Football Talk

«Η Ελλάδα δεν είχε EURO»: Πότε είδαμε ξανά Χρυσή Μπάλα, χωρίς Μέσι και Κριστιάνο;

«Η Ελλάδα δεν είχε EURO»: Πότε είδαμε ξανά Χρυσή Μπάλα, χωρίς Μέσι και Κριστιάνο;
«Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη χρονολογία 2004;» Αναμφίβολα μία από τις πιο ρητορικές ερωτήσεις η συγκεκριμένη για τους Έλληνες απανταχού, αφού ο νους πηγαίνει δικαιωματικά και αυθόρμητα στο σπουδαιότερο κατόρθωμα ολόκληρου του ελληνικού αθλητισμού στη νεώτερη (και όχι μόνο) ιστορία του. Ένα χρόνο πριν, η βράβευση της Χρυσής Μπάλας αποδείχθηκε ιστορική ... εκ των υστέρων γιατί απουσίαζαν οι δύο κορυφαίοι κάτοχοί της στην σύγχρονη ιστορία. Οι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Φέτος απουσιάζουν ξανά, μάλλον και στο εξής... μονίμως.

Εκτός από εμάς, όμως, τότε υπήρχε και ο… υπόλοιπος κόσμος. Ανέκαθεν δηλαδή, άλλο που οι «σύγχρονοι 11 θεοί» μας τοποθέτησαν στο επίκεντρο της ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) υφηλίου. Λιγότερο από χρόνο πριν την… κοσμογονία την οποία προκάλεσε το θρυλικό «πειρατικό» στην Πορτογαλία υπό τις οδηγίες του «καπετάνιου» Ότο Ρεχάγκελ, λάμβανε χώρα η ετήσια βράβευση του κορυφαίου παίκτη της χρονιάς, η ιστορική «Χρυσή Μπάλα». Η τότε ψηφοφορία του 2003 έμελλε να είναι ιστορική – η ιδιαιτερότητά της είναι πως αξιολογείται έτσι εκ των υστέρων. Γιατί αυτό;

Είναι η τελευταία στην οποία δεν βρίσκονται οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, η  συσσιφική φιλοδοξία των οποίων γέννησε μία από τις ομορφότερες ποδοσφαιρικές ιστορίες. Απρόσμενες σε διάρκεια, ασύγκριτες σε ποιότητα, δόξα και ομορφιά.  Διαφορετικοί και τόσο ίδιοι την ίδια στιγμή. Θα ήταν, τότε, αδύνατο να βρεθούν για λόγους ημερολογιακούς: 18 ετών ο Πορτογάλος, 16 ο Αργεντινός παραχωρούσαν προς στιγμή το θρόνο τους στους τότε αστέρες – κανείς δεν το περίμενε, ούτε φυσικά γνώριζε ό,τι θα επακολουθούσε.

Νικητής το μεγάλο αστέρι της Τσεχίας και της Γιουβέντους (από τον οποίο… γλυτώσαμε στον ημιτελικό του επόμενου χρόνου στο EURO), Πάβελ Νέντβεντ. Το… βάθρο συμπληρώνεται από τον «αιώνιο κανονιέρη» της Άρσεναλ, Τιερί Ανρί (37 ψήφοι), και τον Ιταλό θρύλο της Μίλαν, Πάολο Μαλντίνι. Την επόμενη χρονιά, στο έτος – ορόσημο της χώρας μας, ο Κριστιάνο είναι αυτός ο οποίος παρουσιάζεται πρώτος από τους δύο στη λίστα και κατατάσσεται 12ος (7 θέσεις κάτω από τον… Θοδωρή Ζαγοράκη)· ο Μέσι εμφανίζεται μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2007, σε ηλικία 20 ετών «στο πρώτο αίμα» του μεταξύ τους ανταγωνισμού από το… μακελειό που θα ακολουθούσε: καταλήγει τρίτος και ο Πορτογάλος δεύτερος. Ο Κακά τότε είχε λάμψει και δικαίως ψηφίστηκε κορυφαίος. 

Η φετινή λίστα γνωστοποιήθηκε, οι δυο τους απουσιάζουν. Παίζουν ακόμη, με τις κορυφαίες τους στιγμές περασμένες, αλλά ποτέ ξεχασμένες. Συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ... στα χαλαρά. Μέχρι να μας το ανακοινώσουν και να μην τους ξαναδούμε σε καμία λίστα ξανά. Ο χρόνος ανίκητος για όλους.

Πλέον παίζουν άλλοι στο... σανίδι. Όχι όμως και κανείς ποτέ όπως εκείνοι. 

Νικόλας Κανελλόπουλος 

 www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0