Football Talk

«Arne Slot, la laaaa, lala, laaaa»: Τα… πρώτα ρεκόρ του ήδη «believer» Ολλανδού, το «προφητικό» καλωσόρισμα του Κλοπ και η ουσία της πραγματικής κληρονομιάς!

«Arne Slot, la laaaa, lala, laaaa»: Τα… πρώτα ρεκόρ του ήδη «believer» Ολλανδού, το «προφητικό» καλωσόρισμα του Κλοπ και η ουσία της πραγματικής κληρονομιάς!

Αυτό κι αν είναι αλλαγή σκυτάλης! Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι ίσως να μην το πίστευαν. Τρίτη συνεχόμενη νίκη, μηδέν παθητικό, πρωτιά στη βαθμολογία. Η Λίβερπουλ του Άρνε Σλοτ – όχι του Γιούργκεν Κλοπ – κυριάρχησε με 3-0 μέσα στο Ολντ Τράφορντ και το ιστορικό απόλυτο «3x3» καθιστά... προφητικό το καλωσόρισμα του Γερμανού στον διάδοχό του τον περασμένο Μάη. Τελικά, ο Ολλανδός εκτός από ιπτάμενος είναι ήδη «believer»…

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024. Η Λίβερπουλ ανακοινώνει ως νέο head coach τον Άρνε Σλοτ, ενώ μόλις την προηγούμενη αποχαιρετούσε τον προπονητή που κατάφερε να αλλάξει το ρουν της σύγχρονης ιστορίας της, τον Γιούργκεν Κλοπ. Αμφιβολία για τις ικανότητες του αντικαταστάτη δεν υπήρχαν – είχε δώσει σημαντικά διαπιστευτήρια στην Ολλανδία (τη μοναδική χώρα όπου προπόνησε, αλλά και έπαιξε μπάλα κάποτε): έκανε ξανά διεκδικήτρια τίτλου την Άλκμααρ με την κατάληψη της δεύτερης θέσης τη σεζόν του κορονοϊού και έγινε σημαντική φιγούρα για τη Φέγενορντ, γιατί τής χάρισε δύο τρόπαια εντός δύο ετών, το πρωτάθλημα το 2023 (το πρώτο ύστερα από το 2017) και το κύπελλο πέρυσι. 

Ο αντίκτυπος του Γερμανού, όμως, είναι ιστορικός και πολυδιάστατος. Ο επόμενος, όποιος και αν ήταν, δεν θα παραλάμβανε ένα απλώς δουλεμένο σύνολο, έστω πολύ καλό, αλλά την ηγεσία μιας ομάδας που θυμήθηκε ξανά (σχετικά πρόσφατα συγκριτικά με τα προηγούμενα αδιάφορα χρόνια μετριότητας) πώς είναι να παίζεις ως διεκδικητής τίτλων, κυρίως δε ως υπερασπιστής τους. Η παρουσία του μόνο «normal» δεν ήταν, κι ας αυτοπροσδιοριζόταν έτσι εκείνος: έκανε και είχε λόγο για τα πάντα, υπήρξε manager, όχι προπονητής απλώς, αναζωπύρωσε τη φλόγα της φιλοδοξίας σε μια πόλη ολόκληρη και την ξαναέκανε «believer»· ενέταξε αρμονικά τον εαυτό του στο πνεύμα της και... πολιτογραφήθηκε «liverpoulian». Αυτός ακριβώς είναι ο ουσιαστικός ορισμός της κληρονομιάς – ταυτόχρονα ο «σταυρός» και το αξιολογικό της κριτήριο: η «χειροπιαστή» διαχείριση μιας ομάδας με καθαρά προπονητικούς και αθλητικούς όρους σε βαφτίζει αντικαταστάτη· η ανάληψη μιας ιδέας είναι καθήκον ηθικό – σε υποχρεώνει να είσαι διάδοχος και συνεχιστής έργου. 


Το καλοκαίρι πέρναγε χωρίς προσθήκη και τον Αύγουστο σταδιακά ακούγονταν οι πρώτες δικαιολογημένες, ίσως, αμφιβολίες και κριτικές, λόγω και της προβληματικής πρεμιέρας, ενώ εκ των έσω δήλωναν πως δεν χρειάζονται καμία.  Άπαντες περίμεναν το πρωτάθλημα για να αξιολογήσουν και να… σταυρώσουν. Δύο ζόρικοι αντίπαλοι και ένα παραδοσιακό ντέρμπι το ομολογουμένως απαιτητικό ξεκίνημα, ένα απρόσμενο, πλην όμως αφοπλιστικό, απόλυτο «3x3» είναι η ηχηρότατη απάντηση και το… κόψιμο του βήχα στους επίδοξους αμφισβητίες. Ίπσουιτς (17/08, 0-2), Μπρέντφορντ (25/08, 2-0) και αισίως Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (01/09, 0-3) «ενσαρκώνουν» τις ιστορικές τρεις πρώτες αγωνιστικές εβδομάδες του Ολλανδού, ο οποίος έγινε ο πρώτος στην ιστορία της Λίβερπουλ, ο οποίος ξεκινά έτσι στην Premier League. Τί σημαίνει το «έτσι»; Τρεις σερί νίκες, 7-0 παθητικό και πρώτη θέση σε συγκατοίκηση με τη Μάντεστερ Σίτι. Πέραν του προφανούς και… επίκαιρου βαθμολογικού, ξεσκονίζουμε ημερολόγια για να μάθουμε ότι έγινε ο πρώτος προπονητής της ομάδας που κερδίζει στο Ολντ Τράφορντ, μετά το 1936 και τον Τζορτζ Κέι, χωρίς κανείς άλλος να έχει καταφέρει κάτι ανάλογο τα τελευταία 60 χρόνια και μετά τον υποβιβασμό της! 

Η λίστα των προπονητών της Λίβερπουλ στην πρώτη τους επίσκεψη στο Ολντ Τράφορντ

Μπιλ Σάνκλι (1962-63): 3-3

Μπομπ Πέισλι (1975-76): 0-0

Τζο Φάγκαν (1983-84): 1-0

Σερ Κένι Νταλγκλίς (1985-86): 1-1

Γκρέιαμ Σούνες (1991-92): 0-0

Ρόι Έβανς (1994-95): 1-0

Ζεράρ Ουγιέ: (1999-00):, 2-1

Ράφα Μπενίτεθ (2004-05): 2-1

Ρόι Χότζον (2010-11): 3-2

Σερ Κένι Νταλγκλίς, στην επιστροφή του (2011-12): Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ 1-0 

Μπρένταν Ρότζερς (2012-13): 2-1

Γιούργκεν Κλοπ (2016-17): 1-1

«Πρέπει απλά να συνεχίσουμε», δήλωσε στο τέλος ο Σαλάχ και ο ίδιος ο Σλοτ χαρακτήρισε «απίστευτη» τη διαχείριση δίχως τη μπάλα ως βασική αιτία αυτής της κυριαρχικής εμφάνισης. Μόλις τρεις μήνες πριν ο προκάτοχός του τον προϋπάντησε προφητικά, κάνοντάς τον σύνθημα, τότε μόνο στα δικά του χείλη. Αυτή η τελευταία απόδειξη high class επαγγελματισμού αποδεικνύεται προοικονομία επιτυχίας του διαδόχου, πλέον χάρη στον ίδιο. Γκολ θα δεχθεί, ήττες θα έρθουν, η συνέχεια δεν θα είναι το ίδιο ρομαντική, αλλά και αυτά μέρος της ιστορίας είναι, χρειάζονται διότι τη συνθέτουν. Ο Κλοπ δεν είναι πια εδώ, θα παραμένει παρών διά βίου πια, λόγω της κληρονομιάς του. Ναι, αυτής ακριβώς που συνεχίζει ο Ολλανδός - αυτή είναι η ουσία της, από ένα σημείο και μετά η φυσική παρουσία του δασκάλου - δημιουργού δεν είναι απαραίτητη, γιατί είναι υπερβατική από πρόσωπα. Ήρθε ο Σλοτ και προχωρά, δημιουργώντας ήδη τη δική του. Α, έκαναν και δύο μεταγραφές.

Η σεζόν μόλις ξεκίνησε. «Arne Slot, la laaaa, lala, laaaa»… 


Νικόλας Κανελλόπουλος 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0