Football Talk

Υπάρχει ζωή στον… πλανήτη Μπαρτσελόνα, «φώναζε» για πρωτάθλημα και την άκουσε ο Φλικ!

Υπάρχει ζωή στον… πλανήτη Μπαρτσελόνα, «φώναζε» για πρωτάθλημα και την άκουσε ο Φλικ!

Ένα ακόμη καλοκαίρι γεμάτο άγχος: χρέη, προθεσμίες, χρήματα και διοικητική αμφισβήτηση εκπέμπουν εσωστρέφεια, αδυναμία και πόλο… διωγμού παικτών. Ένας Σεπτέμβρης γεμάτος από το «ωραίο παιχνίδι» και… αρτίστες: μόνο νίκες, επίθεση – θάνατος (17 γκολ), άμυνα – τείχος (4 παθητικό) και όλα αυτά σε πέντε μόλις αγώνες. Ο Φλικ αμφισβητήθηκε χωρίς να φταίει, αλλά σιωπηλά και αφοπλιστικά φροντίζει να ομορφύνει το καλό πρόσωπο της ταλαιπωρημένης Μπαρτσελόνα

Η πέμπτη αγωνιστική στη La Liga ολοκληρώθηκε και η ματιά στον πίνακα της βαθμολογίας στέκεται στην πρωτιά της Μπαρτσελόνα, εξέλιξη που ομολογουμένως, δεν ήταν ιδιαιτέρως αναμενόμενη στην έναρξη της σεζόν. Όχι τόσο, λόγω της θέσης της ομάδας καθαυτής, όσο του τρόπου χάρη στον οποίο αυτή βρίσκεται εκεί: το… ατσαλάκωτο 5x5 την καθιστά δικαιωματικά προπορευόμενη, αν αναλογιστούμε πόσο μάλλον την αγωνιστική σταθερότητα που επιδεικνύει η ομάδα του Χάνσι Φλικ.

Ο Γερμανός αντικατέστησε τον μεγάλο Τσάβι τον περασμένο Μάη και ήδη κάνει την Μπάρτσα να «πετά φωτιές», επίτευγμα πράγματι αξιέπαινο για δύο λόγους: πρώτον, λόγω της άνεσης και της λειτουργικότητας με την οποία αγωνίζεται, δεύτερον επειδή φαίνεται πως έχει κατορθώσει να απελευθερώσει τους παίκτες του από τα όποια διοικητικά προβλήματα – κι αυτά ακόμη ξεχνάς πως υπάρχουν όταν τους βλέπεις, έστω κι αν το καλοκαίρι τούς ταλαιπώρησαν πολύ. Η ανάγκη εύρεσης των 130 εκατομμυρίων μέχρι τέλη Αυγούστου και η κάλυψη εσόδων για τη δήλωση του Όλμο, που εν τέλει καθυστέρησε, λογικό να δημιουργούσε σύγχυση και αμφιβολίες· σαφώς και υπάρχουν ακόμη, αλλά αυτή η προέλαση προκαλεί ακριβώς το ίδιο στους ανταγωνιστές για αγωνιστικούς λόγους. 

Αφήνοντας τις τακτικές αναλύσεις για… άλλο αφιέρωμα, εστιάζουμε στην επιθετική γραμμή, η οποία έχει ήδη γεννήσει τους πρωταγωνιστές της, κάθε έναν εξ αυτών με τη δικιά του ιστορία: τον αιωνόβιο σκόρερ Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (5 γκολ σε 4 συμμετοχές), τον αναγεννημένο Ραφίνια (3 γκολ/ 2 ασίστ σε 4 συμμετοχές), τον εξαιρετικό και ήδη βαρόμετρο Ντάνι Όλμο (3 γκολ σε 3 συμμετοχές) και το φαινόμενο έφηβο Λαμίν Γιαμάλ (3 γκολ και 4 ασίστ σε 5 συμμετοχές). Οι δύο τελευταίοι είναι και τα νέα αστέρια της ομάδας, καθώς οργιάζουν εδώ και… τρεις μήνες, ήδη από τα γήπεδα της Γερμανίας, όπου τελικά θριάμβευσαν και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης. 


Το ενδιαφέρον, εν κατακλείδι, κατά τη γνώμη μας, είναι αυτό ακριβώς: πως αυτή η  επέλαση του 5x5, συμβαίνει υπό τη σκιά των διοικητικών προβλημάτων (τα οποία έπλητταν πέρυσι και τον Τσάβι), και φαντάζει τόσο ανεπηρέαστη από αυτά, τη στιγμή που σαφώς και έχει την αγωνιστική της αιτιολόγηση: επίθεση που «βγάζει γούστα» με 17 γκολ υπέρ (3,4 ανά μέσο όρο, με αποκορύφωμα την επίδειξη δύναμης της τρίτης αγωνιστικής στο 7-0 επί της Βαγιαδολίδ, όταν και πέρασε για πρώτη φορά πρώτη), άμυνα σοβαρή με 4 μόλις παθητικό και μία απολύτως δικαιωματική πρώτη θέση είναι ο απολογισμός τους, το πρόσημο του οποίου αναμένει οσονούπω την επόμενή του πρόκληση: το νέο Champions League, αρχής γενομένης από το Πριγκηπάτο του Μονακό… 


Νικόλας Κανελλόπουλος 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0