Football Talk

«Αγγλία, δεν είσαι η μοναδική»: Ποιοι ήταν οι «Γουόκερ», στις κορυφαίες ενδεκάδες των προηγούμενων EURO; (video)

«Αγγλία, δεν είσαι η μοναδική»: Ποιοι ήταν οι «Γουόκερ», στις κορυφαίες ενδεκάδες των προηγούμενων EURO; (video)

Η Αγγλία αν και κατάφερε να φτάσει στον τελικό του EURO 2024, ήταν… απούσα από την κορυφαία 11αδα της διοργάνωσης, με τον Κάιλ Γουόκερ να είναι ο μοναδικός παίκτης των «τριών λιονταριών» που βρέθηκε σε αυτήν. Βέβαια η ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αποδεικνύει πως κάτι τέτοιο δεν είναι όσο σπάνιο φαντάζεται κανείς.

Το EURO 2024 έφτασε και επίσημα στο τέλος του, με την Ισπανία να είναι η θριαμβεύτρια του τουρνουά, με τους ποδοσφαιριστές του Ντε Λα Φουέντε να επιστρέφουν από τα γήπεδα της Γερμανίας «αγκαλιά» με το πολυπόθητο τρόπαιο.

Η «φούρια ρόχα» έπαιξε το ομορφότερο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια ολόκληρου του τουρνουά και απέναντι στην Αγγλία εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν (14/07, 2-1) και στέφθηκε ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης, μετά από 12 χρόνια.

Τα «τρία λιοντάρια» δεν εντυπωσίασαν σε κανένα σημείο του τουρνουά, με τους ίδιους τους οπαδούς, να έχουν τεράστια παράπονα από τους «αστέρες» της ομάδας, αλλά κυρίως με τον προπονητή, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όμως, η Αγγλία κατάφερε να φτάσει μέχρι το τέρμα, ακόμη και αν για άλλη μία φορά δεν «ήπιε νερό από την πηγή». Αυτό το «underperformance» της Αγγλίας έγινε ακόμη πιο κατανοητό, όταν η UEFA ανακοίνωσε την καλύτερη 11αδα του EURO 2024.

Μόνο ο Κάιλ Γουόκερ έδωσε το «παρών», σε αντίθεση με την Ισπανία που είχε συνολικά έξι. Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, μία φιναλίστ να έχει μόλις έναν παίκτη στην καλύτερη ομάδα του τουρνουά, έχει ξανασυμβεί.

Στο ξεκίνημα της ισπανικής κυριαρχίας, η «φούρια ρόχα» κατέκτησε το EURO του 2008, απέναντι στη Γερμανία (1-0). Στην τότε 11αδα, οι Γερμανοί είδαν μονάχα τον Φίλιπ Λαμ να συμπεριλαμβάνεται στη κορυφαία 11αδα. Το ίδιο είχε συμβεί και με την Τσεχία το 1996 και τον Κάρελ Πομπόρσκι. Σε εκείνη τη διοργάνωση η Γερμανία κατέκτησε το τρίτο και τελευταίο EURO της ιστορίας της (2-1).


Στο ξεκίνημα των 80s και συγκεκριμένα στο EURO 1980, Βέλγιο και Δυτική Γερμανία αναμετρήθηκαν στον τελικό, με τους Γερμανούς να φτάνουν στην κορυφή της Ευρώπης (2-1), ενώ οι Βέλγοι αν και κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο, είδαν μόνο τον Γιαν Κέλεμανς να γίνεται μέλος της καλύτερης ομάδας του τουρνουά.

Μπορεί ο ένας παίκτης να φαίνεται και να είναι ένας πολύ μικρός αριθμός, ειδικά όταν μιλάμε για ομάδες που έφτασαν σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Υπάρχει όμως η Σοβιετική Ένωση (1988) και η Ισπανία (1984) που το προχώρησαν ένα… βήμα παρακάτω.

Το 1988 η Σοβιετική Ένωση ηττήθηκε στον τελικό από την Ολλανδία (2-0), ενώ στην ακριβώς προηγούμενη διοργάνωση (1984), η Γαλλία επικράτησε της Ισπανίας με το ίδιο ακριβώς σκορ (2-0). Το κοινό αρνητικό χαρακτηριστικό και των δύο χωρών, είναι ότι μετά το τέλος του τουρνουά δεν υπήρχε κανένας παίκτης τους αρκετά ικανός για να μπορέσει να είναι μέλος της κορυφαίας 11αδας, σε μία διοργάνωση όπου έφτασαν έως και στον τελικό της.

Αναλυτικά οι ποδοσφαιριστές των δευτεραθλητών του EURO, που μπήκαν στην καλύτερη 11αδα του εκάστοτε τουρνουά:

EURO 2024, Ισπανία – Αγγλία (2-1): Κάιλ Γουόκερ

EURO 2020, Ιταλία – Αγγλία (1-1, Πεν. 3-2): Κάιλ Γουόκερ, Χάρι Μαγκουάιρ, Ραχίμ Στέρλινγκ

EURO 2016, Γαλλία – Πορτογαλία (0-1): Αντουάν Γκριεζμάν, Ντιμίτρι Παγέτ

EURO 2012, Ισπανία – Ιταλία (4-0): Αντρέα Πίρλο, Μάριο Μπαλοτέλι

EURO 2008, Γερμανία – Ισπανία (0-1): Φίλιπ Λαμ

EURO 2004, Ελλάδα – Πορτογαλία (1-0): Ρικάρντο Καρβάλιο, Κριστιάνο Ρονάλντο

EURO 2000, Γαλλία - Ιταλία (2-1): Φραντσέσκο Τόλντο, Φαμπιο Καναβάρο, Πάολο Μαλντίνι, Φραντσέσκο Τότι

EURO 1996, Γερμανία - Τσεχία (2-1): Κάρελ Πομπόρσκι

EURO 1992, Δανία – Γερμανία (2-0): Γιούργκεν Κόλερ, Αντρέας Μπρέμε, Στέφαν Έφενμπεργκ, Τόμας Χέσλερ

EURO 1988, Ολλανδία – Σοβιετική Ένωση (2-0): 0

EURO 1984, Γαλλία – Ισπανία (2-0): 0

EURO 1980, Γερμανία – Βέλγιο (2-1): Γιαν Κέλεμανς

EURO 1976, Τσεχοσλοβακία – Δυτική Γερμανία (2-2, πεν. 5-3): Φραντς Μπεκενμπάουερ, Ράινερ Μπόνοφ, Ντίτερ Μίλερ

EURO 1972, Δυτική Γερμανία – Σοβιετική Ένωση (3-0): Γέβεν Ρουντάκοφ, Ριβάζ Ντζοτζουασβίλι, Μούρταζ Κουρτσιλάβα

EURO 1968, Ιταλία – Γιουγκοσλαβία (2-0): Μιρσάντ Φάζλαγκιτς, Ίβιτσα Όσιμ,  Ντράγκαν Ντζάγιτς

EURO 1964, Ισπανία – Σοβιετική Ένωση (2-1): Λεβ Γιασίν, Βαλεντίν Ιβάνοφ

EURO 1960, Σοβιετική Ένωση – Γιουγκοσλαβία (2-1): Βλαντιμίρ Ντζούρκοβιτς, Μίλαν Γκάλιτς, Ντράγκοσλαβ Σεκουλαράκ, Μπόρα Κόστιτς


Άγγελος Κρεμαστός 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0