Football Talk

«Ευρώπη με τον Πετράκη»: Ο Παναιτωλικός πετάει στα… σύννεφα, ονειρεύεται και γιατί να μην το κάνει;

«Ευρώπη με τον Πετράκη»: Ο Παναιτωλικός πετάει στα… σύννεφα, ονειρεύεται και γιατί να μην το κάνει;

«Όνειρο ζει, μην τον ξυπνάτε!» Ο Παναιτωλικός «έσβησε» το αστέρι του Ατρομήτου μέσα στο Περιστέρι (19/10, 2-0), ολοκλήρωσε ένα εντυπωσιακό «3x3», είναι δύο μήνες (!) αήττητος στο πρωτάθλημα και… στρογγυλοκάθεται στη δεύτερη θέση με 14 βαθμούς και στο -2 από τον ΠΑΟΚ ως πρώτος μιας… τετραπλής ισοβαθμίας!

Η τελευταία τριετία – συμπεριλαμβανομένης και της σεζόν που ήδη διανύουμε – φαίνεται πως αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο για το κατά τα άλλα μονίμως παθόν, αλλά… σπανίως μαθόν ποδόσφαιρό μας, γιατί χαρακτηρίζεται από κάτι που του έλειπε στο πρόσφατο παρελθόν: συγκινήσεις.

Όχι, όμως, δεν αναφερόμαστε γενικώς στην πρόκληση των συναισθημάτων – αυτά πάντοτε υπάρχουν συστηματικά πάντοτε. Εστιάζουμε στο σημείο εκείνο που αποτελεί την προϋπόθεση (ή, εν πάσει περιπτώσει, μια εξ αυτών) για ένα ποιοτικό πρωτάθλημα και προσφέρει το… ζουμί της ευχαρίστησης μας: τις εκπλήξεις και το κατά πόσο – και για πόσο –αυτές καθιστούν την κούρσα απρόβλεπτη.

Το κατά πόσο αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα συντονισμένης συνεργασίας είναι άλλο ζήτημα και σίγουρα όχι του παρόντος θέματος∙ αναδεικνύεται σήμερα η πορεία μιας ομάδας που στο έπακρο επιβεβαιώνει ότι η «έκπληξη», το «καρδιοχτύπι», η αγωνία και τα… εμφράγματα δεν προκύπτουν αποκλειστικά από τους διεκδικητές του τίτλου – πόσο μάλλον την άνοιξη, όταν η κούρσα βρίσκεται κοντά στο ημερολογιακό της τέλος – αλλά είναι ισότιμης ομορφιάς και σημασίας, όταν απλώς συμβαίνουν νωρίτερα. Εν προκειμένω… εξ αρχής!

Ο Παναιτωλικός «λάμπει» από τα φώτα της δημοσιότητας και δικαίως. Το θριαμβευτικό του «διπλό» στο Περιστέρι τον… θρονιάζει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, μόλις στο -2 από τον πρωτοπόρο υπερασπιστή των περσινών του σκήπτρων, ΠΑΟΚ.  Πέραν της εμφάνισης, το τρίποντο αυτό είναι υψίστης ψυχολογικής σημασίας, εκτός της βαθμολογικής, καθώς έρχεται ως απόδειξη και επιβεβαίωση μιας εναρμονισμένης συνεργασίας, η οποία πολύ απέχει από το… πυροτέχνημα, τουλάχιστον ως προς τις «χειροπιαστές» αιτιολογήσεις της μέχρι τώρα επιτυχίας. Ή αν θέλετε, των συνθηκών για τη διαμόρφωσή της μελλοντικά.

Η σεζόν ξεκίνησε με μηδέν εις το πηλίκο και οι δύο συνεχείς ήττες του ξεκινήματος (19/08, πρεμιέρα Λαμία εντός με 1-0 και ήττα από τον ΠΑΟΚ με 2-0 στην Τούμπα) δεν προμήνυαν σε τίποτα την πορεία των… σπασμένων φρένων που θα ακολουθούσε. Δίχως υπερβολή. Αμέσως μετά την ήττα από τους πρωταθλητές, το πρώτο τρίποντο έρχεται την τελευταία μέρα του καλοκαιριού με πειστική εμφάνιση στο Αγρίνιο (31/08 3-0 τον Πανσερραϊκό)∙ από τότε η ομάδα του Γιάννη Πετράκη δεν κοιτά πίσω ποτέ ξανά. Είναι δύο ολόκληρους μήνες αήττητη (!), από το ματς της Τούμπας, και μετράει έκτοτε τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες με συνολική συγκομιδή τερμάτων 9-2!

Σέρρες, ΟΦΗ (29/09, 2-1) ηττήθηκαν, όπως και χθες το «αστέρι» στην έδρα του, αλλά το αποτέλεσμα το οποίο έδωσε «φτερά» στα πόδια και τους έκανε να πιστέψουν είναι η νίκη επί της ΑΕΚ στις αρχές Οκτώβρη (05/10, 1-0). Ο σκληροτράχηλος Αστέρας  AKTOR δεν πέρασε από το Αγρίνιο (21/09, 1-1), ενώ το «X» που έδωσε αυτοπεποίθηση ήρθε ακριβώς μετά τη νίκη επί του Πανσερραϊκού, στο Φάληρο, όπου η λευκή ισοπαλία υποχρέωσε τον έως τότε αήττητο Ολυμπιακό να κάνει την πρώτη του «γκέλα» με ρεκόρ από… σέντρες (15/09, 0-0). Μοναδική ήττα, αυτή για το Κύπελλο Ελλάδας στην Κρήτη από τον ΟΦΗ (25/09, 2-1), τέσσερις ακριβώς μέρες πριν από το ματς του πρωταθλήματος, από το οποίο αποχώρησε νικητής.

Η… τετραπλή ισοβαθμία στην οποία, σημειωτέον, κατατάσσεται πρώτος, μεταξύ αυτού, του (επίσης εξαιρετικού το τελευταίο διάστημα) Άρη, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, πιθανόν θα αλλάξει απόψε, λόγω αποτελεσμάτων, όμως πλέον οι Αγρινιώτες του… πρωτομάστορα Πετράκη – από τις πιο ευγενείς και σεβαστές φυσιογνωμίες του πρωταθλήματος – έχει ήδη αποδείξει πως μπορεί να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω, και όχι απλώς να «προκαλέσει προβλήματα» και να «κόψει βαθμούς» στους μεγάλους, περιοριζόμενος δηλαδή σε ρόλο μικρομεσαίας βαθμολογικά ομάδας.

Ποιο είναι αυτό το «παραπάνω»; Σίγουρα, η Ευρώπη. Ο δρόμος είναι μακρύς. Το ξέρουν. Το μπορούν. Θα τον διανύσουν όλοι μαζί ως το τέλος, ώστε να… καθιερώσουν και τον συναισθηματικό κανόνα περί εκπλήξεων του προλόγου. Δημιουργώντας κληρονομιά κι αποδεικνύοντας πως δεν είναι απλώς διάττοντες αστέρες, αλλά... εκπλήξεις διαρκείας, με μέλλον που δεν θα σταματήσει με το πέρας της σεζόν.  

Νικόλας Κανελλόπουλος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0