίσει ευκολότερα· οι Ισπανοί έσπασαν το ρόδι και πλέον «χτίζουν» την ευρωπαϊκή τους ιστορία τους με αφετηρία την πρώτη τους γιορτή. Τα πάντα επισκιάζονται από την ανατροπή της Ρεάλ Μαδρίτης.  

Πρόκειται γι’ αυτά τα αποτελέσματα που προδιαγράφει η αίσθηση της ισχύος, κοινώς ο φόβος. Κυνικά και απλά η κατάληξη είναι γνωστή σε όλους – ό,τι συμβαίνει για να διαψεύσει την τάξη πραγμάτων, ουσιαστικά την επιβεβαιώνει και την ενισχύει. Πρόκειται για ένα διαρκές μομέντουμ, που δεν έχει να κάνει με αγωνιστικά αίτια. Από αυτά ξεκίνησε φυσικά, καθιερώνεται με το πέρασμα των ετών χάρη σ’ αυτά και διαχρονικά σε αυτά τα ίδια ακριβώς καταγράφεται ως πεποίθηση, ως βιολογικός νόμος. Καθολικά αποδεκτός, δηλαδή απαράβατος. 

Το 2-0 στο 34΄ έχει δικαιολογημένα σωπάσει το «Μπερναμπέου», οι Μαλέν και Γκίτενς δοκιμάζουν (και φαίνεται πως αρχικά δαμάζουν) την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στο κέντρο ο Φεντερίκο Βαλβέρδε είναι εξαιρετικός, αλλά υπερβολικά μόνος, τη στιγμή που στην επίθεση η πολυκοσμία αστέρων με τους Εμπαπέ, Ροδρίγο, Βινίσιους, Μπέλιγχαμ δυσκολεύει παρά βοηθά – ή απειλεί πόσο μάλλον. Το επιβλητικό δεύτερο μέρος σίγουρα δεν συνέβαινε ποτέ, αν δεν υπήρχε ο Κουρτουά με τις δύο επεμβάσεις του, ακριβώς μετά τις ισάριθμες εκείνες των Μπέλιγχαμ και Ροδρίγο – κυριολεκτικά η μισή νίκη του ανήκει. Όπως αποδείχθηκε, το παιχνίδι ήταν ακόμη… επί ίσοις όροις. Τα πέντε τέρματα σε 33’ είναι η δήλωση της Ρεάλ Μαδρίτης πως κερδίζει κατά βούληση, ακόμη κι όταν δεν είναι καλή. Το κακό νέο για όλους τους άλλους δεν είναι καν πως αυτό συμβαίνει φυσιολογικά και κυνικά, αλλά το ότι και οι ίδιοι έχουν τη διαίσθηση της ήττας. Ό,τι φοβάσαι, άλλωστε, συμβαίνει πολλές φορές.   

Στις επικές (και συνεχόμενες) ανατροπές του 2022, τις πλέον πρόσφατες που σφυρηλάτησαν το μύθο της υπήρχε ο νεότερος Μόντριτς και ο υπολογιστής Τόνι Κρόος, το «μηχανάκι» Καρβαχάλ και αθόρυβος Νάτσο – ας μην ξεχνάμε και τον καλό Κασεμίρο. Η απουσία του Γερμανού φάνηκε στην μοναχικότητα του Βαλβέρδε, ασχέτως αν ο Καμαβινγκά είναι μια εξαιρετική λύση κάλυψης. Τότε η χρυσή Μπάλα του Μπενζεμά ήταν η λογική κατάληξη της καθολικής του αναγνώρισης. Το σπουδαίο της ιστορίας είναι οι ηθικές προεκτάσεις της· δεν ήταν απλώς επιβλητική επιβράβευση των επιδόσεων μιας «φανέλας με το 9» που όμοιά της πια στην Ευρώπη δεν υπάρχει, αλλά σαφής δικαίωση, λόγω της πρώτερης υπομονής του Γάλλου κατά τον αγωνιστικό παραγκωνισμό του, εξ αιτίας της αλαζονείας του Κριστιάνο. Πλέον, ο Βινίσιους αναμένει να είναι ο επόμενος κάτοχος με το εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο και το πρώτο του ευρωπαϊκό χατ - τρικ. 

 


Ο πυρήνας είναι αυτός ο συνδυασμός: από τη μία, ο φόβος από το δέος που η λαμπερή της ιστορία προκαλεί και κατ’ επέκταση από την άλλη, η φυσικότητα της ηττοπάθειας με την οποία γίνεται αποδεκτή η δύναμή της απ’ όλους. Παίζουν (σ)το παιχνίδι της, γνωρίζοντας πως το γήπεδο θα γείρει, αργά ή γρήγορα. Διαμορφώνεται από αυτή την αίσθηση, το γνωρίζει και το πιστεύει. Δεν (θεωρεί πως) κάνει υπερβάσεις, αλλά, χάρη σ’ αυτήν, ανατροπές… καθημερινότητας. Μαθήματα θαυμάτων κατά βούληση.  

Νικόλας Κανελλόπουλος 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0