Football Talk

Θέλει να είναι στο 2ο γκρουπ, κοιτάζει ποιες «κοντράρει» από το πρώτο: Η πορεία της Εθνικής μας μέχρι το Μουντιάλ!

Θέλει να είναι στο 2ο γκρουπ, κοιτάζει ποιες «κοντράρει» από το πρώτο: Η πορεία της Εθνικής μας μέχρι το Μουντιάλ!
Το φετινό Nations League μπορεί να είναι κομβικό για την πρόκριση στο Μουντιάλ των ΗΠΑ και αυτό το πιστώνονται εξ ολοκλήρου οι Έλληνες διεθνείς με την πορεία τους, η οποία σημαδεύεται από τον αδόκητο χαμό του Τζορτζ Μπάλντοκ. Χάρη στο αήττητο και με δύο αγωνιστικές να απομένουν, η εξασφάλιση της πρωτιάς δεν είναι σενάριο απλό, αλλά ρεαλιστική συνθήκη. H Εθνική μπορεί να προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για να ζήσει το… «American Dream», που τόσο έχει ανάγκη.

Η εξαιρετική πορεία της Εθνικής μας ομάδας στο τρέχον Nations League δημιουργεί αναμφίβολα προσδοκίες για τη μεγάλη επαναφορά στο διεθνές στερέωμα, επίτευγμα που τόσο έχει λείψει στους παίκτες μας όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικά την τελευταία τετραετία, διάστημα κατά το οποίο η «επίσημη» ξαναέγινε… «αγαπημένη», κερδίζοντας σταδιακά το βάρος της φανέλας της.

Η αήττητη φετινή… επέλαση με οδηγό τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει ως επιστέγασμά της το ιστορικό πρώτο διπλό μέσα στο «Γουέμπλεϊ» και, ως εκ τούτου, ο στόχος της πρωτιάς αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Η βαθμολογική συγκομιδή θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο, με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων των ομάδων, κάτι που φυσικά θα έπαιζε ρόλο, ούτως ή άλλως, όμως η «αψεγάδιαστη» (και ίσως απρόσμενη ως προς τη διάρκειά της) παρουσία μας, μόνο αισιοδοξία δημιουργεί για το μακροπρόθεσμο διακύβευμα της πρόκρισης στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ και το βίωμα του ποδοσφαιρικού «American Dream».

Πώς θα γίνει αυτό; Αρχικά, η παραμονή στην κορυφή του δεύτερου γκρουπ της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας του Nations League θα είναι ευχής έργον, καθώς συνεπάγεται την αυτόματη εξασφάλιση της συμμετοχής στα play off του Μουντιάλ. «Κλειδί» του στόχου ο προβιβασμός στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και η ευνοϊκότερη κλήρωση. Η Εθνική βρίσκεται στην 20η θέση της FIFA με 1487 βαθμούς, ξεπερνώντας τις Σλοβακία και Ρουμανία (1486 και 1485 βαθμούς αντίστοιχα). Βλέποντας τις ομάδες του πρώτου γκρουπ, οι παραδοσιακές υπερδυνάμεις Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία δεσπόζουν, ενώ οι Κροατία και Γερμανία έχουν σημαντικές πιθανότητες παραμονής σ’ αυτό. 

Πιο βατές περιπτώσεις, ήδη ευρισκόμενες εκεί, είναι οι Δανία και Ελβετία, με τις Σερβία και Αυστρία να έχουν λιγότερες συγκριτικά πιθανότητες παρουσίας (οι δεύτεροι έχουν 58% ποσοστό, ενώ οι Σέρβοι μικρότερο). Στο pot 1 θα μπουν οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου της League A, δηλαδή  οι οκτώ που θα πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά του Nations League. Οι λοιπές τέσσερις ομάδες θα προκύψουν από αυτές οι οποίες δεν προκρίθηκαν στα προημιτελικά, αλλά έχουν υψηλή βαθμολογική θέση στο παγκόσμιο ranking. 

Ποιο το σύστημα των προκριματικών; Θα υπάρξουν 12 όμιλοι απαρτιζόμενοι από τις 54 χώρες της UEFA (δεν υπολογίζεται η Ρωσία) με αριθμό τεσσάρων ή πέντε ομάδων, ο νικητής των οποίων προκρίνεται στο Μουντιάλ. 

Οι δεύτεροι εξ αυτών συνεχίζουν στα playoffs, μαζί τους και οι τέσσερις καλύτεροι πρώτοι του Nations League (θέση που διεκδικεί η Ελλάδα), που θα είναι εκτός της πρώτης δυάδας στα προκριματικά. Προκύπτουν τέσσερα μονοπάτια με μονά νοκ-άουτ παιχνίδια, ημιτελικά και τελικό, με τους τέσσερις νικητές να παίρνουν το εισιτήριο της συμμετοχής.  


www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0