Football Talk

«Φάκελος» Ατρόμητος: Το ξεχασμένο όνειρο της Ευρώπης, οι προσθήκες χωρίς αντίκρισμα και η φετινή... ρελάνς! (video)

«Φάκελος» Ατρόμητος: Το ξεχασμένο όνειρο της Ευρώπης, οι προσθήκες χωρίς αντίκρισμα και η φετινή... ρελάνς! (video)

Τα τελευταία χρόνια το αστέρι έχει… χάσει τη λάμψη του. Από σταθερός διεκδικητής (και κάτοχος) ευρωπαϊκών εισιτηρίων, έχει πλέον ταβάνι μία θέση κάπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Το BN Sports «θυμάται» τα «περασμένα μεγαλεία», του πάλαι πότε back to back φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson (2011, 2012), Ατρομήτου, που με τις φετινές προσθήκες προσδοκά στην αναβίωση μιας σεζόν από τα παλιά!

Η φετινή περίοδος είχε ένα τέλος, κάπως προβλέψιμο για τον Ατρόμητο. Όγδοη θέση με 28 βαθμούς (6-10-10 νίκες, ισοπαλίες και ήττες, με τέρματα 26 υπέρ και 44 κατά) και επικύρωση της τρίτης χειρότερης συγκομιδής του, μετά τους αντίστοιχους 23 βαθμούς της 12ης θέσης την χρονιά 2021 – 2022 και της 10ης τη σεζόν 2020 - 2021. Η παρουσία στην εγχώρια ελίτ αποτελεί γλυκιά ανάμνηση και η αναβίωσή της είναι το νέο μεγάλο στοίχημα. Οι έως τώρα καλοκαιρινές προσθήκες προϊδεάζουν θετικά για την πολυπόθητη ποδοσφαιρική αναγέννηση, η οποία κάλλιστα μεταφράζεται ως… μια επιστροφή στο παρελθόν.

Η περίοδος 2018 – 2019 υπήρξε η χρονικά τελευταία καλή του Ατρομήτου, ο οποίος από τότε τερματίζει με… αξιοσημείωτη συνέπεια σε θέσεις που δεν οδηγούν σε διακρίσεις, ανεξαρτήτως μεταγραφικών κινήσεων και αλλαγής προπονητών. Η ομάδα του Περιστερίου είχε δύο πανομοιότυπες back to back εξαιρετικές σεζόν εντός συνόρων υπό τις οδηγίες του Ντάμιρ Κάναντι (2017 – 2018 και 2018 – 2019) χάρη στις οποίες βίωσε τις τελευταίες ευρωπαϊκές της παραστάσεις: την πρώτη χρονιά, τερματίζει τέταρτος με συγκομιδή 56 βαθμών σε 30 αγώνες (15-11-4) και απολογισμό τερμάτων υπέρ-κατά (43-21) που καθιστά τη σεζόν αναμενόμενα ως την καλύτερη από όλες όσες ακολούθησαν μέχρι και την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν. Ακολούθησε, την επόμενη σεζόν, η ίδια θέση, με τις στατιστικές διαφορές να είναι μικρές (15-7-8 και τη διαφορά τερμάτων στο 41-28.

Στην Ευρώπη βιώνει deja vu, αλλά… από την ανάποδη: δεύτερη συνεχόμενη παρουσία με βραχύβια παραμονή και ταχεία έξοδο.Ντιναμό Μπρεστ (3-4 και 1-1) το 2018 και Λέγκια Βαρσοβίας (0-0, 0-2) το 2019, βάζουν τέλος στο όνειρο της Ευρώπης, με τα ονόματα των τότε αφίξεων στην ομάδα να αποτελούν σαφώς... εμπνεύσεις και τις κατέστησαν τις καλύτερες σεζόν στην ιστορία της ομάδας στην Α΄ Εθνική κατηγορία, μετά και τον προβιβασμό του 2010. Γιώργος Μανούσος, Ανδρέας Γιαννιώτης, Δημήτρης Χατζηισαϊας, Μάντσον, Θοδωρής Βασιλακάκης, Αζέρ Μπουσούλαντζιτς και… Αμρ Ουάρντα (2017), Μπάλαζ Μέγιερι, Σπύρος Ρισβάνης, Μπρούνο, Γιώργος Λόλος, Εμάνουελ Σάκιτς και Ευθύμης Κουλούρης (2018) ξεχωρίζουν σε μία κατά τα άλλα μακρά λίστα 23 προσθηκών (15 το 2017 - 2018 και 12 την επόμενη χρονιά), χάρη στην συνεισφορά τους την πετυχημένη αυτή διετία.

Από τότε όλα φαίνονται πολύ μακρινά: από το 2020 έως φέτος έχει τερματίσει δις (2020, 2023) μόλις στην έβδομη θέση· σε αμφότερες τις συγκεκριμένες χρονιές ο αριθμός νικών είναι πάντοτε μονοψήφιος (9 το 2020 και 7 το 2023), αυτός των ηττών αντιστοίχως διψήφιος (12 έναντι 11 αντίστοιχα), απόδοση που αναπόφευκτα δημιουργεί και τον συστηματικά αρνητικό συντελεστή τερμάτων (31 – 36 & 25 – 29). Δημήτρης Γούτας, Θανάσης Ανδρούτσος, Αλέξανδρος Κατράνης και Ροντρίγκο Γκάλο (2019) ξεχωρίζουν από τους νεοφερμένους, ωστόσο οι υψηλές πτήσεις σταματούν απότομα και… μονίμως, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων. Η πρώτη σεζόν 2019 - 2020 αποδεικνύεται ταραχώδης - οι αλλαγές στην άκρη του πάγκου μοιραίες: κατά σειρά Γιάνης Αναστασίου, Γεώργιος Κορακάκης και Σάββας Παντελίδης ανέλαβαν το... ηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο, αλλά τίποτα δεν είναι ίδιο. Το αντίστοιχο καλοκαίρι του 2022 υπό τις οδηγίες του Κρις Κόουλμαν, οι Λαουρέν Ντε Μποκ, Ντάνιελ Σουάρεθ, Ουαχντί Κεχριντά, Έντερ Γκονθάλεθ, Άουγκουστ Έρλινγκμαρκ, Σαμούελ Καρ Φρίντγιονσον, μεταξύ άλλων, εντάσσονται στην ομάδα, χωρίς να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. 

Μεσολαβούν οι περίοδοι 2020 – 2021 και 2021 – 2022, οι δύο χειρότερες της εξαετίας, από κάθε άποψη. Το 2020 προεξάρχοντος του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, καταφθάνουν στο Περιστέρι οι Χουάν Μουνίθ, Λούκας Γκαλβάο, Γιάννης Οικονομίδης, Αμίρ Αγκάγιεφ και αντίστοιχα ο Ατρόμητος τερματίζει 10ος, με μόλις 6 νίκες σε κάθε σεζόν (6 – 10 – 10 και 6 – 5 – 15 αντίστοιχα)· οι δύο παλιοί γνώριμοι Ντάμιρ Κάναντι και Σάββας Παντελίδης επωμίζονται την ευθύνη και το βάρος της. Το επόμενο καλοκαίρι έρχονται ενδιαφέροντες περιπτώσεις παικτών, όπως οι Κέναν Πέριτς, Ντάνι Καστεγιάνο, Σταύρος Βασιλαντονόπουλος, Τζόρτζε Τζένιτς, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Σρνταν Σπιριντόνοβιτς, Νίκος Βέργος, Βίκτωρας Κλωναρίδης και ο νυν τερματοφύλακας της Λάτσιο Γρηγόρης Μανδάς ως προβιβασθής από την ομάδα U20 (προτού μεταγραφεί στον ΟΦΗ και από εκεί στη Ρώμη). «Όλα τριγύρω αλλάξανε κι όλα τα ίδια έμειναν», ωστόσο, αφού, υπό τις οδηγίες του αρχικά φέρελπη Σέρβου Σάσα Ίλιτς καταλαμβάνει την 12η θέση, με τις 15 ήττες μάλιστα να συνιστούν αρνητικό ρεκόρ από το 2018, όπως επίσης και τα 47 γκολ παθητικό της χρονιάς εκείνης (ενδεικτικός συντελεστής τερμάτων 24 – 35 το 2021 και 27 – 47 το 2022).

Το EURO ολοκληρώθηκε πλέον, το καλοκαίρι όμως έχει δρόμο, το ίδιο επομένως και ο σχεδιασμός της νέας χρονιάς. Ήδη από τις αρχές του φάνηκαν οι προθέσεις για αλλαγή πλεύσης με το ντεμαράζ που πραγματοποιήθηκε: ο πρωταθλητής Ελλάδας με την ΑΕΚ το 2023 Τομ Βαν Φερτ, ο κάτοχος του Conference League με τον Ολυμπιακό Κίνι, ο κυπελλούχος Κύπρου τον περασμένο Μάη με τον Άρη Λεμεσού Σουηδός κεντρικός αμυντικός Φραντς Μπρόρσον, ο Λευτέρης Χουτεσιώτης πρώην τερματοφύλακας των «ερυθρολεύκων» με πολύ καλή περυσινή παρουσία στον Άρη, ο ομόλογός του πρώην της Λαμίας Αλεξέι Κοσέλεφ, ο Γερμανός δεξιός εξτρέμ (με θητεία τον εξάμηνο δανεισμό στον ΟΦΗ κατά το δεύτερο μισό της σεζόν) Μακανά Μπακού, ο πρώην «πράσινος» Καρλίτος και ο… παλιός γνώριμος Αμρ Ουάρντα είναι τα πιο τρανταχτά ονόματα στα έως τώρα μεταγραφικά πεπραγμένα. Επιπρόσθετο και βασικότατο πλεονέκτημα πως ο νέος coach Πάμπλο Γκαρσία δεν χρειάζεται συστάσεις για το ποιόν του, ούτε αποδείξεις για το αν γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα - πλέον και προπονητικά. Στο άκουσμα σαφώς πρόκειται για ένα αξιοπρεπές σύνολο, ωστόσο παραδοσιακά και αποκλειστικά το γήπεδο είναι το κριτήριο αλήθειας και αποδείξεων. Εκεί επιβεβαιώνονται ή συντρίβονται οι προσδοκίες. Θέληση όλων η… επιστροφή στο παρελθόν.  

Νικόλας Κανελλόπουλος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0