Football Talk

Εθνική Ελλάδας: Τα σενάρια για την πρωτιά και η επιβράβευση ενόψει Μουντιάλ!

Εθνική Ελλάδας: Τα σενάρια για την πρωτιά και η επιβράβευση ενόψει Μουντιάλ!

Η Εθνική Ελλάδος έχει το απόλυτο στον όμιλο του Nations League και πλέον χρειάζεται δύο αποτέλεσμα κόντρα στην Αγγλία για να κλειδώσει την πρωτιά. Τα σενάρια για την πρωτιά και το κέρδος ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το όνειρο της Εθνικής Ελλάδας για την πρωτιά συνεχίζεται. Οι διεθνείς του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβαλαν άλλους τρεις βαθμούς στο σακούλι τους απέναντι στην Ιρλανδία με το 2-0 κάνοντας το απόλυτο και το 4 στα 4. Πλέον η κατάληψη της 1ης θέσης του ομίλου μόνο μακρινή δε είναι, μια πρωτιά που μπορεί να κλειδώσει τον επόμενο μήνα  (14/11 ΟΑΚΑ) στο μεγάλο παιχνίδι με την Αγγλία. Και η πρώτη θέση δεν αφορά μόνο το Nations League αλλά μας δίνει μια επιπλέον ευκαιρία για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Μια πρωτιά που μπορεί να έρθει με δύο αποτελέσματα, ενώ ακόμα και η ήττα την κρατάει ζωντανή.  Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τα σενάρια.

Μετά από τέσσερις αγωνιστικές η Ελλάδα έκανε το 4X4 και διατήρησε τη διαφορά της από την Αγγλία στους τρεις βαθμούς. Την ίδια ώρα με το 2-0 επί των Ιρλανδών βελτίωσε ακόμα περισσότερο την διαφορά τερμάτων απέναντι στα «λιοντάρια» με την «γαλανόλευκη» να έχει +8 γκολ την ώρα που οι Άγγλοι βρίσκονται στο +5. Να πούμε εδώ πως σε περίπτωση ισοβαθμίας, πρώτο κριτήριο είναι τα μεταξύ τους ματς, και γι αυτό τον επόμενο μήνα η Εθνική μπορεί να αγωνιστεί για δύο αποτελέσματα στο ΟΑΚΑ. για αυτό η Εθνική θα κοιτάξει πρωτίστως να διαφυλάξει το προβάδισμά της μετά το διπλό στο Λονδίνο παίζοντας για τουλάχιστον δύο αποτελέσματα.

Νίκη Ελλάδας: Το πρώτο σενάριο είναι η Εθνική Ελλάδος να γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της και να ντουμπλάρει τις νίκες της επί της Αγγλίας, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής. Αν έρθει το τρίποντο τότε η Ελλάδα θα αυξήσει την διαφορά της στο +6 κάτι που σημαίνει πως θα έχει εξασφαλίσει την πρωτιά και το ματς με την Φινλανδία την τελευταία αγωνιστική θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ισοπαλία στο ΟΑΚΑ:  Άλλο ένα αποτέλεσμα που ευνοεί την Ελλάδα. Σε περίπτωση που πάρει τον βαθμό από την Αγγλία επίσης εξασφαλίζει την κορυφή του ομίλου. Και αυτό γιατί θα κρατήσει στο +3 τον Μπέλιγχαμ και την παρέα του και θα κάνει ξανά το ματς στο Ελσίνκι ως μια καλή εκδρομή, αφού ακόμα και ήττα των διεθνών με παράλληλη νίκη  των Άγγλων απέναντι στην Ιρλανδία θα φέρει Ελλάδα και Αγγλία ισόβαθμες στην πρώτη θέση. Σε αυτή την περίπτωση όμως η Εθνική μας υπερτερεί λόγω της νίκης μέσα στο «Γουέμπλεϊ».

Ήττα με 0-1: Στο σενάριο αυτό η πρώτη θέση είναι στο χέρι της Εθνικής. Ο λόγος είναι πως με νίκη με αυτό το σκορ σημαίνει πως θα χρειαστεί το τρίτο κριτήριο ισοβαθμίας, αφού το δεύτερο κριτήριο είναι η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ μας ματς που θα υπάρχει απόλυτη ισορροπία. Αυτό σημαίνει πως με βάση το τρίτο κριτήριο που είναι η καλύτερη επίθεση, η Ελλάδα θα είναι από πάνω, αφού σημείωσε δύο γκολ στο Λονδίνο την ώρα που η Αγγλία πέτυχε μόλις ένα στην Αθήνα. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση πως η Εθνική θα πάρει τη νίκη την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Φινλανδία.  

Ήττα με 1-2: Σε αυτή την περίπτωση η Αγγλία θα έχει ισοφαρίσει το σκορ με το οποίο ηττήθηκε στο «Γουέμπλεϊ». Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει απόλυτη ισορροπία στα μεταξύ τους ματς, οπότε το επόμενο κριτήριο θα είναι η συνολικής διαφοράς τερμάτων. Και με αυτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα αφού θα είναι στο +7 την ώρα που στην Αγγλία να είναι στο +6. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια νίκη επί της Φινλανδίας που να είναι στο ίδιο ή μεγαλύτερο σκορ με αυτό της Αγγλίας απέναντι στην Ιρλανδία.

Ήττα με 2-0: Στην περίπτωση αυτή η Αγγλία αποκτά το πάνω χέρι απέναντι στην Ελλάδα εάν κι εφόσον ισοβαθμήσουν αφού τα «λιοντάρια» θα έχουν το πλεονέκτημα για την πρώτη θέση.

Η επιβράβευση ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Αν η Ελλάδα τερματίσει στην πρώτη θέση, εξασφαλίζει την απευθείας άνοδό της από το League B, στο League A του Nations League. Αυτό αυτόματα σημαίνει πως στην επόμενη διοργάνωση του θεσμού η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα έχει αντιπάλους τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα τρόπαιο, αφού από το League A προκύπτουν τα Finals και ο μετέπειτα νικητής της διοργάνωσης.

Το σημαντικότερο όμως όφελος που δίνει η πρώτη θέση αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τι εννοούμε με αυτό; Αρχικά τα προκριματικά της UEFA για το Μουντιάλ προσφέρουν δώδεκα θέσεις πρόκρισης, έναν για κάθε νικητή των δώδεκα προκριματικών ομίλων. Στη συνέχεια υπάρχουν άλλα τέσσερα εισιτήρια που θα προκύψουν από τις δώδεκα ομάδες που θα τερματίσουν δεύτερες στα προκριματικά καθώς και τις τέσσερις καλύτερες νικητές των γκρουπ τους στο Nations League. Αυτές οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα Final 4 και θα παλέψουν για να πάρουν ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια για την τελική φάση.

Αν λοιπόν η Ελλάδα τερματίσει στην κορυφή του γκρουπ θα έχει τη δυνατότητα να είναι μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων νικητών και να έχει μια δεύτερη ευκαιρία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να έχει σχετικά βατούς αντιπάλους, αφού το λογικό θα είναι οι σημαντικότερες ομάδες της Ευρώπης  να έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση κατακτώντας την πρώτη θέση μέσω των δώδεκα ομίλων.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0