Football Talk

«Αμπερντίν, τι στην ευχή συμβαίνει;»: Η αποκρυπτογράφηση μιας απρόσμενης, αλλά ευπρόσδεκτης, ιστορικής πρόκλησης! (video)

«Αμπερντίν, τι στην ευχή συμβαίνει;»: Η αποκρυπτογράφηση μιας απρόσμενης, αλλά ευπρόσδεκτης, ιστορικής πρόκλησης! (video)

Απαντήσεις στο «πώς» και στο «γιατί». Αυτό χρειάζεται η περίπτωση της Αμπερντίν. Το επιβάλλει η πορεία της, που κάλλιστα συνιστά… case study εν τη γεννέσει του για τη σταθερότητά της. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως – για την ακρίβεια, μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν εντελώς… αλλιώς! Η Σκωτία (φαίνεται να) αποκτά απρόσμενη «σφήνα» στο αιώνιό της δίπολο και το BN Sports επιχειρεί να καταγράψει τις αιτίες.

Μόλις μερικούς μήνες! Κι όμως, τόσο απέχει ο υποβιβασμός από τη διεκδίκηση ενός τίτλου! Αυτόπτεις μάρτυρες οι οπαδοί της Αμπερντίν, οι οποίοι παρακολουθούν άναυδοι την επέλαση της αήττητης ομάδας τους στην πρώτη θέση τρεις μέρες πριν το ντέρμπι κορυφής με τη Σέλτικ (Σάββατο 19/10), επίσης «αψεγάδιαστης» προπορευόμενης στις επτά πρώτες αγωνιστικές. Μόλις την περασμένη άνοιξη τερμάτιζε έβδομη υπό τις οδηγίες του Πέτερ Λέβεν, «ντριμπλάροντας» την πίκρα του… ξεπεσμού στην σκωτσέζικη Τσάμπιονσιπ. «Τί στην ευχή συνέβη;», αναρωτιόμαστε και με το δίκιο μας. Ορίστε, λοιπόν... 

Οι λόγοι συγκεκριμένοι: πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις και μακροπρόθεσμο πλάνο με ζωή… πενταετίας. Λογικό στη σκέψη, (πολύ) δύσκολο στην πράξη· πραγματική πρόκληση, ειδικά σε καιρούς αγωνιστικής κρίσης, όπως σ’ αυτούς στους οποίους βρέθηκαν προ μηνών οι «Dons». Ας τα πάρουμε απ’ την αρχή: τέτοιες κακές σεζόν προμηνύουν συνεχείς αλλαγές στην άκρη του πάγκου, και σ’ ένα ανάλογο ντόμινο, ο προαναφερθείς Σκώτος προπονητής ανέλαβε τα ηνία. Νωρίτερα, σε διάστημα περίπου ενός έτους και με χρονολογική σειρά από τον πρώτο αφιχθέντα, οι Τζιμ Γκούντγουιν, Μπάρυ Ρόμπσον και Νέιλ Γουόρνοκ δεν τα κατάφεραν και αποχωρούν, έκαστος για τους λόγους τους, μέχρι και τη στιγμή που ήρθε σαν από… Σκανδιναβίας Θεός ο Τζίμυ Τέλιν

Ο 46χρονος Σουηδός είναι η πρώτη αιτία του… καλού στο «πώς» της εντυπωσιακής αλλαγής. «Στοχεύουμε να μείνει για χρόνια και να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό. Καταλαβαίνουμε πως θα πάρει χρόνο». Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου, Ντέιβ Κόρμακ, αποδεικνύουν την πίστη στο πλάνο και την πρόθεση υπομονής – ομολογουμένως μια σωστή (και απαραίτητη μεθοδολογικά) προσέγγιση ως επικοινωνιακή αφετηρία αλλαγής. Ο Τέλιν, όμως, φρόντισε να τα κάνει όλα γρηγορότερα και πολύ πιο εντυπωσιακά από το αναμενόμενο: πραγματοποίησε ένα… ταξίδι στο χρόνο και εξέπληξε άπαντες με το επιβλητικό 13x13, κάνοντας τη μετάβαση για όλους απότομη, ωστόσο, απολαυστική, αν και κομμάτι ίσως… πρωτόγνωρη! Αυτό, φυσικά, δεν αποτέλεσε πρόβλημα. Το αντίθετο. «Καλόμαθαν» και θέλουν… κι άλλο, κατά πώς φαίνεται.

Στην περίπτωση της Αμπερντίν, ο αφορισμός πως το χρήμα συνεπάγεται προβληματισμού ή δυστυχίας για τον κάτοχό του δεν ισχύει· ο Σουηδός, ο οποίος ήρθε με την αύρα επιτυχίας στην Έλφσμποργκ (από 12η σε σύνολο 16 ομάδων στην Allsvenskan την άφησε δεύτερη δύο φορές εντός εξαετίας) είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι τα «μεγάλα κεφάλια», οι παράγοντες. Ο Αμερικανός (αλλά με βάση στη Σκωτία) αντιπρόεδρος Κόρμακ έχει συμμέτοχους εδώ και μια δεκαετία το ανδρόγυνο Γουίλι και Ελέν Ντόναλντ, μετά και την αποπληρωμή από πλευράς τους 15 εκατομμυρίων λιρών του χρέους, με τον ίδιο, μάλιστα, να επενδύει πέντε εκατομμύρια λίρες (τα δύο εκ των οποίων προήλθαν από συμφωνία συνεργασίας με την Ατλάντα του MLS στις ΗΠΑ), κίνηση – τομή για το status του club: οι εγκαταστάσεις άλλαξαν ολοκληρωτικά, αφού ακαδημαϊκοί χώροι, δημοτικά πάρκα και… στρατώνες (!) ως χώροι προπόνησης αποτελούν παρελθόν. 



Το δίκτυο διευρύνθηκε, μαζί του και η αγορά με τις επενδύσεις της, οι οποίες έγιναν ακριβότερες. Αποτέλεσμα η ευρεία δεξαμενή ταλέντων (Κροατία, Αλβανία, Σερβία και Σκόπια), συνδυαστικά με το κίνητρο για τους νεαρούς παίκτες της συμμετοχής σε μια ομάδα πρωταθλητισμού μεν, σκαλοπάτι δε. Ίλμπερ Ραμαντάνι (28 ετών, πώληση στη Λέτσε για 1,2 εκατομμύρια) και Σίβερτ Χέλτνε Νίλσεν (32 ετών, «δώρο» Τέλιν από την Έλφσμποργκ)…  ολοζώντανα πετυχημένα παραδείγματα του εγχειρήματος ως αποτέλεσμα της ελευθερίας επιλογών που προσφέρουν τα χρήματα. Τότε, προ 10ετίας, την εποχή της αποπληρωμής, κατακτήθηκε το Λιγκ Καπ με ρόστερ αποτελούμενο αποκλειστικά από Βρετανούς και Ιρλανδούς παίκτες, κυρίως από μικρότερες κατηγορίες, σε μια προσπάθεια εστιασμένη στην ανεύρεση ταλέντων με τις όποιες δυνατότητες. Η εξέλιξη γνωστή. 

 

Ιστορικά, το μακρινό 1985 είναι το… σωτήριο έτος της κατάκτησης του ύστατου πρωταθλήματος της ομάδας και τρίτο της συνολικής θητείας ενός κάποιου… Sir Άλεξ Φέργκιουσον, πριν από το ηγεμονικό δίπολο του «Old Firm», Σέλτικ και Ρέιντζερς. Φέτος, η Αμπερντίν ξεκινά με σπάσμένα φρένα στη μακρά λεωφόρο του πρωταθλήματος και δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ. Όλως τυχαίως, στην επέτειο των 40 ετών από τότε. Μπορεί να μην το κατακτήσει και ίσως η ουσιαστικότερη στάση για το μακροπρόθεσμο μέλλον να είναι να αλλάξει οριστικά κεφάλαιο. Θα ανταμοιφθεί νομοτελειακά, σίγουρα. Και τότε δεν θα απορεί κανείς γιατί όλοι θα μάθουν «πώς το έκανε»… 

 Νικόλας Κανελλόπουλος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0