Football Talk

Κι αν πρέπει να είναι μόνο ένας; Οι αριθμοί του Τσικίνιο, η «δήλωση» του Βέλντε και το δίλημμα του Ολυμπιακού (video)

Κι αν πρέπει να είναι μόνο ένας; Οι αριθμοί του Τσικίνιο, η «δήλωση» του Βέλντε και το δίλημμα του Ολυμπιακού (video)

Δύο «πρόσωπα» είχε ο Ολυμπιακός κόντρα στην Athens Kallithea. Κάτι που φανερώνει και την αδυναμία των «ερυθρόλευκων» σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν. Διότι όπως έγινε αντιληπτό, η δημιουργία από τον άξονα αποτελεί ακόμα «γρίφο» και έτσι, βασίζονται στα «φτερά» της επίθεσης. Εν τέλει, ποιον χρειάζεται περισσότερο το «παζλ» του Μεντιλίμπαρ;

Μπαίνοντας στον τελευταίο… γύρο της θερινής μεταγραφικής περιόδου, ο Ολυμπιακός έχει ακόμα κάποια «ανοιχτά» μέτωπα. Ζητήματα που ήρθαν ακόμα πιο πολύ στην επιφάνεια, στο ματς κόντρα στην Athens Kallithea.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με όρεξη στο γήπεδο. Ήθελαν ένα γρήγορο γκολ και το πέτυχαν. Στην επανάληψη όμως, όλα έμοιαζαν διαφορετικά. Έλλειψη ιδεών, κούραση και… άγχος από την ισοφάριση των, αρκετά απειλητικών καθ’ όλη τη διάρκεια του δευτέρου μέρους, φιλοξενούμενων. Ο Ρόμαν Γιάρεμτσουκ, ωστόσο, έσωσε εν τέλει την παρτίδα (27/08, 2-1).

Ήταν μία αναμέτρηση, που έδειξε στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, μία εμφανή αδυναμία. Τη δημιουργία από τον άξονα. Οι Πειραιώτες δεν έχουν βρει ακόμα τις λύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως και με τον Βόλο, έτσι και στο Φάληρο, τα γκολ προήλθαν από τα «φτερά» της επίθεσης.

Στην πρεμιέρα, ο Ζέλσον Μαρτίνς ήταν εκείνος που «σέρβιρε» και τα δύο τέρματα της ομάδας του. Το βράδυ της Δευτέρας (27/08) ήταν και πάλι δραστήριος, όμως αυτή τη φορά χωρίς συμμετοχή σε γκολ.

Ο Βέλντε στο πρώτο ημίχρονο ήταν ένας πραγματικός «πονοκέφαλος» για την άμυνα της Athens Kallithea. Συνέκλινε από αριστερά, έπειτα από φοβερή κάθετη του Ορτέγκα, σούταρε και έγραψε το 1-0. Το δεύτερο «ερυθρόλευκο» προβάδισμα, προέκυψε μετά από γέμισμα του Στάμενιτς, ξανά από αριστερά, με την μπάλα εν τέλει να καταλήγει στον Γιάρεμτσουκ και στα δίχτυα.

Τι συμπεραίνουμε; Λείπει ο παίκτης που θα «διασπάσει» την αντίπαλη άμυνα από τον άξονα. Πέρυσι το έκανε ο Φορτούνης και στο δεύτερο μισό της σεζόν, συνέβαλλε και ο Αντρέ Όρτα. Ο Βάσκος τεχνικός έχει μεταφέρει πιο μπροστά στον αγωνιστικό χώρο τον Τσικίνιο, δίνοντάς του ρόλο δημιουργού, αλλά ο Πορτογάλος δεν έχει βρει ακόμα τα «πατήματά» του σε εκείνο το σημείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κόντρα στην Athens Kallithea, επιχείρησε συνολικά 25 πάσες, εκ των οποίων οι 17 ήταν επιτυχημένες, αλλά μόλις μία ανήκει στην κατηγορία των «key passes»! Ακόμα και ο «χάρτης» του Τσικίνιο στον αγωνιστικό χώρο, δείχνει πως αναγκαζόταν να μεταβεί περισσότερο εκεί που έριχνε το «βάρος» ο Ολυμπιακός. Δηλαδή στα άκρα, καθώς από τον άξονα, δύσκολα μπορούσε να συνεισφέρει.

ΤσικινιοΧαρτης.png

Προκύπτει εύλογα λοιπόν το ερώτημα, αναφορικά με το ποιο «κομμάτι» είναι περισσότερο απαραίτητο, στο… παζλ του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο διακαής πόθος, Ντανιέλ Ποντένσε ή ο… Αντρέ Όρτα;

Ο Βέλντε δήλωσε «παρών» με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Τουλάχιστον, όσο είχε… δυνάμεις. «Εγώ είμαι εδώ», έκανε με μία χαρακτηριστική κίνηση προς τον κόσμο των «ερυθρολεύκων». Παράλληλα, η επίδραση του Ζέλσον Μαρτίνς, στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, είναι εμφανής ήδη από το στάδιο της προετοιμασίας.

Επομένως, η ζυγαριά «γέρνει» προς τη μεριά του δημιουργικού χαφ της Μπράγκα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Πειραιώτες δεν έχουν ανάγκη τον Ποντένσε. Κάθε άλλο. Το δικό του πάθος άλλωστε, δύσκολα εντοπίζεται ξανά.

Το πρόβλημα ωστόσο, έγκειται αλλού. Σε ποια από τις δύο, εξίσου δύσκολες, περιπτώσεις, οφείλει να ρίξει το «βάρος» του ο Ολυμπιακός;

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0