Football Talk

«Κάπου σας ξέρουμε…»: Οι συνδετικοί κρίκοι ενός κοινού δρομολογίου στο Ολυμπιακός – Μπράγκα!

«Κάπου σας ξέρουμε…»: Οι συνδετικοί κρίκοι ενός κοινού δρομολογίου στο Ολυμπιακός – Μπράγκα!
Επτά άνδρες. Έξι ποδοσφαιριστές, ένας προπονητής και δύο ομάδες. Ολυμπιακός και Μπράγκα δίνουν ραντεβού στο Φάληρο για τη δεύτερη αγωνιστική της League Stage του Europa League όπου αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και το BN Sports σας τα παρουσιάζει. 

«Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη και χαρά που ήμουν εδώ», δήλωνε στη χθεσινή (02/10) Συνέντευξη Τύπου ο Κάρλος Καρβαλιάλ, ενθυμούμενος την θητεία του πέρυσι στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Παρουσία που ομολογουμένως κρίνεται ως μάλλον μέτρια, αφού συνέπεσε με το κακό πρώτο μισό των Πειραιωτών στη χρονιά. Με πέντε νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες σε 11 ματς αποτελεί τον προ… προτελευταίο ο οποίος πραγματοποίησε τη διαδρομή Πορτογαλία – Ελλάδα, και συγκεκριμένα, ΜπράγκαΟλυμπιακός, αποτελώντας μέλος μιας ομάδας ανθρώπων που έμελλε να αφήσει το δικό της σημάδι. 

6058351-1200x665.webp

Οι δύο τελευταίοι – και, όπως τα έφερε η ποδοσφαιρική ζωή – πλέον επιτυχημένοι είναι οι Αντρέ Όρτα και Ντάβιντ Κάρμο (μέσω Πόρτο), οι οποίοι αμφότεροι κατέφθασαν ως δανεικοί μόλις στα τέλη του περασμένου Γενάρη στον Πειραιά (με διαφορά έξι ημερών, 20/01 ο πρώτος, 26/01 ο δεύτερος). Η εξέλιξή (τους) γνωστή σε όλους στην πορεία των μηνών. Στη μετάβαση της ομάδας από την εσωστρέφεια στη σταθερότητα και από εκεί στην ανέλπιστη κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής, είχαν εξέχοντα ρόλο, καθείς από το πόστο του. 

horta-oly.jpg

Ο Όρτα ως κεντρικός χαφ έδωσε ποιότητα, ενέργεια και μυαλό στην μεσαία γραμμή, αγωνιζόμενος συνολικά σε 21 αγώνες (πέντε στο πρωτάθλημα, επτά στα play off και εννιά στο Europa League, μετρώντας δύο γκολ και δύο ασίστ)· ο Κάρμο ως κεντρικός αμυντικός ξεχώρισε αμέσως, αποτελεί ίσως το πιο επιβλητικό στόπερ στη μετά Σεμέδο εποχή και εγγυάται την οχύρωση της άμυνας με την επιβλητική του παρουσία εν γένει, στα πόδια, αλλά και στον αέρα, καθότι υψηλόσωμος (1,96μ.) – το ίδιο στοχεύει να κάνει τώρα για περισσότερες από 25 εμφανίσεις. Αισίως, η παρουσία του εδώ θα μνημονεύεται και από την τροπή την οποία πήρε η επιστροφή του, αφού ο ίδιος προτίμησε να μείνει στην Πόρτο, αρχικά, και τελικά μετεγράφηκε ξανά ως δανεικός για ένα χρόνο, αφού αγοράστηκε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ.   

karmo-2.jpg

Έχει, όμως, και πιο… πίσω! Πριν από την προαναφερθείσα τριανδρία, ο πρώτος… διδάξας της διαδρομής ήταν ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ, Λεάντρο Σαλίνο. Έρχεται στον Πειραιά την 1η Ιουλίου 2013 και για μια τριετία είναι βασικός και αναντικατάστατος και ιδιαιτέρως αγαπητός, επίσης. Το καλοκαίρι του 2016 αποχωρεί σε ηλικία 28 ετών με πλούσιο απολογισμό: τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο (2015) και 7 τελικές πάσες σε 76 εμφανίσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο Champions League. Παρόλ’ αυτά μένει χωρίς ομάδα για ένα χρόνο, μετακομίζει στη Βιτόρια και δεν επιστρέφει ποτέ στην Ευρώπη. Αποσύρεται το καλοκαίρι του 2023.  

  salino.jpg

Αντικαταστάτης του; Ο Ντιόγκο Φιγκέιρας. Πάνε ήδη οκτώ χρόνια από όταν πήρε τη σκυτάλη ο Πορτογάλος το καλοκαίρι του 2016, ερχόμενος από τη Σεβίλλη, η οποία το Μάϊο είχε κερδίσει το Europa League για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – όσες ακριβώς και ο ίδιος (2014-2016)! Το κόστος της μετακίνησης 1,5 εκατομμύριο ευρώ για απολογισμό ένα πρωτάθλημα Ελλάδας (2017), 4 γκολ και 12 ασίστ σε 67 εμφανίσεις.

6bf6cd84eab1761d19d7d1b567237d67_L.jpg

Η λίστα συνεχίζεται και… ολοκληρώνεται με τους Αχμέντ Χασάν και Μπρούμα. Αυτοί είναι οι δύο τελευταίοι ταξιδιώτες του προορισμού, πάντα πριν τους Καρβαλιάλ, Όρτα και Κάρμο, τους τρεις που, βάσει προλόγου, αποτελούν και τη χρονική αφετηρία του κειμένου. Ξεκινάμε με τον Αιγύπτιο σέντερ φορ· έφθασε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2019 (30/06) και η… νοσταλγία του για τη χώρα μας και την ομάδα ήταν τόσο μεγάλη που επέστρεφε συνεχώς κατά το διάστημα 2020 – 2023, χωρίς να μένει ποτέ, ωστόσο, πάνω από μια χρονιά. Επέστρεφε πάντα στη Μπράγκα, μέχρι να αγοραστεί τον Αύγουστο του 2020 και να αποδεσμευτεί το 2023, έχοντας κατακτήσει δις το πρωτάθλημα (2020, 2021) και μια το κύπελλο (2020), με 38 γκολ και εφτά ασίστ, συνολικά σε 37 αγώνες.

5ee879371f2ed9e893782776f04a5e3c_L.jpg

Ο Μπρούμα με τη σειρά του, αριστερός εξτρέμ, δεν μακροημέρευσε, μέτρησε 33 αγώνες, 9 τέρματα και 3 ασίστ, προτού επιστρέψει στην Αϊντχόφεν, την επόμενη χρονιά του δανεισμού του (2021). Η προϊστορία αγώνων ουσιαστικά δεν υφίσταται – ένα μόνο φιλικό έχουν δώσει οι δύο τους (26/07/12, 1-1) και γι’ αυτό η αποψινή αναμέτρηση (03/10) συνιστά και την αφετηρία ιστοριών εντός αγωνιστικού χώρου. Μέχρι τότε, η τριανδρία θα ανταμώσει ξανά για να επιβεβαιώσει το ρόλο της. Στο τέλος της βραδιάς θα έχουν δημιουργήσει ένα καινούργιο κεφάλαιο…  

SUPERLEAGUE 2020-2021 / PLAY-OFF / ϓ֐ - ЁϠ(֙ԏÑVɁ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI)

Νικόλας Κανελλόπουλος 

www.bnsports.gr  




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0