Football Talk

«Ανάμεσα σε δύο εποχές»: Το ιστορικό «χθες» του Champions League και το πιο ελκυστικό... αύριο!

«Ανάμεσα σε δύο εποχές»: Το ιστορικό «χθες» του Champions League και το πιο ελκυστικό... αύριο!

Η αναμονή τελείωσε. Η επισημοποίησh της νέας εποχής μάς καθιστά μάρτυρες της ιστορίας. Το Champions League αλλάζει τρόπο διεξαγωγής και, 32 ολόκληρα χρόνια μετά την μετονομασία του, εκσυγχρονίζεται ριζικά. Το BN Sports καταγράφει την πολυδιάστατη αλλαγή και τις αιτίες της, αναλύει το νέο format, αλλά και τον τρόπο της νέας κλήρωσης.

Επιτέλους αρχίζει! Σίγουρα η σεζόν ξεκινά από τα προκριματικά των ομάδων μέσα στο κατακαλόκαιρο, όμως ανέκαθεν το… ζουμί ήταν στα τέλη του: η καθιερωμένη κλήρωση για τους 32 συλλόγους των 8 ομίλων, οι οποίοι θα μας κρατήσουν συντροφιά (και) για φέτος και θα συνθέσουν το μωσαϊκό των ποδοσφαιρικών μας αναμνήσεων.

Αλλά, για μια στιγμή… Μπορεί και όχι! Η κλήρωση, όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια και η Πέμπτη της 29ης Αυγούστου αποτελεί ημερομηνία - ορόσημο. Από φέτος τα πάντα αλλάζουν… συθέμελα και τα θρυλικά μπαλάκια της κληρωτίδας, δίνουν τη θέση τους στα (αναμενόμενα και απαραίτητα) ερωτήματα του νέου συστήματος. Λογικό η ασάφεια να μας καθιστά δύσπιστους και συχνά αρνητές της όποιας αλλαγής, αφού το προκατειλημμένο θυμικό μας δεν μας αφήνει να δούμε καθαρά τη νέα εποχή και, τελικά, να την αποδεχθούμε.

μπαλάκια.png

Η αλήθεια είναι πως τέτοιου είδους… υπαρξιακές αμφιβολίες δεν φαίνεται να ταλανίζουν την UEFA, καθώς εξ αρχής ο λόγος υπήρξε συγκεκριμένος: η ενίσχυση του ίδιου του προϊόντος. Το γεγονός πως ήμασταν ενήμεροι για ό,τι επέρχεται φυσικά δεν αναιρεί ούτε την περιέργεια, ούτε την άγνοιά μας για το «πώς;» της διαμόρφωσης της νέας εποχής – το αντίθετο, τις ενισχύει. Πώς αποτυπώνεται; Προτού αναλύσουμε, ας ανατρέξουμε στα παλιά. 

Γέννηση - Αλλαγή ονομασίας – Σύγχρονη μορφή

«Και το όνομα αυτού Κύπελλο Πρωταθλητριών». Δημιουργημένο το 1955 με 16 ομάδες τότε (Σπόρτιγκ Λισσαβόνας, Παρτιζάν Βελιγραδίου, ΜΤΚ Βουδαπέστης, Άντερλεχτ, Σερβέτ Γενεύης, Ρεάλ Μαδρίτης, Ροτ Βάις Έσσης, Χιμπέρνιαν, Τζουγκάρντενς Στοκχόλμης, Γκβάρντια Βαρσοβίας, Άαρχους, Ρεμς, Ραπίντ Βιέννης, Αϊντχόφεν, Μίλαν  και Ζααρμπρίκεν Σάαρ) ως πρόταση (ήδη από το 1953) του Γάλλου δημοσιογράφου της L’ Equipe και παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Γκαμπριέλ Ανό (1889 – 1968). Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία επιλέγει ως σύστημα διεξαγωγής τους αγώνες εντός και εκτός έδρας, τα επονομαζόμενα «διπλά παιχνίδια». 

ρεαλ_μαδριδ_1956.jpg

Το 1992 η αλλαγή στη δομή, ανάλογα ριζική όπως και τώρα, δημιουργεί τις συνθήκες της μετέπειτα γιγάντωσης: το Κύπελλο Πρωταθλητριών ήδη αριθμεί 37 χρόνια ζωής, βαφτίζεται σε Champions League και, συνδυαστικά με την εμφάνιση της φάσης των ομίλων από τον προηγούμενο χρόνο, μετατρέπεται σε brand – θησαυροφυλάκιο, χωρίς να κοιτάξει πίσω ποτέ ξανά. Η ενσωμάτωση προκριματικών για τους μη πρωταθλητές από τη σεζόν 1997 – 1998, συνιστά μία ακόμη προσθήκη – λύση για διεύρυνση των ομάδων και ισότητα συμμετοχής, συμβάλλοντας στην αύξηση θεάματος, κερδών, επομένως και του προϊόντος.

Από τότε έως και πέρυσι το format των οκτώ γκρουπ έμελλε να κυριαρχήσει: κάθε ένα εξ αυτών απαρτίζεται από τέσσερις ομάδες (4 X 8 = 32), οι οποίες διαμορφώνουν τους ομίλους· πριν κατατάσσονται σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των οκτώ συλλόγων.

Το νέο κεφάλαιο

Διαφοροποιούνται τα πάντα - ομάδες, όμιλοι και αριθμοί αγώνων·  βάσει αυτών αλλάζει και η κλήρωση, την διεξαγωγή της οποίας θα αναλύσουμε αργότερα. Αρχικά, οι ομάδες πληθαίνουν· οι οκτώ όμιλοι με τις τέσσερις ομάδες έκαστος που μας… μεγάλωσαν περνούν στην ιστορία. Το όνομα στο εξής θα είναι League Stage. Ουσιαστικά, στόχος είναι το δημιούργημα μιας ανταγωνιστικής Λίγκας με 8 αγώνες, πριν περάσουμε στα νοκ-άουτ.

Θα έχουμε 36 ομάδες τοποθετημένες σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των εννιά. Το πρώτο γκρουπ θα περιλαμβάνει την κάτοχο του τίτλου και τις οκτώ πρώτες ομάδες στην κατάταξη της UEFA, ενώ τα γκρουπ 2, 3 και 4 όλες τις υπόλοιπες, επίσης σύμφωνα με την κατάταξη της Oμοσπονδίας. Η αύξηση ομάδων και αγώνων «απαγορεύει» την καθιερωμένη κλήρωση, λόγω χρόνου, οπότε επιστρατεύεται η τεχνολογία: το σύστημα θα επιλέγει δύο αντιπάλους από κάθε έναν υπό – όμιλο (σύνολο οκτώ) για κάθε ομάδα – η πρώτη της διαδικασίας θα επιλεγεί από φυσικό πρόσωπο χειροκίνητα. Επομένως, μέσα στη χρονιά, αντί για έξι αγώνες, θα δίνει οχτώ, τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός έδρας, με τη σειρά να αποφασίζεται επίσης από το σύστημα. Το ίδιο θα ισχύει στο Europa League, ενώ στο Conference League οι αντίπαλοι θα είναι έξι. 

 UEFA_competitions.jpg

Η εκκίνηση θα γίνει από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και θα συμπεριλάβει όλες τις ομάδες του, μέχρι να ολοκληρωθούν τα ζευγάρια. Οι αντίπαλοι θα είναι γνωστοί απευθείας, οι ημερομηνίες των αγώνων, όμως, θα δημοσιοποιηθούν την μεθεπόμενη, Σάββατο 31/08, προς αποφυγή σύγχυσης με τις ήδη προγραμματισμένες ημερομηνίες των εγχώριων διοργανώσεων.

 Η δομή του νέου format:

  • Πρώτο στάδιο: 8 αγωνιστικές (4 εντός και 4 εκτός)
  • Νοκ άουτ πλέι οφ: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Γύρος 16: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Προημιτελικοί: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Ημιτελικοί: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Τελικός: 1 ματς (ουδέτερη έδρα)

 Οι αγώνες αυξάνονται από 125 σε 189 και παρατείνεται ανάλογα το καλεντάρι της League Phase. Για πρώτη φορά η «φάση των ομίλων» δεν ολοκληρώνεται πριν τα Χριστούγεννα – ιδού οι ημερομηνίες της:  

  • 1η αγωνιστική: 17–18 Σεπτεμβρίου 2024
  • 2η αγωνιστική: 1–2 Οκτωβρίου 2024
  • 3η αγωνιστική: 22–23 Οκτωβρίου 2024
  • 4η αγωνιστική: 5–6 Νοεμβρίου 2024
  • 5η αγωνιστική: 26–27 Νοεμβρίου 2024
  • 6η αγωνιστική: 10–11 Δεκεμβρίου 2024
  • 7η αγωνιστική: 21–22 Ιανουαρίου 2025
  • 8η αγωνιστική: 28–29 Ιανουαρίου 2025 

Bαθμολογία

Βασικά κριτήρια θα είναι οι νίκες εντός – εκτός έδρας, η διαφορά τερμάτων και η συνολική διαφορά πόντων των ομάδων. Η βαθμολογία θα είναι ενιαία, σαν ένα πρωτάθλημα, και τα δεδομένα είναι τα εξής: αρχικά, οι οκτώ πρώτοι εξασφαλίζουν απευθείας το εισιτήριο για τη φάση των 16· δεύτερον οι ομάδες των θέσεων 9 - 16 τίθενται επικεφαλής ως «ισχυρές» και τίθενται αντιμέτωπες με τις εναπομείνασες των θέσεων 17 - 24 σε αγώνες Play Off, με τις ρεβάνς στην έδρα των πρώτων. Τα ζευγάρια θα προκύψουν έπειτα από κλήρωση, αφού ολοκληρωθεί φυσικά η League Stage.

Κάθε βαθμός και γκολ θα μετρά, γιατί θα είναι δυνατό να καθορίσει την πορεία της εκάστοτε ομάδας, μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, από την πρόκριση έως και τον αποκλεισμό. Οι πρώτες οκτώ του βαθμολογικού πίνακα, μαζί με τις οκτώ που θα πάρουν την πρόκριση από το ενδιάμεσο στάδιο, συνθέτουν την φάση των 16. Οι ομάδες των θέσεων 25 – 36 αποκλείονται από κάθε ευρωπαϊκή συνέχεια. Από εκεί και μετά, κάθε φάση θα διεξάγεται, όπως γνωρίζουμε. 

σεντόνι_Τσ._Λ._Die_Meister.jpg

Λόγοι αλλαγής

Γιατί όλα αυτά; Πώς αιτιολογείται και αποδεικνύεται η ανάγκη «βελτίωσης του προϊόντος»; Κριτήριο ουσιαστικά η ευελιξία. Με άλλα λόγια, ανταγωνισμός, μεγαλύτερη διάρκεια, συμμετοχή ομάδων και ως εκ τούτου περισσότερα έσοδα. Η νέα εποχή εδραιώνει απευθείας την ανατρεπτικότητα, χάρη στον νέο τρόπο κλήρωσης και βαθμολογίας, και μάλιστα για μεγαλύτερη διάρκεια, λόγω της αύξησης των ομάδων, επομένως και των αγώνων.

«Χρειαζόμαστε νέες ιστορίες να πούμε στον κόσμο», δηλώνει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι, στις αρχές της περασμένης άνοιξης, ευρισκόμενος στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Super League για την παρουσίαση του νέου format. Αναμφίβολα το καινούργιο είναι αμφιλεγόμενο και πολλές φορές ανεπιθύμητο, εν προκειμένω, όμως, φαίνεται, αν όχι εντυπωσιακό, σίγουρα πολλά υποσχόμενο. Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα, το οποίο, είτε θα απογειώσει (όπως παλιότερα) το κύρος της UEFA, είτε θα το κλονίσει. Σε κάθε περίπτωση, θα το δοκιμάσει σίγουρα. Οι ιστορίες θα ξεκινήσουν να γράφονται πολύ σύντομα…  

Νικόλας Κανελλόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0